REVIEWMarantz

PM-11S1

Rene Smit | 20 september 2007 | Fotografie Rene Smit | Marantz

Hart van de set vormt de Marantz PM-11S1 versterker. Het al eerder genoemde gewicht van circa 30 kilo doet vermoeden dat er gebruik gemaakt wordt van een forse voeding. Dit is inderdaad het geval met een grote Superring transformator. De trafo is bovendien volledig afgeschermd en extra verankerd aan het chassis.

Marantz PM11S1, SA11S1 en ST15S1

Het chassis is volledig verkoperd om elektromagnetische straling buiten te houden. De kast zelf is opgetrokken uit aluminium wat er samen met het stevige chassis voor zorgt dat trillingen van buiten af geen kans hebben de inwendige elektronica te bereiken. Marantz maak al jaren gebruik van de in eigen huis ontwikkelde HDAM modules in plaats van de veelvuldig gebruikte Opamps. Deze modules dragen bij aan een veel betere Slew rate wat zich concreet vertaalt in een betere dynamiek, snelheid en gedetailleerder geluid. In de PM-11S1 wordt gebruik gemaakt van de allernieuwste versie de HDAM SA. Dezelfde module wordt ook toegepast in het MM gedeelte van de ingebouwde phonoversterker. Het MC gedeelte werkt met de normale HDAM uitvoering. Hieruit blijkt dat de phonotrap een serieus onderdeel uitmaakt van de versterker en niet een toevoeging die alleen op papier leuk oogt.

Aan de achterzijde vinden we centraal geplaatst de aansluitingen voor de luidsprekerkabels. Ze zijn dubbel uitgevoerd en van het merk WBT: een garantie voor goede kwaliteit. De terminals accepteren spades, banaanstekkers en blank draad. Alle aansluitingen zijn verguld. Naast vier ongebalanceerde ingangen, waarvan er één is gereserveerd voor een draaitafel, is er ook voorzien in een gebalanceerde ingang en twee tape monitor aansluitingen. Er is een pre-out aanwezig voor het aansluiten van bijvoorbeeld een actieve subwoofer of een extra eindversterker. Een fixed ingang voor inzetten in een HT set ontbreekt helaas, maar een mens kan nu eenmaal niet alles hebben. Wel aanwezig, en op een erg mooie manier toegepast, is een toonregeling en een balansregelaar. Toetsen of draairegelaars zijn hiervoor niet aanwezig maar alles is heel precies in te stellen via het menu van de versterker in combinatie met de afstandsbediening. Het vermogen dat de PM-11S1 levert is 2x100 watt aan 8 Ohm en dit verdubbelt bij 4 Ohm. Het netsnoer is uiteraard afneembaar zodat tweaken hier mogelijk blijft.

Marantz PM11S1, SA11S1 en ST15S1

Centraal op het frontpaneel is een ronde display te vinden waarbij de vormgeving met een knipoog naar Marantz producten uit het verleden gekozen is. De display is te dimmen en eventueel volledig uitschakelbaar. Recht onder de display zit de aan/uitschakelaar. Links daarvan nog een aansluiting voor een hoofdtelefoon. In de verdiepte gedeeltes links en rechts vinden we toetsen voor onder andere display, speaker selectie en tapemonitor. Uiterst links een grote draaiknop voor het selecteren van de bron en rechts de volumeknop.

MERK

EDITORS' CHOICE