REVIEWPanasonic

Panasonic TH-42PV70

“Een ranke verschijning”, dat is de eerste indruk welke het Panasonic plasmascherm achterlaat wanneer deze uit de verpakking wordt gehaald. Waar “vroeger” de logge CRT televisies de schappen van de plaatselijke elektronicawinkel domineerden, staan en hangen tegenwoordig allerlei fraaie maar vooral plat vormgegeven schermen te lonken naar een nieuwe eigenaar.

Zo af en toe is er nog wel een verdwaalde CRT televisie te vinden, veelal op het achterste schap, want er blijven uiteraard altijd consumenten die zo lang mogelijk vast houden aan oude gewoontes. Maar met de laatste generaties platte schermen is die noodzaak voor wat betreft het behoud van beeldkwaliteit toch langzaam aan het verdwijnen. Om niet te vergeten de ontwikkelingen op het gebied van hoge resolutie beeldbronnen, want daarin zal de doorsnee CRT televisie helaas weinig heil kunnen bieden. Nee, plat heeft de toekomst en winkels en fabrikanten doen er alles aan om iedereen daarvan te overtuigen.

Panasonic TH-42PV70

De TH-42PV70 is alweer een tiende generatie plasmascherm van Panasonic, het primaire merk van de Japanse elektronicagigante Matsushita. Niet alleen op milieutechnisch gebied is er vooruitgang geboekt, zo vervaardigt Panasonic haar plasmaschermen tegenwoordig geheel loodvrij, maar ook op het gebied van beeldkwaliteit. Het G10 paneel biedt onder andere een groter bereik in helderheid en beschikt de Vreal2 driver over een 16 bits processing wat resulteert in een groter bereik in kleurgradaties. Een belangrijk aspect van de hedendaagse, hogere resolutie, beeldschermen zijn de deinterlace- en zeker de upscale kwaliteiten van de videoprocessor. En ook op dit gebied bevat de Vreal2 technologie een vernieuwde versie van de 1080p Digital Remastering Processor. Het gegeven dat de videoprocessor overweg kan met 1080p bronmateriaal betekent overigens nog niet dat de TH-42PV70 ook daadwerkelijk een Full HD beeld laat zien. De paneelresolutie van dit scherm is 1024*768 wat er dus op neerkomt dat er maximaal 768 beeldlijnen getoond kunnen worden! Dankzij de twee HDMI aansluitingen en het breedbeeld aspect ratio van het scherm zelf mag de TH-42PV70 zich wel officieel ‘HD-ready’ noemen. Inmiddels is een 42” Full HD, dus met een paneelresolutie van 1920*1080, plasmascherm van Panasonic, de TH-42PY700 op de markt verschenen. Ook een 50” Full HD scherm met de naam TH-50PY700 is inmiddels verkrijgbaar.

Panasonic TH-42PV70

Nieuw binnen deze huidige lijn Panasonic plasmaschermen is de VIERA link waarmee een optimale integratie en besturing van Panasonic randapparatuur, mits deze uiteraard ook voorzien van een VIERA-link HDMI-connectie, mogelijk wordt gemaakt.

EDITORS' CHOICE