Wilson-Benesh / Dynavector

Kilian Bakker | 23 maart 2007 | Wilson Benesch

Wilson-Benesh wist in de jaren `90 iedereen te verbazen met de introductie van hun eerste product: de `Wilson-Benesh Turntable`. Die platenspeler was voorzien van hun A.C.T. toonarm (A.C.T. staat voor Advanced Composite Technology) en had een hardhouten console en een stofkap van echt glas. Toen de unieke Papst electromotor die werd toegepast in de W.-B. Turntable uit productie ging, moest Wilson-Benesh de productie van hun topmodel staken. Gelukkig was men reeds bezig met het ontwikkelen van een kleiner zusje, wat uiteindelijk de naam `Circle` zou dragen. Ook werd de toonarm aangepast, zodat de A.C.T. 0.5 ontstond. De Dynavector DV 20X is één van de jongere ontwerpen van dit alom gerespecteerde Japanse bedrijf. Voor deze recensie werd de DV 20X L (Low-Output) gekozen om de meest puristische uitvoering van dit Moving Coil element aan de diamanten tand te kunnen voelen.


 

Circle

Wilson-Benesh is gesitueerd in Sheffield, een Engelse stad met een roemruchte historie, aan de Limestone Cottage Lane. Toch is hier geen sprake van `cottage industry` want het bedrijf is gevestigd in een vrij modern gebouw. Dat sluit op zich weer goed aan bij de verschillende high-tech materialen (zoals carbon-fibre) die in de Wilson-Benesh producten worden toegepast.

Het Circle loopwerk heeft een gepaste naam want op de (ook weer cirkel-vormige) armboard na heeft het de vorm van een cilinder met een LP-formaat diameter. De Circle kan optisch `verdwijnen` wanneer hij van boven wordt bekeken met een LP op het draaiplateau. De Circle en A.C.T. 0.5 worden geleverd in een grote doos met genoeg schuim om de verschillende componenten om goed bestand te zijn tegen transport. De Circle wordt geleverd met een gereedschapsetje (inbussleutels, etc.) en een keurige handleiding, voorzien van ringbandrug met op elke pagina foto`s ter verduidelijking van de instructies. Het opbouwen van deze platenspeler bleek een vrij eenvoudige bezigheid (voor een ervaren techneut. Wanneer u geen of weinig ervaring heeft op dit gebied is het altijd aan te raden om de opbouw en installatie door uw dealer te laten uitvoeren). Het Circle  loopwerk wordt namelijk gemonteerd geleverd omdat het een vrij rigide constructie betreft. Toch gaat het hier om een echt subchassis-type, waarbij de veren zijn vervangen door carbon fibre staafjes. De bodem van de Circle bestaat uit twee MDF platen waarbij de twee door middel van kleine elastomeer dempers van elkaar zijn geïsoleerd. De motor, aan/uitschakelaar en een IEC lichtnetingang zijn op de onderste plaat gemonteerd terwijl aan de bovenste plaat drie aluminium cilinders zijn bevestigd (twee grotere en één kleine) in een driehoekopstelling. Het subchassis, wat ook uit een  cirkelvormige aluminium schijf bestaat, is via de eerder genoemde 3 dunne carbon fibre staafjes verbonden met die drie cilinders zodat een semi-rigide ontkoppeling ontstaat. Twee carbon fibre buizen met een grotere diameter verbinden de -alweer- cirkelvormige armboard met het subchassis. Het draaiplateau lager is uit het midden gemonteerd op het compacte subchassis. De stationaire lagerbus is vervaardigd uit fosforbrons terwijl de lagerspindel bestaat uit `tool-grade` staal. De lagerspindel vormt één geheel met een aluminium subplateau, waarop het uit Acryl gedraaide hoofdplateau rust. De motor is van een tweetraps messing poelie voorzien, zodat er door middel van het omleggen van de ronde snaar van toerental kan worden gewisseld. Een opvallend detail is de vilten mat die op het acryl plateau ligt. De meeste Pink Triangle-volgers (P.T. introduceerde het gebruik van Acryl als plateaumateriaal in 1983) laten de LP in direct contact met een Acryl plateau. Bij Wilson-Benesh denkt men daar blijkbaar anders over (direct contact heeft overigens zowel voor- als nadelen). De donkergrijze lak op de bodemplaten en de gematteerde afwerking van het draaiplateau geven de Circle een tijdloze uitstraling.


A.C.T. 0.5

De A.C.T. 0.5 toonarm is geheel gebaseerd op het huidige topmodel, de A.C.T. 2 en beide armen zijn op alle belangrijke punten gelijk aan elkaar. Het meest opvallende aan de A.C.T. 0.5 is de uit carbon fibre vervaardigde en taps toelopende armbuis.
Carbon fibre heeft betere dempingeigenschappen dan de meeste metaallegeringen en is temperatuurongevoelig. De armkop vormt één geheel met de armbuis en zelfs de `vinger-lift` is integraal maar ook minder praktisch in het gebruik dan een gebogen type. Ook lagering van de A.C.T. toonarmen is een pure Wilson-Benesh vinding en wordt `Kinematic Bearing` genoemd. De ene helft van dit lager bestaat uit drie tegen elkaar geplaatste stalen kogels (die daardoor een driehoek vormen) en de andere helft bestaat uit één enkele kogel die in het hart van de kogeldriehoek loopt en dus frictieloos en vrijelijk kan bewegen.Deze constructie kan worden gezien als semi-unipivot, want de drie minuscule contactvlakken zorgen voor een vrije beweging in zowel het horizontale als het verticale vlak. Dit lager-systeem is in feite zelfstabiliserend en minder kwetsbaar dan een traditioneel uni-pivot (éénpunts) lager, aldus de fabrikant. De A.C.T. 0.5 is voorzien van een lagerblokkering die tegen de onderkant van de arm duwt en zodoende de twee lagerhelften van elkaar scheidt en de arm blokkeert zodat de A.C.T. veilig kan worden vervoerd. Het contragewicht bestaat uit een driehoekvormig gewicht dat onder de middenlijn van de armbuis hangt en is voorzien van twee ronde staafgewichten. Naast het instellen van de naalddruk kan het contragewicht ook dienen als Azimuth-regelaar. Door het gewicht iets om zijn as te draaien veranderd de balans tussen de twee staafgewichten en daarmee de laterale balans van de arm. De  dwarskrachtcompensatie is van het welbekende `statisch gewicht` type, met een gekerfde stang aan het ei-vormige lagerhuis en een geleiderstang voor de draad met een kogel-gewichtje. De A.C.T. 0.5 heeft ook een  instelbare V.T.A. (verticale aftasthoek) in de vorm van een in de armboard verzonken inbusbout die de armbasis in een ronde opening klemt. De vaste signaalkabel is van professionele Neutrik Cinchpluggen voorzien. De armsteun bestaat uit een aluminium cilinder met twee piepkleine nylon schroefjes -die als zitting voor de armbuis fungeren- en een soepel werkende klem.


EDITORS' CHOICE