Dynavector werd opgericht in 1975 en staat vooral bekend om hun hoogwaardige `High Output` Moving Coil elementen. Dynavector heeft daarvoor een eigen spoelwikkelmachine ontworpen en gebruikt ultradun draad, zodat het dynamische gedeelte van de `motor` (de spoelen aan de achterzijde van het cantilever) ook bij een groter aantal wikkelingen zo licht mogelijk blijft.
Voor deze recensie werd echter voor de Low Output versie van de DV 20X gekozen, omdat een dergelijk type nog altijd zeer goede prestaties kan leveren wanneer het in combinatie met een gevoelige en ruisarme Phonotrap wordt gebruikt (in dit geval de Moth Group 30-Series RIAA).
De DV 20X L oogt klassiek maar is van Dynavector`s eigen `Flux Damping` en `Softened Magnetism ` systemen voorzien. Al met al een high-tech element dus en de gesloten zwarte body maakt hem juist praktischer (en beter beschermd) dan de tegenwoordig vaak geziene `naakte` elementen. Die body is vervaardigd uit een aluminium legering en is -zoals men zou mogen verwachten van een Japanse High End fabrikant- praktisch perfect afgewerkt. De DV 20X L wordt verpakt in een mooi en solide Acryl doosje wat weer in een grijze kartonnen verpakking zit. Het `survival-pakket` is heel compleet en bestaat uit een lichtmetalen schroevendraaier, een naaldborsteltje, een tweede set schroeven en ringmoertjes, een handleiding en een B&K `plotter`-printout van de frequentierespons. De respons van deze DV 20X L had een lineaalrecht en vlak verloop tussen 100 Hertz en 1 kilohertz waarbij de respons onder de 100 Hertz minder dan 1 dB opliep bij 50 Hertz en boven de 1 kilohertz opmerkelijk rustig en vlak verliep waarbij hij rond de 1 dB daalde tussen de 5- en 10 kilohertz en +0.5 dB was bij 20 kilohertz (met een daarna stijl aflopende lijn). Een keurig verloop dus, waarbij de vrijheid van scherpe pieken of dalen nog het meest opviel. De DV 20X L heeft een 6mm lang "hard aluminium pipe" cantilever waaraan hun speciale Perfect Elliptical (PE) naaldtip is bevestigd. De magneet is een Neodymium type en de DV 20X L weegt 8,6 gram.
Dynavector raadt voor dit element toonarmen aan van Linn, Naim, S.M.E., Well Tempered en "andere middenzware ontwerpen", wat ze mede baseren op de compliantie van 12 `cu` (compliance units). De eigen impedantie is een vrij lage 5 Ohm en Dynavector geeft daarom een minimum afsluitimpedantie van 30 Ohm op (een 68 Ohm Holco over de ingang van de Moth bleek uiteindelijk de beste resultaten te geven). Het naalddruk-bereik wordt opgegeven als 1.8 tot 2.2 gram. De meegeleverde naald-beschermkap past goed maar moet wel worden
verwijderd tijdens de montage.
Full Circle
Voor wie dieper in de buidel wil -of kan- tasten levert Wilson Benesh een eigen Moving Coil element, genaamd Ply (met, de oplettende lezertjes hebben het al geraden, een carbon fibre behuizing). De combinatie van dit element met het Circle loopwerk en de A.C.T. 0.5 toonarm wordt door Wilson Benesh `Full Circle` genoemd (weer een voorbeeld van de leuke taalgrapjes die de Britten vaak toepassen bij de benaming van hun vindingen). Overigens wordt bij de aanschaf van de Full Circle een pakket-prijsreductie geboden. De Ply was ten tijde van deze recensie niet beschikbaar maar een ander interessant element uit dezelfde prijsklasse als de Ply (rond de 1500 Euro) wordt momenteel beluisterd in combinatie met de Circle platenspeler.