REVIEW

Vincent SAV-C1 / SAV-P200


Michel Hazen | 15 april 2004 |

Volgens de ‘Dikke van Dalen’ is een symbiose het verschijnsel dat twee ongelijksoortige organismen leven op óf in elkaar tot wederzijds voordeel. Het bekende vogeltje op de rug van de neushoorn of het poetsvisje in de bek van de haai. Symbiose dus, waarom ik een metafoor naar de natuur maak in mijn verslag van de Vincent AV combinatie is iets waar ik later op terug kom.

Een grootse entree maken beide apparaten als Ben Wijmans van importeur Audipulse de surround voor- en eindversterker combinatie van Vincent, de SAV-C1 en SAV-P200 op vrijdagavond bij mij langs brengt ter recensie. Ik begrijp nu ook zijn vraag tijdens onze telefonische voorbereiding van deze recensie toen hij hoorde dat ik in een appartement woon: "is daar een lift?".
Deze combinatie legt namelijk samen een indrukwekkende 55 kilogram (!) in de weegschaal, grotendeels toe te schrijven aan de 45 kg wegende 6 kanaals eindversterker SAV-P200. Niet iets waarmee je even de trap op loopt.

Vinvent SAV-C1 / SAV-P200 (c) XingoMijn interesse in deze combinatie werd gewekt nadat ik op het Internet informatie over de nieuwe Vincent combinatie gevonden had en ik beide `zwaargewichten` live mocht aanschouwen op de AV Meeting Plaza beurs in Maarssen vorig jaar.

En nu staan ze daar in mijn appartement in Amsterdam. Na een tijdje met Ben gesproken te hebben over de apparatuur zelf, en hifi en muziek in zijn algemeenheid, blijf ik achter met de combinatie. Afspraak is dat ik deze combinatie 4 weken in huis mag houden en het flink aan de tand mag voelen. Dat hoef je me meestal niet twee keer te vragen...
Na een tijdje in stille bewondering naar beide apparaten gekeken te hebben en de fraai vormgegeven afstandbediening in mijn hand te hebben genomen bedenk ik me hoe ik deze set moet zien en bekijken. Zeg maar een soort casusdefinitie van hoe ik deze recensie moet gaan doen.

Ik besluit de Vincent SAV-C1 AV voorversterker op 3 manieren te bekijken:

1) Als stereo voorversterker
2) Als 6 kanaals analoge voorversterker
3) Als multikanaals AV processor

De SAV-P200 eindversterker ga ik op één manier bekijken: als 6 kanaals eindversterker.


Algemene beschrijving

Vinvent SAV-C1 / SAV-P200 (c) XingoZoals al tijdens mijn inleiding aangegeven is deze combinatie behoorlijk indrukwekkend qua gewicht en omvang. De voorversterker meet 43 cm (breed) x 9,5 cm (hoog) x 39 cm (diep) en de eindversterker meet 43 cm(breed) x 28 cm (hoog) en 52 cm (diep)! En wegen respectievelijk 10 en 45 kilo.
In mijn geval hield dat in dat ik niet anders kon doen dan beide Vincent`s pontificaal midden in mijn woonkamer te zetten en dit deel van het huis ook 4 weken volledig voor mij en de Vincents te claimen. Lekker met zijn
drietjes zeg maar.

EDITORS' CHOICE