REVIEW

Vincent SAV-C1 / SAV-P200

Michel Hazen | 15 april 2004 |

SAV-C1

Klik hier voor een vergrote afbeelding

De voorversterker SAV-C1 heeft een viertal digitale ingangen (1 optisch, 3 coaxaal), 6 sets analoge stereo ingangen, één gebalanceerde XLR stereo ingang, één multikanaals (6.1) analoge ingang en zowel ongebalanceerde RCA als gebalanceerde XLR uitgangen plus een tape output. Video schakeling vindt plaats door 3 sets component en svideo in- en outputs en FBAS/composite in- en uitgangen. Tussen de ingangskeuze schakelaar en volumeregelaar bevindt zich een 2 regelig blauw matrix display. Weergave van Dolby Digital 5.1, Dolby Digital EX, Dolby Prologic II, DTS, DTS-ES en HDCD wordt ondersteund.


SAV-P200

De SAV-P200 beschikt over 6 identieke eindtrappen die ieder 200 Watt (RMS, 8ohm) aan de stevige luidspreker aansluitingen leveren. Middels 6 kleine schakelaartjes aan de achterkant is de keuze te maken of de eindversterker gebalanceerde of ongebalanceerd aangestuurd wordt.

Persoonlijk heb ik niet de gebalanceerde aansturing gebruikt en een mogelijk klankverschil kunnen beoordelen. Het voordeel van de mogelijkheid deze  eindversterker gebalanceerd aan te sturen zit, naar mijn mening, voornamelijk in de mogelijkheid langere kabels te gebruiken tussen voor- en eindversterker zonder introductie van ruis e/o brom. Hierdoor wordt de fysieke plaatsing van de eindversterker wat minder kritisch en dat is zeker handig met dit formaat. De set maakt mechanisch een zeer solide indruk en is meer dan uitstekend afgewerkt.


Interne opbouw

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Tijd om een kijkje te nemen aan de binnenkant en ook hier wordt het beeld van een solide mechanische en electronische opbouw bevestigd:
Uit het ontwerp van de SAV-C1 valt eigenlijk direct de positionering te herleiden. Deze voortrap legt de nadruk op stereo (of analoog meerkanaals) weergave waarbij ook weergave van digitale bronnen voor home cinema mogelijk is. Geen ultieme AVprocessor met alle denkbare zaken voor digitale processing maar een kwalitatief hoogstaande voorversterker met digitale surround processing mogelijkheden. Dat laatste wordt verzorgd door een kleine `black box` die volledig afgeschermd zich rechtsachter in de voorversterker bevindt. Bij weergave van digitale bronnen wordt deze ‘black box’ in het analoge signaalpad geschakeld. Dit in tegenstelling tot vele surroundversterkers / receivers / processoren die direct ook het analoge signaal maar digitaliseren. Een audiofiele en purische aanpak van Vincent die ik persoonlijk zeer weet te waarderen. Het ontwerp van de SAV-C1 vind ik verder goed doordacht door zowel de digitale processing eenheid als het video switching gedeelte ook fysiek te scheiden en af te schermen van het analoge audio deel.

Klik hier voor een vergrote afbeeldingOver de eindversterker kan ik kort zijn: de opbouw van de SAV-P200 is ronduit indrukwekkend. De gebruikte componenten en interne opbouw vind je eigenlijk alleen terug bij veel duurdere apparatuur met een veel hoger prijskaartje. Een zee aan transistoren die tijdens belasting nauwelijk iets van warmte ontwikkelden. Nu heb ik de SAV-P200 ook verre van zijn limiet belast vanwege het feit dat ik de relatie met mijn naaste, boven- en onderburen graag goed wil houden, maar goed.


 


EDITORS' CHOICE