REVIEW

Vincent SAV-C1 / SAV-P200

Michel Hazen | 15 april 2004 |

Luisteren

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Als eerste testopstelling ga ik de Vincent`s als stereo voor- (en eindversterker) bekijken. Ondanks de het steeds groter wordende aanbod van meerkanaals muziek- en filmmateriaal is nog steeds de meerderheid van muziek vastgelegd als 2-kanaals (stereo) geluid. Persoonlijk vind ik dat ook een AV voorversterker in eerste instantie ook gewoon als stereo voorversterker goed dienst moet kunnen doen en gezien de klasse die de Vincent uitstraalt moet hij dat ook nog eens goed doen ook.
Op dit punt kan ik heel kort zijn: de Vincent maakt zijn uiterlijke belofte volledig waar. Het geluid van de P200 is transparant en gedetailleerd waarbij de weergave van stemmen  opvallend natuurgetrouw is maar ook wat meer ‘forward’ dan andere eindversterkers die ik gehoord heb. In het middengebied tref ik wel een bepaalde mate van directheid aan die denk ik wel even aandacht vraagt bij het matchen met de juiste luidsprekers. Luidsprekers met een zeer geprononceerd midden zouden wel eens erg direct over kunnen gaan komen. Het laag heeft controle en snelheid zonder overdreven aanwezig te worden. Hoog is mooi gedetailleerd zonder hard of schel te klinken. Echt een afstemming die langdurig prettig luisteren mogelijk maakt. Gelukkig, want ik ken genoeg surround (voor-)versterkers en receivers die dat typische gedigitaaliseerde geluid hebben. Niet met deze Vincent, voornamelijk ook toe te dichten aan de ontwerp filosofie.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Wat technisch geen argument is, maar gevoelsmatig wel is het feit dat ik in deze opstelling slechts gebruik maak van 2 van de 6 eindtrappen van de SAV-P200. M.a.w. 66% van het apparaat staat dus een beetje niets te doen. Tijd voor een klein experiment! Aangezien de Vincent P200 een 6-kanaals eindversterker is besluit ik mijn Linn Av5140 luidsprekers actief aan te sturen waarbij ik gebruik maak van alle 6 kanalen waarbij iedere eindtrap slechts één eenheid in mijn luidsprekers aanstuurt. Dit heeft een enorm effect op de het geluid, vooral de detaillering en `snelheid` neemt fors toe. Alles klinkt meer gecontroleerd en de Vincent neemt mijn Av5140`s volledig in haar greep. Ik realiseer me dat deze opstelling bij weinig mensen van belang is, maar goed als je dan toch bezig bent en je hebt 4 weken met elkaar...

De Vincent`s als 6 kanaals analoge voorversterker levert, zoals te verwachten, een identiek beeld als bij de stereo weergave. Ik realiseer me dat de 2000 euro die gevraagd wordt voor de SAV-C1 nu al waargemaakt wordt. Zelfs al zou de SAV-C1 geen enkele digitale processing en video switching hebben, dan zou het gebodene voor dit bedrag al een sterke propositie in de huidige markt zijn.

Mijn volgende stap is de Vincent`s als multikanaals AV processor en eindversterker te bekijken. De setup van de SAV-C1 gebeurt via een aantal toetsen op de voorversterker e/o via de afstandbediening en is redelijk doorzichtig. Belangrijkste zaken zoals instelling van speakergrootte en afstand zijn aanwezig. Zoals eerder al aangegeven, Vincent kiest met dit ontwerp duidelijk voor hoogstaande analoge  weergave en niet voor de ultieme digitale AV processing. De kwaliteit van de D/A conversie is overigens prima. Bij een  vergelijkingstest met mijn SACD speler valt op dat de D/A converters in de Vincent kwalitatief goed zijn. Bij CD weergave is er meer sprake van een nuance verschil dan van een kwaliteitsverschil met de interne D/A converters van de Sony SCD-555ES die initieel zelfs duurder was dan de Vincent. Compliment op dit gebied dus. Bij SACD weergave wint de Sony natuurlijk wel. Dolby Digital en DTS weergave is ook prima. Wel wil ik iets kwijt over de HDCD implementatie op de SAV-C1. Vincent heeft, met misschien in het achterhoofd de gedachte dat HDCD opgenomen CD’s een groter dynamisch bereik hebben, besloten de weergave met een aantal DB’s te dempen t.o.v. gewone CD’s. Met deze keuze ben ik zelf niet echt blij, maar gelukkig valt de HDCD codering uit te schakelen dus dat heb ik maar gedaan.

De afstandbediening van de Vincent is een kunstwerk op zich: een mooi vormgegeven aluminium blok met afgeronde kanten en een hele hoop knopjes die keurig verdeeld zijn over het bovenste gedeelte. Er is niet echt een ordening naar functie maar de meeste gebruikte knoppen zoals de volumeregeling zitten gelukkig onder ` duimbereik`. Achtergrondverlichting ontbreekt helaas.


Conclusie
 
De Vincent combinatie is gedurende een aantal weken zeer aangenaam gezelschap geweest in mijn huis. De combinatie straalt aan alle kanten
ongekende mechanische en muzikale degelijkheid uit die in deze prijsklasse echt bijzonder is.

Vinvent SAV-C1 / SAV-P200 (c) XingoIn het ontwerp van de SAV-C1 heeft Vincent een duidelijke keuze gemaakt in haar doelgroep: nadruk op zeer hoogwaardige stereo of (analoge) meerkanaals weergave maar ook de mogelijkheden van meerkanaals digitale processing en beeldschakeling. Zoals ik al eerder zei, voor een prijs van 2000 euro is de voorversterker zelfs zonder de processing en beeldschakelmogelijkheden zijn geld al ruim waard.

Vooral de Vincent P200 eindversterker heeft erg indruk op me gemaakt waarbij wel de tonale afstemming goed moet aansluiten bij de gebruikte luidsprekers. De presentatie is goed en mooi gedetailleerd maar ik zou geen luidsprekers gebruiken met een te nadrukkelijk middengebied. Laagweergave is indrukwekkend waarbij de versterker nooit iets van controle verliest.

Mijn enige punten van kritiek zijn het ontbreken van 12v triggers op de voor- en eindversterker (of een andere standby regeling voor de P200) en het ontbreken van een software upgrade pad voor de processor.

Terugkomend op mijn begin opmerking over symbiose: er leven twee zielen in de Vincent combinatie: de ene is een analoge twee- en meerkanaals voor- en eindversterker en de andere is een digitale AV processor. Ze zijn ongelijksoortig maar leven wel in een perfecte levensvorm tot wederzijds voordeel.

 

 

Importeur:
Audipuls
Hemmerbuurt 89
1607 CD   Hem
Tel/fax: +031(0)228543308

 

 


 


EDITORS' CHOICE