REVIEWArcam

Arcam DV78 DVD-speler

Bjorn Mateijsen | 08 april 2004 | Arcam

Introductie

Arcam DV78 DVD-spelerIn de wondere wereld die home-cinema heet, is de trend op dit moment het fabriceren van een speler die zoveel mogelijk formaten kan weergeven. Naast het afspelen van DVD-video en eventueel CD, moeten er verder ook nog SACD, DVD-audio, MP3 en nog vele anderen soorten formaten kunnen worden afgespeeld. Vanuit een puristisch standpunt is het echter vrijwel onmogelijk om overal in uit te blinken.

De oorlog van multikanaals formaten is nog maar net gestart en wanneer iedereen denkt het Valhalla gevonden te hebben, wordt door de uitvinder alweer een nieuw formaat aangekondigd. Geef mij echter maar een speler die uitblinkt in de weergave van DVD-video, want wanneer ik kijk naar mijn eisen, worden deze voor 95% ingevuld door dit formaat.

Arcam heeft een uitstekende naam opgebouwd wanneer het gaat om 2 kanaals componenten. Een geschiedenis die terug gaat tot 1976, toen de eerste geïntegreerde stereo versterker, de A60, werd geïntroduceerd. Maar ook op het gebied van surroundweergave biedt deze fabrikant hoogwaardige producten.

Onlangs heeft Arcam een nieuwe instap DVD-speler geïntroduceerd, de DV78 DVD-speler. Geen multi-speler, maar een DVD-speler pur sang, gebouwd met kwaliteitscomponenten voor een hoge videoperformance, waarbij veel aandacht is besteed ook aan de geluidskwaliteit, zowel voor de surroundweergave als voor weergave van CD’s.

Technische specificaties

Arcam DV78 DVD-spelerDe Arcam DV78 DVD-speler is opgebouwd met zes 12 bit/ 54 MHz video-DAC’s en kan op verschillende manieren op uw weergever aangesloten worden; namelijk middels component, S-Video, SCART of composite video. Daarnaast is over de component video aansluiting tevens een progressive signaal mogelijk, indien uw weergever dit signaal accepteert. In de volgende paragraaf zal ik kort ingaan op wat progressive scan inhoudt.  De component- en scartaansluiting kunnen beiden een RGB signaal vervoeren. Wanneer de DVD-speler wordt aangesloten op een televisie, raad ik aan om het RGB signaal in het menu van de DVD-speler te selecteren en via SCART de speler aan te sluiten.

De DV78 DVD-speler heeft zowel een optische als een coaxiale aansluiting beschikbaar om het digitale geluid naar een AV-versterker of processor door te geven. Deze digitale uitgangen bieden 2-kanaals PCM en multi-kanaals Dolby Digital-, DTS- of MPEG-geluid, afhankelijk van het bronmateriaal. De Arcam biedt de mogelijkheid om alle geluidsformaten intern om te zetten naar twee-kanaals PCM. Tevens kan deze speler analoog in stereo aangesloten worde, waarbij de hoogwaardige D/A omzetters van de speler gebruikt worden. De speler heeft een IEC-lijnaansluiting, zodat er ook verschillende netsnoeren kunnen worden toegepast. Dat juich ik alleen maar toe, zoals u straks kunt lezen.

MERK

EDITORS' CHOICE