Aansluiten en instellen
De Arcam DV78 wordt op de plek gezet van mijn huidige DVD-speler in het DHZ audiorek gemaakt naar het principe van een clamprack. De DVD-speler wordt middels een Van Den Hul 75 Ohm coaxiale interlink aangesloten op de Meridian 568.2 home-cinema processor, waarbij als eindversterker eerst de Denon AVC-A10se A/V versterker is gebruikt, welke later is vervangen door de Tag McLaren 5 x 100R. De processor en eindversterkers zijn aangesloten met 5 Eichmann Six interlinks. De DVD-speler is tevens analoog aansloten met een SQ-28 interlink uit de G3 serie van Siltech. De speakers in deze opstelling zijn van Boston Acoustics, waarbij de frontstage is voorzien van Siltech LS25 MXT luidsprekerkabel en de surroundkanalen met Oehlbach luidsprekerkabel.
Voor het beeld wordt de DVD-speler middels een component-video kabel aangesloten op de Immersive Holo 3D scaler/de-interlacer met Faroudja DCDi. De scaler wordt middels een analoge 5x BNC verbinding aangesloten op de Barco Data 808s CRT projector. Aangezien de Holo 3D scaler alleen een interlaced signaal accepteert, wordt de progressive scan optie in het setup menu niet geselecteerd. Tijdens de recensieperiode heb ik naast een Van Den Hul Mainsstream netsnoer, tevens een Eichmann Express Powercable met passieve A/C filtering ingezet.
Nadat de DVD-speler is aangesloten, wordt deze eerst ingesteld. Het setup menu van deze Arcam DV78 DVD-speler blinkt uit in eenvoud, waarbij middels tabbladen makkelijk door de instellingen gebladerd kan worden. De DVD-speler is standaard regiovrij. Voor de zwartinstelling kan het beste gekozen worden voor de 0 IRE optie. Het zwartniveau voor NTSC bevindt zich dan zo goed mogelijk op PAL-niveau.
De afstandsbediening die bij de Arcam DV78 speler wordt geleverd, heeft een eenvoudige layout, waarbij alle knoppen overzichtelijk aanwezig zijn. Wat ik alleen zo jammer vind, is het feit dat de afstandsbediening geen backlight functie bevat, wat in mijn verduisterde ruimte betekent dat wanneer ik een functie wil kiezen, ik eerst het licht aan moet doen, voordat ik werkelijk kan zien welke knoppen ingedrukt moeten worden. Normaal gebruik ik een Marantz RC5200 touchscreen afstandsbediening, met verlicht LCD display.
Uit pure gewoonte wordt de HT-Tune Up DVD als eerste in de DVD-speler gelegd en wordt met een analoge DB-meter eerst de audio-setup volledig gecontroleerd. Ondanks dat de speler al volledig ingespeeld werd afgegeven, heb ik de eerste 4 dagen een burn-in cd gebruikt en niet serieus geluisterd.
Progressive Scan
Voordat ik in ga op het gebruik en de voordelen van progressive scan, is het belangrijk om te begrijpen dat er twee manieren zijn om een videosignaal op te bouwen. De beeldtechniek waarvan gebruik wordt gemaakt bij vrijwel alle Europese (PAL) televisies is interlaced video. Bij interlaced video wordt 1 frame in twee keer opgebouwd: één frame bestaat namelijk uit twee fields, waarbij eerst de oneven beeldlijnen worden opgebouwd en hierna alle even beeldlijnen op het scherm worden ‘geschreven’. Het opbouwen van een interlaced videosignaal duurt per frame op die manier ongeveer 1/25ste seconde (1/50ste seconde per field).
De tweede manier is een progressive videosignaal (of een non-interlaced videosignaal). Hierbij wordt het beeld (1 frame) in 1x opgebouwd en worden de beeldlijnen dus in één keer op het scherm geschreven. Dit proces duurt ongeveer 1/50ste seconde. In feite worden er dus 2x zoveel beeldlijnen per ‘scan’ geschreven.
Nu kun je natuurlijk concluderen dat de DVD-speler die aangesloten is op jouw televisie, helemaal niet zo’n slecht beeld oplevert. En het interlaced beeld is dat ook helemaal niet. Echter, hoe groter de weergever wordt, hoe sneller de fouten van interlaced video zichtbaar zullen worden.
Progressive scan wordt daarom steeds belangrijker, aangezien in de huiskamers mensen ook veel meer op grotere schermen, danwel plasma of met een projector, gaan kijken. Meer over de voordelen van progressive scan maar vooral ook de nadelen van een interlaced videosignaal staan hieronder beschreven.