De nadelen van interlaced vs Progressive
· Staircasing, oftewel jaggies: een effect dat veroorzaakt wordt door het opbouwen van een interlaced beeld. Schuine lijnen lopen met dit effect niet glad en vloeiend, maar trapsgewijs (N.B. dit effect kan ook veroorzaakt worden door andere elementen, zoals de pixelstructuur van een plasma-scherm of LCD-paneel).
· Beeldlijnen die zichtbaar worden. Hoe groter het beeld van de weergever, hoe groter de mogelijkheid dat beeldlijnen zichtbaar zullen worden.
· Line-flicker wordt veroorzaakt als de helderheid van een beeldlijn plots verandert ten opzichte van de bovenliggende beeldlijn. Een lichte flikkering is het gevolg hiervan, het beeld wordt hierdoor onrustiger.
· Lager niveau van helderheid
De voordelen van progressive scan worden meer zichtbaar wanneer het oppervlak van het beeld groter wordt en bovenstaande nadelen zullen door progressive scanning worden opgeheven. Het beeld zal naast meer rust en helderheid, ook veel meer vloeiende en gladde lijnen tonen.
Het proces van de-interlacing kan door middel van een ‘progressive scan’-chip in de DVD-speler worden gedaan of door een chip die geplaatst is in een weergever, bijvoorbeeld een DLP projector.
Er kleeft echter één groot nadeel aan deze techniek: niet alle weergevers kunnen op dit moment een non-interlaced videosignaal weergeven en dan doel ik speciaal op de televisie (50 Hz of 100 Hz maakt niet uit) die in de meeste huiskamers van Nederland staat.
Moment suprème...
De importeur van Arcam, Audiac, vertelde mij vooraf al dat ik vooral eerst met CD moest beginnen. Een korte prikkel die mij nieuwsgierig maakte naar de prestaties van deze speler. Begonnen wordt met de CD van Christy Baron, gemixt door specialist David Chesky, uitgebracht door het Linn label. Christy heeft met haar laatste CD vanuit een traditionele jazzy sfeer moderne elementen toegevoegd, waaronder drumcomputers, etc. De CD blinkt uit in een bijna steriele plaatsing van instrumenten en zang, zonder teniet te doen aan de muzikaliteit.
Ik start met het prachtige nummer “Thieves in the Temple” en bij de eerste tonen laat de DV78 DVD-speler een dramatiek horen die zeer toepasselijk is voor dit nummer. Het geluidsbeeld wordt groots opgebouwd, zowel in de breedte als in de diepte, waarbij de Arcam de nadruk legt op de algemene muzikale beleving bij de luisteraar. Opvallend is dat de muziek heel gemakkelijk wordt weergegeven: de dramatiek, afgewisseld met de bijzondere ritmes worden heel los weergegeven, zonder dat de speler zich vreselijk druk maakt over de allerfijnste details.
De muzikale sfeer geeft de associatie met een live performance en op dat moment grijp ik naar een CD van STS Digital, The Beets Brothers – live in concert. Gestart wordt met een nummer met Hans Dulfer. De tenorsaxofoon geeft een stevige act de présence, waarbij Dulfer de sax met een Webster-achtige lucht weergeeft. De DV78 DVD-speler geeft de live sfeer een vleugje energie mee, die opwindend wordt verspreid. Een energie die ik bij veel DVD-spelers gewoonweg mis. De analoge CD kwaliteit van de Arcam DV78 DVD-speler laat mij in geen geval hunkeren naar een standalone CD-speler.
DVD-video
Naar mijn bescheiden mening kan geen enkele reproductie een uniek live optreden evenaren. Wel is het mogelijk om een live-gevoel te krijgen bij een bepaalde weergave. DVD is een prachtig medium om het gevoel er bijna bij te zijn ook visueel te ondersteunen. Waarschijnlijk vraagt u zich af waarom ik met deze inleiding begin aan dit gedeelte. Ik zal dat uitleggen: iedere dag kijk ik vanuit het kantoor waar ik werk op de tenten van het reizende genootschap dat de prachtige naam Cirque du Soleil draagt. Hun show ‘Dralion’ speelt op dit momenteel in Amsterdam. De combinatie van visueel kunstzinnige acrobatische optredens met een vleug mystiek en humor, is werkelijk een aanrader voor iedereen die een avondvullende muziek- en acrobatiek-beleving wenst.
In de Verenigde Staten is een optreden in Montreal, Canada van ‘Dralion’ in een Superbit uitvoering door Columbia TriStar uitgebracht. Deze Superbit DVD, waarvan de gemiddelde bitrate boven de 7 Mbps ligt, blinkt uit in detail, sprekende kleuren en een diep gelaagd contrast, waardoor een natuurlijke diepte in het beeld ontstaat. De DV78 DVD-speler geeft pans van links naar rechts vloeiend weer, waar eerder mijn eigen Denon DVD-speler lichte stottering laat zien. ‘Dralion’ is een show waar Chinese Mystiek gebundeld is met de kracht van Cirque Du Soleil, waardoor in de muziek ook grote Chinese trommels worden gebruikt, gecombineerd met gitaar en betoverende zang. De bijgevoegde DTS track geeft op de DV78 DVD-speler een breed en diep beeld, waar de grote trommels dynamisch worden weergegeven. Details worden met precisie gebracht, wat het geluidsbeeld een vervolmaking geeft. Ook hier valt hetzelfde muzikale karakter op, dat ook tijdens de diverse CD’s opviel.
Tijdens de recensieperiode van de DV78 DVD-speler ontdekte ik een nieuwe referentie DVD: Underworld. Deze film neemt je mee in de donkere science fiction realiteit van de oorlog tussen vampieren en weerwolven. Het verhaal is van een popcorn-achtige niveau. Met andere woorden, over deze film dient niet te diep te worden nagedacht, gewoon genieten is hier meer op zijn plaats. De beeld- en geluidskwaliteit zijn van hoogstaand niveau, waarbij door de donkere blauw-achtige filters CGI elementen amper van normale filmbeelden te onderscheiden zijn. De diepte in Underworld lijkt bijna oneindig op de DV78 DVD-speler. De Dolby Digital soundtrack is van hoog niveau: er wordt j gebruik gemaakt van een energieke strakke sturing naar de verschillende kanalen. De openingscène in het metrostation geeft een holografisch geluidbeeld weer, waarin de kleine details de ruimte afbakenen.
Verschillende DVD’s, waaronder bovenstaanden, zijn ook afgespeeld op een Infocus X1 projector, waarbij de progressive scan module in de DVD-speler is gebruikt. In vergelijking met de DCDi chip van Faroudja in de projector, heeft de Arcam chip een kleine voorkeur, waarbij de vermindering van jaggies oftewel trappetjes, een duidelijke verbetering gaf.
In de paragraaf over het instellen en aansluiten van deze DVD-speler schreef ik dat ik de DVD-speler met verschillende netsnoeren heb aangesloten. Ik ben eerst gestart met het standaard netsnoer, waarbij eerst de polariteit is nagekeken. De Van Den Hul Mainsstream die daarna volgde, gaf een significante verbetering in de stabiliteit en rust van het videobeeld. Andere opvallende notitie die ik terug vind op mijn schrijfblok, is de mate van detail in de laagweergave. Daarnaast valt de algehele rust op. Als laatste werd de Mainsstream gewisseld voor de Eichmann Express Powercable. Hier valt op dat camerabewegingen nog vloeiender bewegen en details in zowel de CD van Christy Baron als de Beets Brothers duidelijker naar voren worden gebracht.