REVIEWCairn

Cairn Aria


Jan de Jeu | 10 januari 2003 | Cairn

Cairn Cairn Aria S FN_10-1-0322Het is alweer enige tijd geleden dat ik in ‘The HiFi Shop’ in Tilburg voor het eerst apparatuur zag staan van een voor mij tot op dat moment onbekend merk waarvan het fraaie design me wel aansprak. Wat dichterbij komend ontwaarde ik een schildje met daarop niet alleen de merknaam maar ook een tweetal lijntjes die ik interpreteerde als silhouetten van bergtoppen. Nu associeer ik bergtoppen niet snel met hifi dus dat idee schoof ik al snel naar de achtergrond. Totdat de immer gastvrije Koos Boshoven vertelde dat de ontwerper van het Franse Cairn, want dat was het merk, een verwoed bergbeklimmer is die al zijn ontwerpen namen geeft die op de één of andere manier altijd iets met deze tak van sport te maken hebben. Mijn aandacht werd al snel afgeleid door andere fraaie apparatuur en ik vergat Cairn.

Totdat ik, na een aantal duurdere geïntegreerde versterkers getest te hebben, maanden later voor een nieuwe test gericht op zoek ging naar een wat vriendelijker geprijsd exemplaar en uitkwam bij de Aria; het  geïntegreerde instapmodel van het genoemde Franse merk. Koos stelde de kleinste telg graag beschikbaar en deed er voor de gelegenheid ook nog een netsnoer en een interlink bij; beiden van het huismerk AH!

Cairn Aria S FN_voorpagina_10-1-032

Het bedrijf is opgericht in 1994 en de bergen bedwingende topman is Gilles Bélot. Cairn wordt tegenwoordig ontworpen en gefabriceerd door het bedrijf Ezo dat in 2000 opgericht is door Benoît Rabozzi en dat zich specialiseert in elektronische oplossingen in zowel hard- als software ten behoeve van meerdere Amerikaanse en Europese bedrijven. Cairn heeft een totaalpakket bestaande uit meerdere eindversterkers, een voorversterker, een tuner, een cd speler en twee geïntegreerde versterkers waarvan de hier geteste Aria S FN het 850 euro kostende instapmodel is. Daarnaast worden er optioneel XO kabels en een uitgebreide fraai gestileerde afstandsbediening aangeboden.

AH!
 
Onder deze merknaam worden meerdere producten uitgebracht. Initiator is Herman van den Dungen, de man achter Durob Audio. Leverbaar zijn phono voorversterkers, hoofdtelefoon versterkers, diverse wisselstroom filters en misschien nog wel het meest bekend; de diverse AH! Tjoeb modificaties voor de Marantz CD-4000. Uit het gamma van luidsprekerkabels, interlinks en netsnoeren worden hier het met Bullet pluggen afgemonteerde AH! AS Direkt KB 8 interlink en het 11 aderige AH! AC Direkt KB 10 netsnoer ingezet. Prijzen van deze uit Zwitserland afkomstige geleiders zijn 95 euro voor de signaalkabel met een lengte van 80 cm en 90 euro voor het netsnoer met een lengte van 1 meter. Beiden zijn in andere lengtes leverbaar.

EDITORS' CHOICE