REVIEWMcIntosh

McIntosh MA6900

René van Es | 20 december 2002 | McIntosh

Hardware22222Je hebt er iets mee of je vindt het niet om aan te zien. De stijl van echte Amerikaanse producten die door de jaren heen nauwelijks anders zijn geworden. Harley Davidson, Chevrolet, Buick, Wurlitzer zijn slechts enkele voorbeelden. Binnen de audio vallen al snel namen als Audio Research en McIntosh. Hoe gelukkig mag je jezelf prijzen als je een McIntosh thuis krijgt? Ik begin er een idee van te krijgen omdat voor de tweede maal in mijn audioleven een apparaat staat te glimmen en licht te geven. De zachtgroene letters contrasteren met de grote blauwe piekvermogen meters op de voorkant, tegen een zwarte glasplaat als achtergrond. Rode led’s maken het geheel af. Robuust, zwaar, immens groot en met een stijl die Europa nooit heeft gevolgd. Eigenlijk bedoelt voor inbouw in een kast, waarbij alleen het front zichtbaar blijft. Even groeit de gedachte aan een kast met een tuner, cd speler, meerdere eindversterkers voor multi channel. En dan al het overige licht uit, brrrrrrrrr.

Historie

Hink-stap-sprong door de lange historie. McIntosh is verre van een eendagsvlieg. Het bedrijf is in 1942 gesticht door Frank H. McIntosh. Hij leverde apparatuur voor radio stations en geluidssystemen. Gedreven door de markt vraag ontwikkelde het bedrijf de eerste McIntosh versterker die de grote roem zou brengen, de 50W1 Unity Coupled Amplifier, die een voor die tijd groot vermogen koppelde aan lage vervorming. Gordon J. Gow tekende voor het ontwerp. Uniek zijn de uitgangstrafo’s met een techniek die nog altijd wordt toegepast. Langzaam maar zeker groeit het bedrijf dat af en toe van naam verandert, waarbij de term McIntosh steeds blijft bestaan. Onder de leiding van Gow komen meer versterkers op de markt, die in eerste instantie per postorder besteld kunnen worden. In de jaren 52 en 54 gaat McIntosh ook voor het eerst luidsprekers maken en neemt langspeelplaten op. Het aantal producten groeit gestaag en rond 1960 is er zelfs een kit versie van de MC-30 verkrijgbaar. De stap van versterkers en tuners naar receivers is klein en in de USA is er direct een markt voor. In 1967 treed Roger Russell in dienst, afkomstig van Acoustic Research, die de C26 voorversterker, de MX112 tuner en het MQ101 equalizer circuit ontwerpt om zich daarna te storten op luidsprekers. Grappig om te vermelden is dat de oude McIntosh in dat jaar elke employee die stopt met roken een cheque geeft van 100 dollar. De employee die later toch weer gaat roken moet 200 dollar terug betalen. In de analen is niemand te vinden die weer ging roken. De eerste hybride producten komen op de markt, zoals de MAC1700 receiver die een buizen tuner combineert met een transistor versterker. In 1967 komt de MC2505 versterker uit het lab, met veel technieken die McIntosh nog altijd gebruikt, zoals autotransformers, Sentry Monitor, panloc mounting, het glazen front en de Vu meters. Een historisch apparaat.

We maken een grote stap in de tijd naar 1977. Gordon Gow wordt de CEO van McIntosh. Onder zijn leiding ontstaat het 5-kanaal equalizer circuit. Gebaseerd op eigen onderzoek naar gehoorcurven van de mens en akoestiek. De grondslagen van dit circuit zijn zo fundamenteel dat het circuit nu nog te vinden in de MA6900 die vandaag ter recensie staat. Sam Tellig van Stereophile USA schrijft over de MA6900 met betrekking tot de toonregeling in 2002 “Old-fashioned they might be, but the MA6900’s traditional tone controls were welcome and wonderful.” Een jaar later wordt de samenwerking aan gegaan met Bob Graham voor toonarmen en pick up elementen. De eerste Apple computer onder de naam MacIntosh is commercieel beschikbaar en Apple sluit een overeenkomst met McIntosh over het gebruik van de naam, omdat ze zoveel op elkaar lijken. In 1989 sterft Gow en een episode wordt afgesloten, zeker als Frank McIntosh een jaar later overlijd. Het gehele bedrijf wordt verkocht aan het Japanse Clarion, dat onder meer autoradio’s maakt. De toenmalige importeur Frits de Vries maakt en public bekend dat hij geen McIntosh autoradio’s wil voeren en stopt met de import van McIntosh. Hij vreest dat het bedrijf de eigen identiteit zal verliezen en wegzinken in de massa markt. Niets is echter minder waar (Frits trekt zich nog altijd de weinige haren die hij heeft uit zijn hoofd om zijn vergissing). McIntosh krijgt en nieuwe impuls maar blijft technieken gebruiken en apparatuur uitbrengen als altijd. Met dezelfde hoge kwaliteit normen en uitstekend geluid. Al komen er later inderdaad autoradio versterkers uit de fabriek. Onder tijdelijke Japanse leiding wordt de markt voor home cinema opengebroken, worden cd spelers gemaakt, av-schakelcentrales en is de THX certificering een feit. McIntosh staat vandaag de dag nog altijd voor topklasse. Wie interesse heeft in de totale historie hoeft het Internet maar te raadplegen. Vooral de pagina’s van Roger Russell zijn de moeite waard en geven veel van de trots en de historie prijs. Een McIntosh bezitten is niet zo maar iets. Het geeft de eigenaar een rijk gevoel. Je hebt er iets mee dat weinig andere producten kunnen bieden. Ik ken in de audio vrijwel geen merken die deze “proud of ownership” kunnen evenaren. Het bezit van een McIntosh installatie ervaar je als het bezit van een Rover of Bentley, Breitling of IWC horloge, chinees porselein. Vult u zelf maar aan.

MERK

EDITORS' CHOICE