REVIEWMcIntosh

McIntosh MA6900

René van Es | 20 december 2002 | McIntosh

MA6900 uitgemeten

Hardware22222222

Het eerste dat opvalt aan de MA6900 is het gewicht. Maar liefst 34 kilogram zonder verpakking schoon aan de haak (42 kg met verpakking). Daarna de afmeting, 18 x 44,5 x 47,6 centimeter. Dan tenslotte de ongebruikelijke opbouw in meerdere segmenten, samengevat op een enkel chassis. Van voor naar achter staat er eerst de regel sectie. Op het frontpaneel een ruime hoeveelheid regelaars. Rechts volume en links balans. Daartussen een 5-band equalizer die werkt op 30, 150, 500, 1500 Hz en 10kHz (+/- 12 dB). Boven de regelaars twee grote VU meters die het gebruikte vermogen aangeven. Een separaat circuit zorgt dat 95% van de pieken te zien zijn. Twee kleine led’s geven aan dat er een foutsituatie is ontstaan en dat het Power Guard circuit de speakers afschakelt. Een circuit dat ik nooit in werking heb gekregen. Onder de regelaars zijn druktoetsen voorzien voor de keuze van de ingang, mute, uitgangen naar de eindversterkers aan/uit (2 stuks), loudness, standby en aan/uit. Alle schakelingen zijn met relais uitgerust om lange draden te voorkomen en een jarenlange zorgeloze werking te garanderen. Het hele voorpaneel is zwart met groen oplichtende teksten. De led’s zijn rood, de Vu meters blauw. Het uiterlijk straalt luxe en klasse uit. Wat denkt u van een afstandbediening met verlichte toetsen?

Hardware222222

Achter het voorpaneel bestaat de tweede sectie uit transformatoren. Een grote trafo centraal voor de voeding en links en rechts daarvan uitgang trafo’s. Nee, dit is geen buizenversterker, het is een 100% transistor versterker met uitgangstransformatoren. Een handelsmerk van McIntosh. McIntosh heeft jarenlang het patent in handen gehad op deze trafo’s, die op een speciale manier zijn gewikkeld (bifilar). Er zijn taps voorzien voor 8, 4 en 2 Ohm. Een MA6900 levert 2 x 200 watt aan de genoemde impedanties en kan steeds een stroom leveren die 50 ampère overstijgt. Er zijn een paar grote voordelen te bedenken om trafo’s te gebruiken. Ten eerste zal er nooit gelijkspanning op de luidsprekers kunnen komen. Koppelcondensatoren zijn daarom in het versterker circuit niet noodzakelijk. Ten tweede levert de versterker het volle vermogen ongeacht de impedantie van de de speakers. En ten derde, de uitgang transistoren hoeven veel minder stroom te leveren, alleen maar veel spanning. En dat kunnen ze eigenlijk beter dan stroom leveren. De zogenaamde autotransformers zijn helaas kostbaar en dragen het nodige bij aan het totale gewicht. Wat iets verklaart van de prijs van de MA6900.

Hardware2

De derde sectie tenslotte bevat het versterker circuit. Met aan beide zijden koelribben die nooit ook maar een graad warmer werden dan de omgeving. Aan de achterzijde in/uitgangen voor aux/phono (gecombineerd), cd (cinch en XLR gebalanceerd), tuner, tape, pre-out (2x) en main in. De luidspreker aansluitingen, uitgerust in simpel plastic. Er zijn vele aansluitingen om de remote control signalen door te zetten naar ander McIntosh apparatuur en 12 volt triggers om remote apparatuur aan en uit te zetten. In de versterker zijn de nodige voorzieningen getroffen om de speaker en de versterker te beschermen bij fout situaties. Zo is er de genoemde Power Guard, verder een Sentry Monitor stroom bescherming, een thermische beveiliging, gelijkstroom bescherming, vertraagde aan/uit schakeling en een soft start. Alles maar dan ook alles aan de MA6900 straalt degelijkheid uit. Robuust als een tank en gebouwd voor de eeuwigheid. De enorme reserves stellen de MA6900 in staat kortstondig 400 watt per kanaal aan piekvermogen te leveren.

MERK

EDITORS' CHOICE