Totem Dreamcatcher

Garmt van der Zel | 11 december 2002 | Totem Acoustic

Hardware2222222

Ik heb het als beginnend reviewer eigenlijk wel erg luxe: ik krijg de mooiste spullen gewoon thuisgeleverd en mag daar dan naar hartelust mee spelen en experimenteren. Zo zijn er al 1 DVD-speler, 1 surround receiver, 5 surround processoren, 5 surround eindversterkers, 1 flinke luidsprekerset en 2 subwoofers mijn huis in geweest. Met jaloezie kijk ik af en toe wel eens naar mijn collega`s die alleen stereo-apparatuur reviewen: die spullen zijn namelijk meestal veel kleiner, oneindig veel makkelijker te bedienen, er hoeft niet afgeregeld te worden voor al die kanalen, er hoeven minder kabels te worden verwisseld etc. etc. Met de Totem Dreamcatcher komt hier nog een luidsprekerset bij. Het 5.1 impliceert 5 speakers en een subwoofer, wat ook het geval is. Een in prijs (net geen €2500 in standaard afwerking) en formaat (erg compact) zeer smakelijke set. Omdat ik eigenlijk bijna van ieder nieuw ontwerp van Totem wel onder de indruk ben, was ik ook nu erg benieuwd...

Nu rijst de vraag, wat is een Dreamcatcher? Nou, dit is een van hout gemaakt object dat eruit ziet als een spinnenweb en afkomstig is uit de cultuur van de Indianen, die boven kinderwiegjes werd gehangen om pasgeboren kinderen te beschermen tegen nachtmerries. De goede dromen zouden door de mazen van het web het kind bereiken en de slechte dromen in het web blijven hangen. Er is echter ook een uitleg die het tegenovergestelde zegt: de goede dromen zouden blijven hangen in het web en de slechte erdoorheengaan.

Mensen2Volgens Vince Bruzzese, de ontwerper van Totem, is er absoluut meer tussen hemel en aarde. "De Totem vindt jou, volg je Totem" is een zin die hij meermalen uit op shows of in interviews. Hij bedoelt hiermee dat je je moet laten leiden door je gevoel en het bovennatuurlijke, het ongrijpbare. Volgens Vince blijft Totem trouw aan een aantal absolute waarden: de zielenroerende ervaring die muziek overdraagt door zijn kracht, de realisatie van een werkelijke "in het moment" weergave die nooit kan worden gedupliceerd en het vangen van dat dwalende stukje tijd dat door de ziel en energie, bovennatuurlijke betrokkenheid en kundigheid, door de artiest(en) met liefde voor de mensheid en de muziek is gecreeerd. Het is duidelijk dat zulke gepassioneerde uitspraken alleen gedaan kunnen zijn door een muziekliefhebber in hart en nieren en een verademing in de steeds meer technologie-gedreven audio/video-wereld. Ik sprak op de CEDIA show in Minneapolis met Vince, die van zijn stand een heel sfeervol geheel had gemaakt. "Ik heb overal beaks, cones en kaarsen geplaatst, om een harmonieuze omgeving te creeren". Hoewel dit soort uitspraken op zijn minst vreemd overkomen, valt er niet te ontkennen dat de frontman van Totem begaafd is in het maken van zeer muzikaal klinkende producten. Immers, met het creeren van high-tech audio-apparatuur is op zich natuurlijk helemaal niks mis, maar het is zoveel waardevoller als die technologie wordt gebruikt om dichter bij de werkelijke betekenis van een muziekstuk of film te komen. Laten we kijken of deze set de muzikale dromen van ontwerper en luisteraar waarmaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE