Opstellen en afregelen
Zoals wel vaker gezegd, is de opstelling van de luidsprekers van een surroundset en een juiste instelling van de gebruikte surround-decoder/versterker cruciaal voor een zo goed mogelijk geluid. Ik besteedde hier dus ruime aandacht aan.
Voor het opstellen van speakers probeer ik zo veel mogelijk de ITU-norm aan te houden. Zo ook met deze luidsprekerset. Hierbij wordt een luisterhoek van 60 graden tussen de 2 frontspeakers en 110 graden voor de surround-speakers t.o.v. de center speaker aangeraden. Alle speakers werden ingedraaid naar de luisteraar. De fronts stonden op 60 cm Partington Ansa stands en de center op een zeer zware stand van onbekende makelij. De afstanden tot de muren waren ruim voldoende. De subwoofer werd in de rechter voorkant van de kamer geplaatst en werd tijdens het review nog licht verschoven, hoewel de plaatsing van de sub verrassend vergevingsgezind bleek. Voor alle verschillen in afstand van de speakers tot de luisteraar werd in de surround-processor gecompenseerd en de kanalen werden vervolgens in volume gelijk afgesteld met een analoge geluidsdrukmeter.
Vanwege de realistische beperkingen van de speakers in het laag is het aan te bevelen de speakers op "small" te zetten in de surround receiver/versterker. Omdat mijn surround-processor zeer flexibel is in het kiezen van een overgangspunt tussen luidsprekers en subwoofer, besloot ik op het gehoor (met glijdende tonen) te bepalen wat de beste overgangsfrequentie was. Dit bleek 80 Hz te zijn. Koos ik een frequentie beneden 80 Hz, betekende dit een afname in de hoeveelheid weergegeven bas. Films kunnen soms extreme geluiden bevatten op alle kanalen, die andere eisen stellen aan de speakers dan muziekweergave. Worden deze lage bassen niet gefilterd uit de mini monitors, kunnen deze mede door hun bas-reflex werking overbelast raken bij extreme passages en gaan vervormen. Verder zal door intermodulatie tussen het laag en midden de definitie afnemen en het stereobeeld slechter zijn.
Het is mogelijk om de Dreamcatcher zoals hierboven beschreven te gebruiken als 5.1 surround luidsprekerset, waarbij de subwoofer op de sub uitgang wordt aangesloten en de versterker de filtering voor zijn rekening neemt, maar het is ook heel goed mogelijk om twee mini monitors te combineren met de subwoofer in een stereo opstelling. De subwoofer wordt dan aangesloten via een "pre out" (voorversterkeruitgang) en dienen de kantelfrequentie en het volume op de sub te worden gebruikt voor een goede "match" tussen de sub en de speakers. Zelfs gebruik van de Dreamcatcher met andere (Totem) speakers zie ik, gezien de kwaliteit van de subwoofer (lees verder) absoluut als een mogelijkheid.