Totem Dreamcatcher

Garmt van der Zel | 11 december 2002 | Totem Acoustic

Samenstelling en opbouw

De Dreamcatcher 5.1 set is opgebouwd uit 4 identieke mini-speakers, een bijpassende center en een compacte subwoofer (20 x 27 x 26 cm). Het is geen slecht idee om in een wat kleinere kamer gebruik te maken van kleinere speakers en die aan te vullen met een subwoofer, aangezien op die manier een betere aanpassing van de bas aan de kamer kan worden gerealiseerd. Veel grote vloerstaande speakers hebben danwel een diepe basweergave, maar deze wordt in de meeste gevallen behoorlijk versterkt door kamerresonanties. Door nu de bas te sturen naar een subwoofer, is er in het belangrijke gebied beneden de 80-100 Hz een aanpassing van niveau nodig die per kamer kan verschillen.

Hardware222222Zeer mooie fineer kastafwerkingen zijn leverbaar, zoals zwart essen of mahonie en tegen meerprijs kersenhout of een erg fraaie lichte esdoornafwerking. Het fineer is zowel aan de binnen- als buitenzijde aangebracht en de kasten zijn met zwaluwstaartverbindingen extreem fraai en stijf in elkaar gezet. De kast wordt intern niet gedempt met BAF of iets dergelijks. Hierdoor wordt minder energie opgeslagen en vertraagd afgegeven, met een strakkere en snellere weergave tot gevolg. De constructie van de kast steekt veel duurdere luidsprekers naar de kroon. De speakers zijn naast plaatsing op de optionele zeer fraaie "Ansa" stand van 60 of 100 cm hoog (gefabriceerd door Partington) ook op eenvoudige wijze op te hangen met een beugel, zonder hiervoor in de kast te hoeven schroeven. Zeer grote overbemeten luchtspoelen in het wisselfilter zorgen voor zo min mogelijk compressie in het kritische midden-gebied.

De mini monitors en center speaker maken gebruik van een 1 inch titanium tweeter en een 4 inch woofer (twee stuks in de center speaker) met een eerste orde filter bij 2,5 kHz. Het frequentiebereik van de mini monitor loopt volgens specificatie van 57-25,000 Hz (+/- 3 dB, in-room). De center loopt iets verder door in het laag tot 45 Hz en de subwoofer geeft weer van 30 tot 150 Hz. De monitors en center hebben beiden een gevoeligheid van ongeveer 88 dB en een belastbaarheid van 100 Watt en zijn geschikt voor bi-wiring/bi-amping. De subwoofer heeft een ingebouwde versterker van 200 Watt en alleen RCA inputs. De kantelfrequentie is instelbaar van 50-150 Hz en een schakelaar voor de fase ontbreekt niet.

MERK

EDITORS' CHOICE