Audio Analogue Bellini & Donizetti


Jan de Jeu | 07 maart 2002 | Audio Analogue

“Grandi Emozioni”

Wanneer ik in mijn, uiteraard rood gekleurde, Alfa Romeo 155 over de snelweg rijd kan ik soms ineens intens genieten van het specifieke geluid van de Twin Spark motor, de actieve zit van de stoel en de aanblik van het compleet uitgevoerde dashboard met in de toerenteller het trotse logo. Op zo’n moment voel ik me één met dit merk en zijn roemruchte historie en neem ik me eens te meer voor om de eerstvolgende zomervakantie door te brengen in Italie en dan onder andere een bezoek te brengen aan het Museo Alfa Romeo in Arese (Milano). Sinds kort verbind ik daar dan de gedachte aan om, wanneer ik toch in die streek ben, via het aan de Italiaanse bloemen rivièra gesitueerde Genova 330 kilometer door te rijden naar het nabij Firenze gelegen Monsummano Terme (Pistoia). Want daar bevindt zich één van de audio fabrikanten die bewijst dat het genoemde automerk niet het enige interessante voorbeeld is van een Italiaanse firma die hoogwaardige techniek met aantrekkelijk design en emotie weet te combineren.

Audio Analogue

Ik heb het dan over Audio Analogue dat inmiddels wereldwijd naam gemaakt heeft. Het merk is, zoals ze zelf op hun internet site aangeven, “gecreeerd” in 1995 door een groep van hifi professionals en elektronica experts. Het streven is om High End audio producten te produceren die zich zowel op instap- als op referentie niveau kenmerken door een excellente geluidskwaliteit. Zij omschrijven zichzelf eerder als muziekliefhebbers dan als hifi enthousiasten. Met hun producten willen ze de Italiaanse muzikale traditie eren en het is dan ook geen toeval dat zij het overgrote deel van hun producten noemen naar de “Grandi Compositori”.

Het instap model van de componisten serie is de Puccini met een vermogen van twee maal 40 Watt en een prijs van 720,- euro. Opvallend is dat alle typen van deze geïntegreerde versterker standaard uitgerust zijn met een MM/MC phonotrap. Iets dat deze analoog liefhebber deugd doet. Maar hoe kan het ook eigenlijk anders wanneer je bij de naamgeving van je bedrijf kiest voor “Audio Analogue”. Direct daarop volgt de twee maal 50 Watt biedende Puccini Remote die, zoals de naam zegt, geleverd wordt met een afstandsbediening en daarvoor 899,- euro op de kassa aan laat slaan. De 1225,- euro kostende Puccini SE Remote levert twee maal 60 Watt en is dual mono opgebouwd. De voorversterker uit deze lijn, de Bellini Remote van 885 Euro, volledig discreet opgebouwd en compleet met afstandsbediening en MM/MC phonotrap, staat in deze test centraal. Dat doet hij samen met twee exemplaren van de Donizetti Mono, die als mono eindversterkers elk goed zijn voor 100 Watt en per stuk 765 euro. Niet te verwarren met de eveneens dual mono opgebouwde Donizetti eindversterker van 930 Euro die twee maal 60 Watt levert. De 24 bits CD speler Paganini met upsampling naar 24/96 van 1248 Euro en de binnenkort leverbare Cherubini tuner, prijs nog niet bekend, completeren de componisten lijn die zowel in zwart als in zilver uitvoering geleverd kan worden.

Verder is er nog de, alleen in zilver uitvoering leverbare, Maestro serie die gevormd wordt door een geïntegreerde versterker, de Maestro Integrated van 4050,- euro en een CD speler; de Maestro MK-II met een prijs van 2269,- euro. De CD speler is uitgerust met 24/96 upsampling, zowel XLR als RCA connectoren en heeft twee voedingen. De geïntegreerde versterker biedt twee maal 150 Watt en heeft, uiteraard zou ik inmiddels bijna zeggen, standaard een MM/MC phonotrap.


EDITORS' CHOICE