Twee werelddelen, toch een hechte combinatie
Dit maal eens luistersessie die heel anders van opzet is. Het leek ons leuk, om voor u lezers een door een importeur samengestelde set te beluisteren. Misschien dat wij in de toekomst nog vaker dit concept toepassen, mede afhankelijk van uw reacties. De spits werd in ieder geval afgebeten door importeur Han van Diest die werkt onder de naam Die-is’t! Audio. Hij leverde ons een tweetal complete sets bestaande uit versterkers en luidsprekers, aangevuld met een cd-speler en de nodige bekabeling.
De laatste weken werd mijn woonkamer dan ook voornamelijk opgesierd door producten van Die-is’t! Audio. Twee paar luidsprekers van de Franse fabrikant Jean-Marie Reynaud, een geïntegreerde versterker van Plinius, een gescheiden voor- en eindversterker van Plinius en een cd-speler van Atoll. Dit alles kon met elkaar verbonden worden door kabels afkomstig van dezelfde fabrikant als die van de Madrigal kabels, eigen import ook van Die-is’t! Audio. Plinius en JM Reynaud zijn merken die in Nederland (nog) vrij onbekend zijn maar in het buitenland een grote staat van dienst hebben en regelmatig in de Duitse, Franse en Amerikaanse bladen zijn besproken.
Jean-Marie Reynaud
Jean-Marie Reynaud is een Franse luidsprekerfabrikant. Tot pakweg 10 jaar geleden was JMR leverbaar op de Nederlandse markt, toen de toenmalige importeur stopte met het naar Nederland brengen van dit merk. Zoals u weet komen vele goede merken en producten uit Frankrijk en dat vindt ook Han van Diest. Hij heeft de draad weer opgepakt en heeft JMR in Nederland teruggebracht. JMR kent vele modellen uiteenlopend van monitors tot vloerstaande modellen, met prijzen varierend tussen 773 Euro voor de Twin mkII en 13.000 Euro voor de Odyssée (prijzen per paar). Daarnaast levert JMR luidsprekers voor een home cinema opstelling.
De luidsprekers die bij mij afgeleverd werden zijnTrenté’s met een prijskaartje van 2183 Euro en de duurdere Offrande welke 4136 Euro per paar moet opbrengen. Zowel de Trenté als de Offrande zijn monitors. De Trenté in mijn geval matzwart van kleur. De luidspreker is niet echt groot (B 20cm, D 26cm, H 49cm), de laatste 10 cm van de hoogte worden ingenomen door een tweeter die een eigen losse cilindervormige behuizing heeft en vooraan op de luidspreker is geplaatst. De hoeken van de Trenté zijn afgerond, de afwerking is netjes en het geheel maakt een verzorgde indruk. De Trenté is een tweeweg luidspreker, het laag wordt ondersteund door een transmissielijn die aan de voorzijde van de luidspreker uitmondt in een poort. Het hoog verzorgt een 1.1 inch polyamide tweeter van met een conus van 15 micron dik. De Trenté is geschikt voor bi-wiring.
De Offrande is een zelfde type luidspreker, namelijk ook een tweeweg systeem met een transmissielijn. De luidspreker wordt geleverd met een bijpassende stand. De Offrandre is ook wat groter (B 23cm, D 44 cm, H 40cm) en inclusief stand komt de Offrande tot een hoogte van één meter. De luidspreker is opgebouwd van stroken hout van ongeveer 3 cm breed. Deze stroken staan alle vertikaal met afgeschuinde hoeken. De stroken zijn 1.2 inch dik en zijn aan de binnenzijde op een dusdanige manier met elkaar verbonden dat er een bijzondere stevige kastconstructie is ontstaan. De stands hebben dezelfde structuur als de luidsprekers en vormen zo een mooi geheel met de luidsprekers. De kleur van het hout is naturel (kersen is leverbaar). Aan de voorkant is een zwart front voorzien dat de gehele voorzijde van de luidspreker bedekt. Zowel aan de voor- als achterzijde van de luidspreker is een goudkleurige plaat gemonteerd. Indien men het doek eraf laat heeft de luidspreker daardoor een bijzonder en enigszins sexy uiterlijk, de één vindt het mooi en de ander vindt het lelijk. Kwestie van smaak. Overigens de units die gebruikt worden in de Offrande komen uit de Audax fabrieken en worden daar naar specificaties en wens van JMR gefabriceerd.