REVIEWOPPO Store

Review R_volution PlayerOne 8K UHD-netwerkspeler voor 8K

Harro Tillema | 14 september 2024

SAMENVATTING

De R_volution PlayerOne 8K is een moderne 8K-UHD netwerkspeler voorzien van de laatst beschikbare technologie en levert goede prestaties. Deze high-end mediaspeler streamt met alle gemak jouw eigen content af en dankzij de mogelijkheid een harddisk in te bouwen functioneert de PlayerOne ook als krachtige mediaserver.

PLUSPUNTEN

  • 8K-UHD
  • Goede beeldperformance
  • Mediaserverfunctionaliteit
  • Delen filmcontent met meerdere R_volution spelers in netwerk

MINPUNTEN

  • Werkt (nog) niet met externe USB-loopwerken
  • Geen meegeleverde adapter voor 2,5-inch SSD
  • Drie erg grote en aanwezige antennes

Via Oppostore.nl ontvangt HIFI.NL een interessante R_volution PlayerOne 8K Ultra HD Media Player ter review. Voor wie is de R_volution interessant en is dit dé speler waarmee alle vragen van filmliefhebbers worden beantwoord? Daar gaan we eens comfortabel met een flinke schaal Dorito's voor zitten.

Met de huidige generatie smarttelevisies voorzien van alle mogelijke streamingmogelijkheden zou je niet snel verwachten dat er toch een stijgende vraag is naar kwalitatief hoogwaardige mediaspelers die voorzien zijn van ingebouwde streamingdiensten en -mogelijkheden om alle mogelijke formaten tot de hoogst haalbare resoluties uit te sturen. Waarom zul je je afvragen? Misschien heeft dit te maken met de toename van het aantal filmliefhebbers die een home cinema omgeving in huis inrichten. De grafische gebruikersinterface en mogelijkheden van een televisie of projector zijn te beperkt om een optimale filmbeleving te ervaren.

Deze groep komt dan al automatisch bij mediaboxen die de markt vanaf de onderkant richting het hogere middensegment bedienen zoals de streamingboxen van Zidoo of de highend streaming oplossingen zoals die van Kaleidescape. Zeker de laatstgenoemde is door het online kunnen aankopen van de laatste filmtitels fraai, maar budgettair niet voor elke filmliefhebber datgene waar ze naar op zoek zullen zijn.

De R_volution PlayerOne 8K is een goed betaalbare mediaspeler die behalve een sublieme beeldkwaliteit ook muziek in een uitstekende geluidskwaliteit weergeeft. Naast een mediaspeler is dit ook een mediaserver en biedt de mogelijkheid van een interne harddisk met een maximale opslagcapaciteit van 32 TB.

Heb je meerdere R_volution spelers in jouw netwerk, dan kun je de content vanaf de interne harddisk ook delen met de andere spelers en hiermee onderscheidt de R_volution PlayerOne zich op een unieke manier.

Laat ik beginnen met de disclaimer dat ik beslist geen cinephile ben. Ja, ik houd ervan om op zijn tijd een film te kijken om na een lange dag werken aan de realiteit te kunnen ontsnappen en me onder te dompelen in entertainment tijdens een avondje binge watchen van een nieuwe HBO, Prime of Netflix serie. Ik ben geen liefhebber die elk jaar een nieuwe set aanschaft om over de laatste nieuwtjes te beschikken.

Wel beschik ik over een flinke collectie films en series uit de jaren ’70, ’80 en ’90 die vermakelijk zijn om te bekijken, maar die helaas niet op streamingdiensten zijn opgenomen. Ik zoek dus primair naar een totaaloplossing waarmee ik de komende jaren aan al mijn AV-behoeften kan voldoen.

Tijdens mijn zoektocht naar een geschikte surround set en een bescheiden geprijsde projector om zoiets bij mij thuis te realiseren kom ik echter tot de conclusie dat ik wel een hoogwaardige cinemaomgeving kan samenstellen, maar ik hiermee niet altijd over de minimale streamingflexibiliteit beschik die ik al wel vele jaren met mijn LG OLED scherm gewend ben. En wanneer ik mijn eigen content met mijn LG OLED wil doorzoeken, dan mis ik het grafisch vernuft van de hedendaagse streamingdiensten. Lange tijd heb ik me dus moeten behelpen met de beperkte mogelijkheden die me voorhanden waren. Tot ik van de Oppostore.nl het aanbod krijg om eens te kijken naar de R_volution PlayerOne 8K. Een van de weinige hoogwaardig presterende 8K mediaspelers die op dit moment voor een interessante prijs wordt aangeboden en dit alles wèl in zich heeft.

Eerste indrukken

Nadat ik de speler uit zijn beschermende kartonnen jasje heb getild onderwerp ik de PlayerOne aan een grondige inspectie. Op de achterzijde zijn niet heel veel aansluitingen opgenomen, maar biedt het apparaat evenwel meer dan voldoende flexibiliteit om als premium entertainment unit te fungeren. Ik tel vier USB3.0 Type A poorten waarvan er een handig op het front is geplaatst.

Digitaal heeft de PlayerOne een optische S/PDIF uitgang, een coaxiale S/PDIF uitgang, een single-ended RCA-lijnuitgang, een HDMI-ARC uitgang, RJ45 (1Mbit) netwerkaansluiting, een centrale aardklem, drie antenneaansluitingen, een uitsparing voor een Kensington lock en een 12V gelijkspanningsingang.

Deze laatste vind ik bijzonder en bij navraag blijkt dat de speler extern gevoed via de 12V gelijkstroomingang een nog betere performance levert. En over performance gesproken: dankzij de Amlogic S928X-K/J chipset is deze speler gemaakt om de hoge prestaties te leveren. De op Android 9.0 gebaseerde 8K Ultra-HD speler is onder meer voorzien van HDMI 2.1a, Dolby Vision, Dolby VS10, Dolby MS12, HDR10, HDR10+, Source Based Tone Mapping, AI Image Quality Enhancement, Subtitle en multi language support, VRR, QMS, 3D SBS/TB, 8K Video decoding, AV-1 Decoding, AC-4 Decoding, AAC Multichannel, DSD Multichannel, Dolby Atmos, Auro3D audio en DTS:X ondersteuning. De lijst gaat maar door en hierbij beschikt de speler ook nog over de meest recente audio en video codecs waarmee ik de komende jaren zorgeloos vooruit kan.

Nadat ik de technische mogelijkheden van de speler uitvoerig heb bekeken, bekijk ik ook datgene dat de fabrikant met de PlayerOne 8K meelevert. Naast een hele collectie aan stroomkabels voor verschillende landen vind ik ook een handige IR-extender en een 8K HDMI-kabel. Dat is erg vriendelijk van de fabrikant. Vervolgens schuif ik alles aan de kant om plaats te maken voor de R_volution, sluit ik de bekabeling aan en schakel de unit voor de eerste maal in.

Een streaming revolutie?

Terwijl de speler de tijd neemt om op te starten bewonder ik het uiterlijk van het kastje en is prima afgewerkt. Alles voelt hoogwaardig aan en past precies in het beeld dat ik in een highend oplossing zoek. Nu heb ik vaker een hoogwaardig ogend en voelend kastje van iemand ontvangen, de prestaties zijn niet van het uiterlijk af te lezen natuurlijk.

Nadat de ik de PlayerOne 8K op het wifi netwerk heb aangemeld, stelt deze voor om gelijk maar even te updaten en peuter ik ondertussen het klepje op het front via de uitsparing in de behuizing open. Hier is een drivebay voor een interne harddisk opgenomen waarmee de R_volution als mediaserver kan fungeren indien je niet over een NAS in jouw netwerk beschikt. Met deze serverfunctie in de R_volution kan de content centraal via het netwerk worden gedeeld met andere R_volution spelers in jouw netwerk.

Wil je zelf content aan jouw eigen digitale filmcollectie toevoegen, dan kun je dit gemakkelijk met de R_volution NAS voorzien van een rip-functie doen. Deze heeft echter wel een stevig prijskaartje. Anders ben je aangewezen op een oude pc die nog is voorzien van een DVD of Blu-Ray loopwerk waarna je de content op de eigen NAS of op de HDD in de R_volution opslaat. De R_volution PlayerOne 8K werkt ten tijde van schrijven namelijk (nog) niet met een extern USB-loopwerk waarmee je eenvoudig jouw fysieke mediacollectie kan omzetten naar digitale bestanden. Hiermee is de PlayerOne dus vooral een interessante oplossing voor filmliefhebbers die al beschikken over een omvangrijke digitale filmcollectie.

Het toevoegen van de video content van een willekeurige NAS aan het filmoverzicht in R_video is relatief simpel. Ik moet me eerst registreren en de token onderop de speler met mijn emailaccount koppelen zodat meerdere onder mijn emailaccount geregistreerde R_volution spelers in mijn netwerk hiermee over dezelfde filmdata kunnen beschikken. Na het ingeven van het IP-adres, gebruikersnaam en wachtwoord van de NAS kun je de gewenste directory met filmbestanden selecteren die je graag wilt toevoegen. Is dit een omvangrijke bibliotheek, houd dan wel rekening met een langere indexeringstijd.

PlayerOne functionaliteit

Wanneer de software helemaal is bijgewerkt is het tijd om eens te kijken waar deze speler toe in staat is. Hierom grasduin ik eerst door alle menu’s en mogelijkheden van de speler. In de applicatie sectie toont de speler de Google Playstore app en verschillende voor geïnstalleerde streamingdiensten en -apps. Vanaf de fabriek zijn de icoontjes van Android tv, YouTube, Prime video, Disney+, Kodi, HiByMusic, AirPin PRO, Miracast en Aptiode TV beschikbaar, maar moeten eerst downloaden om deze te kunnen gebruiken. Dit zijn overigens features die je met elke op Android gebaseerde devices ontvangt en hierop wordt door het team van R_volution geen support verleend. Het is wel fijn dat deze functionaliteit wordt geboden, maar ga hier bij deze review niet verder op in.

De R_video app toont een grote overeenkomst met de look en feel van de Zappiti app. De ontwerpers hebben de grafische gebruikersinterface echter een modernere look gegeven en werkt bovenal responsiever. Alle informatie over de films uit eigen collectie wordt netjes op het scherm getoond en zelfs het IMDB-cijfer wordt erbij vermeld. Taalkeuze, ondertiteling en het geheel customizen van je gebruikersinterface behoort tot de mogelijkheden. Hiermee scoort de interface op de informatievoorziening beter dan de HBO, Netflix of Amazon Prime omgeving. Bij het afspelen van videobestanden reageert de mediaspeler razendsnel op het doorspoelen of het skippen van grote delen van de filmcontent. Zelfs bij een wifi connectie.

Met de meegeleverde afstandsbediening (met backlight) of met de remote van de televisie via HDMI-ARC navigeer je moeiteloos door de menustructuur van de speler. Een app voor smartphone of tablet zoals concurrent Zidoo deze wel heeft ontbreekt helaas bij R_volution. Net als de menustructuur van de speler is de look en feel van de muziekinformatie op het televisiescherm minimalistisch en leidt niet af tijdens het luisteren naar de muziek. De R_volution PlayerOne 8K is dan wel gericht op een goede filmervaring, ook met het afspelen van muziek stelt deze speler niet teleur. De speler kan overweg met vrijwel elk audiobestand op de NAS en ondersteunt hierbij verschillende highres formaten. De geluidskwaliteit is prima, al ervaar ik in het sublaag een hinderlijke boost waarmee de Perlisten R18s subwoofer die ik ten tijde van de review gebruik met veel te veel kracht in de frequenties beneden de 30Hz wordt aangestuurd.

PlayerOne performance

Nadat alle beeldbestanden via R-video zijn verwerkt heeft de speler de films netjes gecategoriseerd en in sommige gevallen ondergebracht in een verzamelmap. Denk aan een trilogie van een film of de hele van dvd geripte Disney klassieker collectie. Bij het browsen door mijn eigen filmbibliotheek ben ik positief verrast door de grafische interface. De mogelijkheden bij gebruik van R_video zijn divers. Het menu onderin het scherm biedt de keuze het audiospoor te kiezen, ondertitels in het beeldbestand te selecteren of de ondertitels met tijd correctie via het internet toe te voegen, het beeldformaat naar wens in formaat aan te passen, de informatie van de stream te tonen, door de stream te navigeren of te pauzeren, door de hoofdstukken te navigeren, continu afspelen, random afspelen, naar een bepaald tijdstip skippen en het audiospoor te synchroniseren. Dit is niet mis en hiermee biedt deze R_video functionaliteit je alles dat je als filmliefhebber maar kunt wensen.

De R_volution heeft het opschalen van beeldresolutie prima onder de knie, al mag je hier geen wonderen van verwachten natuurlijk. Bij het opschalen van 480p DVD-breedbeeld en 576p pre-breedbeeld content naar 4K-UHD resolutie wordt het beeld voldoende gladgetrokken zodat er geen korrelig beeld met lelijke artefacten of ‘banding’ wordt getoond. De kwaliteit van die James bond DVD-box die je voor je verjaardag hebt gekregen of jouw vintage Disney DVD’s die je in de loop der jaren hebt geript worden met een zeer representatieve beeldkwaliteit getoond. Geen 720p of 1024p kwaliteit natuurlijk, maar desalniettemin met een prima resultaat. Dit heb ik echt wel eens met een minder goede kwaliteit ervaren en op een groot scherm is deze content beslist het kijken waard. Zeker bij analoog opgenomen speelfilms met een zichtbare filmkorrel zul je niet heel veel aan beleving inleveren.

Wil je overigens geen gebruik van de R_video functionaliteit gebruik maken, ik zou alleen niet weten waarom je dit niet zou willen doen, dan kun je deze optie ook ongebruikt laten. Je kunt ook met de ingebouwde verkenner door de content van jouw NAS bladeren en vanuit de browser ook bestanden afspelen. Deze maakt geen gebruik van de fraaie R_video omgeving of van de uitgebreide functionaliteit die R_video toevoegt, de kwaliteit van beeld en geluid waarmee je je mijn eigen content beleeft is onverminderd hoog. Ongeacht het bestand dat ik via de browser aanklik, alle codecs en bestandsformaten worden ondersteund en de speler geeft gedurende de reviewperiode geen krimp. Bij 1080p mkv-bestanden biedt de speler de mogelijkheid om de in dit containerbestand toegevoegde ondertiteling en taalkeuzes te selecteren. De mogelijkheden zijn echter minder uitgebreid dan bij het gebruik met de R_video app.

Oordeel

Na een korte maar uitvoerige reviewperiode ervaar ik de R_volution PlayerOne 8K als een fijne en vooral goed presterende mediaspeler. Dankzij de ondersteuning van onder andere HDMI 2.1, 4K/120, 8K/60, Dolby Vision, HDR10+, Rec.2020, 3D videosupport (Side-By-Side en Top-Bottom), Dolby Atmos, DTS:X en Auro 3D Audio zul je vele jaren plezier beleven van historische én toekomstige content. Of deze nu uit eigen bibliotheek afkomstig is, of via een van de commerciële streamingdiensten wordt ontvangen. De look en feel van de ingebouwde R_video player is fraai en dankzij de snelle response van de interface en de fraaie cover art is de totaalbeleving uitstekend. Alle informatie die je over een film of televisieserie wilt weten wordt netjes aan je getoond. De R_volution player is gratis in de PlayerOne modellen geïmplementeerd. Hiervoor is de aanmeldingsprocedure en koppeling van email adres met de meegeleverde token wel essentieel.

Voor gebruikers met een beeldscherm of beamer zonder ingebouwde streamingfuncties is deze speler beslist interessant. Wil je deze integreren in een huisautomatisering systeem, dan biedt de speler je alle mogelijkheden hiervoor. De PlayerOne is specifiek ontwikkeld om entertainment te integreren in huisautomatiseringssystemen en werkt samen met ProControl, RTI, Control4, Crestron, Savant, Philips Pronto, Elan, URC en Logitech Harmony. Om deze speler in een 19-inch kast te monteren levert de fabrikant eveneens rack-mount beugels voor een degelijke montage. Door de vele mogelijkheden die deze mediaspeler je biedt zoals, mediaserver functionaliteit, kwalitatief goede upscaling algoritmen en de snelheid waarmee je de speler bedient is dit een prima speler om te gebruiken als hoeksteen van een high performance homecinema omgeving. Zeker wanneer je al over vele terabytes aan filmmateriaal beschikt.

Heb je nog geen servers in je netwerk dan biedt de PlayerOne handige functionaliteit om entertainment centraal op te slaan. Om van de server functionaliteit gebruik te maken is een 3,5-inch drivebay beschikbaar die schijven tot 32TB ondersteunt. De drivebay accepteert anno 2024 alleen geen 2,5-inch opslag formaat omdat de fabrikant geen 2,5-inch adapter meelevert. Houd er wel rekening mee dat deze speler geen dvd of Blu-Ray schijfjes kan afspelen. Wil je deze wel afspelen, dan doe je dit met de R_volution NAS waarmee je de schijfjes ook kunt rippen, een separate Blu-Ray speler of met behulp van een 4K-UHD gameconsole. Deze laatsten kunnen ook met eigen en online filmcontent omgaan, maar hierbij beschik je uiteraard niet over de fraaie R_video interface.

Het uiterlijk van de R_volution PlayerOne 8K vertoont grote overeenkomst met die van de Zappiti Neo. Dit kan als een trap tegen het zere been van huidige Zappiti Neo bezitters voelen. Ik vind het hergebruiken van deze behuizing persoonlijk dan ook een onverstandige keuze van de fabrikant. Dit brengt me op het volgende. Zappiti gebruikers die recentelijk een Zappiti Neo, Reference of Signature speler hebben gekocht hoeven deze speler beslist niet weg te doen. Om van de huidige en toekomstige R_volution functionaliteit gebruik te kunnen maken met deze spelers heeft het team van R_volution de software voor de Zappiti architectuur herschreven waarmee deze spelers een nieuw leven krijgen. De kosten vallen met een jaarlicentie van 50 euro mee, maar ik kan me voorstellen dat je hier toch moeite mee zult hebben wanneer je deze niet te lang geleden hebt aangeschaft.

Conclusie 

De R_volution PlayerOne 8K is een moderne 8K-UHD netwerkspeler voorzien van de laatst beschikbare technologie en levert goede prestaties. Deze high-end mediaspeler streamt met alle gemak jouw eigen content af en dankzij de mogelijkheid een harddisk in te bouwen functioneert de PlayerOne ook als krachtige mediaserver. Wat je ook via de speler eigen content afspeelt, het eindresultaat is een fraai plaatje ongeacht de aangeboden resolutie. Via de Android apps en de Playstore installeer je zelfs de streamingdiensten waar je een abonnement voor hebt afgesloten. Hiermee biedt de R_volution PlayerOne vrijwel alles dat de cinephile nodig heeft om maximaal van beeld en meerkanaals geluid te genieten.

R_volution Model:  PlayerOne 8K
799 euro | www.rvolution.com | www.oppostore.nl/nl

Beoordeling 4.5 / 5

Score
Beeldkwaliteit | 5 uit 5
Geluidskwaliteit | 4,5 uit 5
Bouwkwaliteit | 5 uit 5
Mogelijkheden | 4 uit 5
Prijs-performance | 4,5 uit 5

R_volution PlayerOne 8K Signature | 1.799 euro
R_volution NAS | 2.999 euro






EDITORS' CHOICE