REVIEWClearaudio

Clearaudio Champion Basic

Jan de Jeu | 29 mei 2001 | Clearaudio

Wordt het mmmmmmmmm of toch maar mc ?

ClearaudioAl op jeugdige leeftijd raakte ik vertrouwd met het analoge medium. De oude Britse Garrard draaitafel van mijn vader was de eerste die ik me nog voor de geest kan halen. Zelf heb ik door de jaren heen diverse exemplaren in huis gehad van de merken Philips, Sony, (met tangentiale arm) Dual en Thorens. Ook nadat de "perfect sound forever"beschikbaar kwam draaide ik nog jaren door met mijn laatste Thorens. Uiteindelijk werd het steeds moeilijker om aan nieuw vinyl te komen en ging ook ik overstag. Het grootste deel van het zwarte goud deed ik niet weg; het belandde op mijn zolder. Daar was ik een aantal jaren later dankbaar voor, toen ik bij Studio Zwaard in Rotterdam de Rega Planar 3 draaitafel hoorde. Via het Rega Elys element klonk "Jazz at the Pawnshop" door de luisterruimte en ik werd weer gegrepen door het analoge geluid. Niet lang daarna voegde ik de Rega planar 3, inclusief Elys element, aan mijn installatie toe. Tot op de dag van vandaag heb ik daar nooit spijt van gehad. Wanneer ik via de Nederlandse importeur van Clearaudio, de firma Audio Classics uit Rotterdam, de mogelijkheid krijg om voor hifi.nl een van hun draaitafels te recenseren neem ik deze kans dan ook met beide handen aan.

Clearaudio

In eerste instantie verwacht ik dat het zal gaan om een zeer prijzig exemplaar. Tenslotte ken ik het uit Duitsland afkomstige merk slechts als producent van draaitafels, phonovoorversterkers en elementen die zich stuk voor stuk in de hogere en hoogste prijsregionen bevinden. Ook op de website www.clearaudio.de afficheert de fabrikant zich als de producent van high end systemen en draait het om "state of the art". Het motto van "geschäftsführer" Peter Suchy is dan ook; "Nimm das Beste, mach es besser - dann ist es gerade gut genug". Dat dit niet automatisch betekent dat het ook duur moet zijn blijkt uit de prijslijst van de importeur. Natuurlijk staat er een Master Reference draaitafel op van fl. 27198,- maar er staat ook een Champion draaitafel op die in zijn meest basale uitvoering fl. 2350,- moet kosten. De meest verkochte versie is die compleet met Quint interconnect (normaal fl.460,-) en Ortofon OMT5 mm element. (normaal fl. 95,-) Deze kost nu fl. 2495,- (actie tot eind 2001) Hetzelfde geldt voor de phono voorversterkers. De Basic komt op fl. 775,- terwijl de Reference mc voor fl. 6785,- van eigenaar verwisselt. En dan heb ik het nog niet eens over alle verschillende elementen, phono en audiokabels, connectoren, toonarmen, platenspeler toebehoren en lichtnetvoedingen. En volgens Johan Bezem, de importeur van al dit moois, komt daar binnenkort zelfs een cd speler bij. Wat mij opvalt wanneer ik het gehele productenpalet overzie is het oog voor detail. Zo zijn er de gold pins die de contacten van het element rondom omsluiten. Bij andere fabrikanten zitten daar bijvoorbeeld klemmetjes die de contacten maar op drie punten raken.

De voor deze test door Audio Classics ter beschikking gestelde Clearaudio set omvat naast de Champion draaitafel een Basic phono voorversterker.

Clearaudio Champion draaitafel

 


EDITORS' CHOICE