REVIEWClearaudio

Clearaudio Champion Basic

Jan de Jeu | 29 mei 2001 | Clearaudio

Sigma mc versus Aurum-alpha mk II mm

Aurum-alpha mk II mmVanaf het moment dat Johan het mc element vervangen heeft door het mm element verandert het geluidsbeeld. Aanvankelijk is het een grote stap terug. Minder transparant, minder harmonieus, minder dynamisch. Het open, losse, erg gemakkelijk klinkende beeld verandert in een vaster, compacter geheel. Er is minder lucht om stemmen en instrumenten al blijft het beeld mooi driedimensionaal. Ook het typerende delicate geluid van een mc element wordt node gemist. De Stan Getz begeleidende violen in "A summer afternoon" klinken in het hoog met dit element minder fragiel. Wel blijven de instrumenten onderling goed van elkaar gescheiden. En omdat het middengebied nu wat meer teruggetrokken klinkt komt onder andere "Take Five" van Brubeck minder indringend over. Zelfs zo dat de gold cd uitvoering dankzij de sbm opname nu in vergelijking met de lp aan impact gewonnen lijkt te hebben. De Dire Straits lp blijft ook met het mm element beter klinken dan de cd.

Conclusie

clampIn mijn opleiding heb ik geleerd dat je bij het geven van feedback met de positieve aspecten moet beginnen. In dit geval is dat niet moeilijk. De Clearaudio Champion zet in combinatie met de Basic voorversterker en het Aurum-alpha mk II mm element een prachtig muzikaal beeld neer; high-end voor een prijsniveau waarop je dat niet verwacht. Wanneer ik zelf in de markt zou zijn voor een draaitafel dan zou ik echter eerst enige tijd met het bijgeleverde, overigens niet door mij beluisterde, Ortofon element draaien.Om vervolgens, na enige tijd te hebben gespaard, tot aankoop van het Sigma mc element over te gaan. Het kwaliteitsverschil tussen de geteste elementen is dermate groot dat ik er de extra wachttijd graag voor over zou hebben. Voor diegenen die dat nog niet ver genoeg gaat zijn er nog andere mogelijkheden maar dan kom je al gauw op een prijsniveau terecht waarop zich meerdere draaitafels van dezelfde en andere fabrikanten bevinden. Zijn er dan geen minpunten? O jawel, al hebben die niets te maken met de geluidskwaliteit. Wat mij stoort is dat er geen stofkap bij de draaitafel geleverd wordt. Het acryl, zeker de zwarte variant, lijkt dol te zijn op stof. Natuurlijk is er de tegen meerprijs leverbare stofkap maar die vindt ik persoonlijk nogal prijzig. Bovendien valt die over de totale draaitafel heen waardoor het geheel ook vrij massief in de ruimte komt te staan. Dan toch maar regelmatiger met de van synthetisch materiaal vervaardigde plumeau zwaaien. Ook de meegeleverde plastic clamp valt bij deze draaitafel een beetje uit de toon. Als optie levert de importeur een zware zwarte stalen stabilizer van Perfect Sound. Nee, deze merknaam heeft niets te maken met die slogan van de uitvinders van de cd. Wel geeft deze clamp de draaitafel meteen meer "smoel". En dat vind ik ook nog wel wat waard.

Gebruikte apparatuur

Clearaudio Champion met Clearaudio chroomstalen contragewicht en Clearaudio sixstream interconnect serienummer: niet vermeld
Clearaudio Basic mm/mc voorversterker serienummer 0560156 bouwjaar 03/01.
Clearaudio Sigma Gold mc element
Clearaudio Aurum-alpha mk II mm element
Rotel CD transport RDD 980
Rotel DAC RDP 980
Densen Beat B100 geïntegreerde versterker
Densen Beat B300 eindversterker
Densen DP 01 MM phonoprint
Rega planar 3 draaitafel met vdHul bekabeling
Rega Elys element
Sonus Faber Concerto speakers
Sonus Faber fixed stands
Interlinks: Siltech SQ80 G3 en ST18, Straightwire Encore
Digitale interlinks: Audioprism, Oehlbach
Speakerkabel: Straightwire Encore
Accessoires: USM Haller audiorack, Harmonix tuning feet, rubber dempers, Audioprism Blacklight, Purist audio design system enhancer, Artspeak De Mat, Ortho Spectrum AV Harmonizer HM8, ferriet clamps, granieten platen, Gryphon Exorcist, AH! AC noise killer, Audio Agile Clear 2 lichtnetfilters, Schaffner filter, rubber netkabels, van Medevoort polechecker, aparte audiostroomgroep

(1) Ars! geeft een magazine uit met daarin veel audiofiele opnames op zowel lp als cd.Ook staan er recensies in van apparatuur. De koper van een Clearaudio Champion krijgt een exemplaar van dit magazine als onderdeel van het documentatiepakket (www.ars-music.de).


EDITORS' CHOICE