REVIEWClearaudio

Clearaudio Champion Basic

Jan de Jeu | 29 mei 2001 | Clearaudio

Basic

Clearaudio Basic phono voorversterkerDeze phono voorversterker is de goedkoopste van het uit zes typen bestaande Clearaudio pakket en is middels een drukknop aan de onderkant in te stellen op zowel mc als mm elementen. Het is een klein, 102(B) x 52(H) x 165(D) mm, zwart, van aluminium vervaardigd kastje met een centraal op het front geplaatste blauwe led. Door de externe netvoeding is het mogelijk om de voorversterker dicht bij de draaitafel te plaatsen zonder dat er gevaar bestaat voor ongewenste beïnvloeding van het klankbeeld.

Opstellen en afregelen

Voordat Johan op vrijdagavond komt voorrijden heeft hij al enkele malen telefonisch contact opgenomen om te melden dat hij wat verlaat is. Nog even snel een arm afleveren. Analoog is bezig met een comeback. Wanneer hij dan uiteindelijk aankomt en uit gaat laden komt als eerste de grote doos met de draaitafel mijn woonkamer binnen. Vervolgens draagt hij wat kleinere dozen alsmede een aluminium koffertje over de drempel met daarin enkele zwarte schijven.

Met een kritische blik kijkt hij naar de glazen plaat van mijn Standesign wandbeugel. Omstandig legt hij zijn filosofie uit m.b.t. het klankmatige verschil tussen glas en hout. Teneinde hem de optimale kans te bieden om te laten horen wat zijn combinatie waard is stem ik er in toe dat hij (tijdelijk) de glazen plaat verwisselt voor een dik uit mdf vervaardigd exemplaar. Het ziet er niet uit. Door het grote gewicht van de plaat moeten de spikes van de wandbevestiging opnieuw afgesteld worden. Met veel geduld kwijt Johan zich van zijn taak, ondertussen vertellend over zijn analoge passie. Onder de drie spikes komen de bijgeleverde, op mini lp`s lijkende, zwarte schijfjes.

Clearaudio SigmaHet Sigma element is reeds gemonteerd en de naalddruk wordt ingesteld. Omdat de Sigma slechts 4 gram weegt en er gebruik gemaakt wordt van het stainless steel contragewicht dat zwaarder is dan het standaard contragewicht van de arm, moet er een extra gewicht op het element geplaatst worden. Inwendig moet ik lachen als Johan een kwartje pakt en het vervolgens met tweezijdig plakband op de headshell bevestigt. Analoog heeft een ontwikkelingsgeschiedenis van tientallen jaren; overal is over nagedacht, alles is uitgeprobeerd en dan moet een kwartje redding brengen. Maar uiteindelijk is alleen het resultaat belangrijk, nietwaar? Ter geruststelling; Bij aankoop van deze combinatie wordt er overigens vrijwel onzichtbaar een plaatje tussen het element en de headshell geplaatst.

Wanneer Johan op het punt staat om weg te gaan komt mijn echtgenote thuis. Ze werpt een blik op de draaitafel, kijkt peinzend en zegt; "Mooi, mooier ook dan je eigen draaitafel. Alleen die plank vind ik lelijk". Zoals zo vaak het geval is, moet ik haar ook nu weer gelijk geven. Ze vraagt naar de prijs en wanneer ik die noem zegt ze vragend terwijl ze naar de met het muntje verzwaarde headshell wijst; "Plus een kwartje neem ik aan?"


EDITORS' CHOICE