NIEUWS

Dolby tilt Blu-ray audio naar hoger niveau

Audio specialist Dolby komt met een nieuw upsample systeem voor blu-ray. Deze techniek verbetert de kwaliteit van soundtracks op Blu-ray schijven. Vorige week kwam Dolby TrueHD ook al in het nieuws door een samenwerking met Onkyo. 

Het nieuwe ‘Dolby TrueHD Advanced 96K Upsampling’ zorgt ervoor dat de originele samplerate van 48 kHz van een Blu-ray soundtrack opgewaardeerd wordt naar 96 kHz, voor een kwalitatief verschil in audioweergave. Het bijzondere is dat de nieuwe technologie wordt ondersteund door de huidige Blu-rayspelers en av-receivers. 

Lees ook ons achtergrondartikel over Dolby

Volgens Dolby kunnen filmmaatschappijen de kwaliteit van pcm-audio verbeteren alvorens de Dolby TrueHD encoding plaatsvindt. Dit betekent dat het analoge audiosignaal voor digitalisering verbeterd wordt. Na het digitaliseren wordt het 96 kHz audiosignaal ook ondersteund door de huidige blu-ray speler. 

Hogere sample rates zorgen over het algemeen voor een groot verschil in geluid. De sampling rate verwijst naar het aantal keren dat een audio signaal wordt gemastered per eenheid, in dit geval per seconde (Hz). Meer samples per seconde betekent bijna vanzelfsprekend een beter audiosignaal.

De eerste blu-ray films die de nieuwe technologie gebruiken zijn de ‘San Francisco Symphony at 100’, de Chinese blockbuster ‘The Flowers of War’ en de concertfilm van Joe Satriane: ‘Live in Montreal’. Lees hier het complete rapport.

Het is de hele maand Beeldmaand op HiFi.nl! Je vindt de items dagelijks op de voorpagina, op onze Beeld Special, en via de tag Meimaand Beeldmaand.


EDITORS' CHOICE