NIEUWS

Record Store Day 2012 op 21 april


Redactie HiFi.nl | 17 april 2012 | Fotografie

200 optredens in 80 platenzaken, dat is wat Record Store Day dit jaar gaat bieden. Op zaterdag 21 april zullen honderden artiesten een tour langs `s lands onafhankelijke platenzaken doen, als eerbetoon aan het zwarte goud. 

Record Store Day is een internationale feestdag, sinds een aantal jaar ook in Nederland te vinden. Onder meer Record Store Day-ambassadeur Blaudzun (na de volledig uitverkochte clubtour van Blaudzun is het op Record Store Day de enige manier hem in zeer intieme setting live te zien spelen.), Spinvis, Ayreon, Blood Red Shoes, Go Back to the Zoo, Jungle By Night, Bertolf en Moss trekken door het land om optredens te verzorgen, om van iedere platenzaak een intieme festivallocatie te maken.

Blaudzun, Nederlands ambassadeur Record Store Day 2012 ((c) Heidi Arts)

Case Mayfield zal maar liefst elf optredens geven, om het `instore record` van Eefje de Visser te verbreken, die er vorig jaar negen deed. De tienkoppige band Wooden Saints zal ook in tien platenzaken te zien zijn, maar dan tegelijkertijd: ze verspreiden zich over platenzaken door het land en zetten precies om 12 uur het lied in. Door middel van een webcam en een beamer zullen alle instrumenten weer samenkomen op een scherm achter de muzikant.

Bijzonder is ook het optreden van Ayreon. Hij heeft in de afgelopen twintig jaar slechts twee kleine tourtjes gedaan, de laatste was zes jaar geleden. Nu staat hij op Record Store Day exclusief in drie platenzaken. Het zal de eerste keer zijn dat hij zelf gaat zingen.

Record Store Day is een internationale feestdag die zijn oorsprong in Amerika vindt. Vanaf 2010 wordt deze dag officieel in Nederland gevierd met instore optredens en exclusieve releases op vinyl. Bij gelegenheid van de derde Nederlandse editie spraken we met Record Store Day initiatiefnemer Marlein Parlevliet, inmiddels hier te lezen

Marlein Parlevliet, binnenkort in onze rubriek `De Muziekbeleving Van...` (PHOTO40)

Kijk voor meer informatie en het volledige instore programma op de website.

EDITORS' CHOICE