CES 2012: B&O Draagbaar hifi-systeem

Redactie HiFi.nl | 12 januari 2012 | Bang & Olufsen

Op de CES in Vegas ontbreekt natuurlijk ook Bang & Olufsen niet. Onder het nieuwe submerk B&O PLAY lanceert het Deense bedrijf het eerste nieuwe product: de BeoLit 12.

Het draagbare systeem wordt gekenmerkt door z’n geluidskwaliteit, flexibiliteit en, zoals we van B&O gewend zijn, een opvallend design. Het afgelopen jaar is er ware stortvloed geweest aan producten in het genre van iPod docks. Het ene na het andere merk kwam met een al dan niet opvallend uitgedost ‘dockingstation’. En dat allemaal om het gemak van de consument te dienen, natuurlijk. Die wil immers een makkelijk te hanteren en te mobiliseren audio-systeem. En dan is zo’n docking-systeem toch erg handig. Alleen zit er aan de meeste van deze systemen toch nog een snoer die met het stopcontact verbonden moet worden, hetgeen de mobiliteit weer flink doet afnemen.

Draadloos
Dat kan en moet anders, dachten ze bij B&O. En daarom is er nu de BeoLit 12. Een volkomen draadloos, draagbaar audiosysteem. En ‘docken’ is er ook al niet meer bij: de Beolit maakt gebruik van Apple’s AirPlay. Hierdoor is het mogelijk om draadloos muziek af te spelen vanaf de iPod, iPhone, iPad, Mac of pc als er een verbinding is met een draadloos netwerk.

De BeoLit is de opvolger van de Beosound 8 voor iPad/iPod/iPhone. De BeoLit maakt gebruik van een ingebouwde voeding en een oplaadbare batterij. De stekker kan netjes worden opgeborgen aan de binnenkant van het systeem als die niet wordt gebruikt. De oplaadbare batterij heeft voldoende vermogen om een iPhone of ander aangesloten apparaat op te laden en tot 8 uur lang muziek af te spelen bij een normaal volume.

Vormgeving
Werd er bij de Beosound 8 door de criticasters gesproken over het dockingstation ‘met de grote flaporen’, dan zullen diezelfde beoordelaars nu wellicht komen met de omschrijving ‘luxe koelbox-design’. Over smaak valt niet te twisten (maar we doen het zo graag). Feit is dat de BeoLit 12 is ontworpen door de Deense ontwerpster Cecillie Manz. Het ontwerp sluit wel naadloos aan bij het gebruik: praktisch en robuust. Het ontwerp van de BeoLit is ook bedoeld om te verwijzen naar de oude transistor-radio’s van vroeger, vandaar dat B&O de oude naam BeoLit weer van stal heeft gehaald (google maar eens op BeoLit 707!).

Portable Hifi
De verwijzing naar vroeger heeft zeker geen betrekking op de audio-prestaties van dit product: die zijn helemaal van deze tijd. Het apparaat is uitgerust met een digitale “Class D” versterker van 120 watt en drijft zowel twee 2” tweeters als een 4” woofer aan voor een krachtig, nauwkeurig geluidsresultaat dat perfect geschikt is voor een ruimte van gemiddelde grootte. Het geluidssysteem is ontworpen en afgesteld door de geluidstechnici die ook de bekroonde, hoogwaardige BeoLab 5 luidsprekers van Bang & Olufsen hebben ontworpen. Het gewicht van de BeoLit 12 bedraagt 2,8 kg en is daarmee uiterst draagbaar te noemen. Hij is vanaf februari in de winkel verkrijgbaar voor de aanbevolen advriesprijs van 685 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE