NIEUWS

Dag van het Vinyl: Mekka voor liefhebbers


Redactie HiFi.nl | 12 januari 2011

Op zondag 23 januari vindt in 013 voor de tweede keer De Dag Van Het Vinyl plaats. De Dag van het Vinyl is bedoeld voor iedereen die wordt geprikkeld door de onmiskenbare aantrekkingskracht van muziek op vinyl. 

De Dag Van Het Vinyl is meer dan een platenbeurs. Natuurlijk staan er tientallen meters tweedehands en nieuw vinyl, maar met name door de rest van het programma onderscheidt De Dag Van Het Vinyl zich. Het evenement staat in het teken van het verzamelen van platen en ook hoe platen te behandelen en optimaal te beluisteren.

Tijdens de Dag Van Het Vinyl op 23 januari wordt voor de eerste keer De Diamanten Naald uitgereikt aan een persoon of organisatie die in het jaar voorafgaand aan het evenement een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de beleving van vinyl.

Specialisten Marc Brekelmans en Max Delissen laten in een clinic stap voor stap zien hoe je je platenspeler het beste kunt afstellen, journalist en platenverzamelaar Johan Peels geeft een interactieve lezing over typologieën van platenverzamelaars en je kennis over vinyl wordt getest tijdens een popquiz welke wordt gepresenteerd door Björn Legius. Taxateur Raymond Kok is aanwezig om je koopjes (of je waardevolle vinyl van thuis) op waarde te laten schatten.

Een tiental DJ’s laat het beste uit hun collectie horen, van de psychedelica (van toen tot nu) van DJ Hank Long tot de beste beat-platen van DJ Dandy Dave en van gecomponeerde minimal van DJ Gert Gering tot Duitse covers van DJ Bavaria Cowboy.

Livemuziek wordt gebracht door de band Landmark 105, vernoemd naar kamer 105 van het Landmark Hotel in Hollywood, de plek waar Janis Joplin stierf aan een overdosis. Zangeres Liesbet Scholte ziet in Janis Joplin een bron van inspiratie.

Diverse dealers van analoge hifi en high-end audio laten op deze editie van De Dag Van Het Vinyl niet alleen de prachtigste apparatuur zien, maar ook horen. In Stage01 zijn diverse opstellingen geplaatst waar je het vers gekochte vinyl kunt afspelen. In hetzelfde Stage01 vindt ook het forum Best Klinkende Vinyl van 2010 plaats. Een deskundig panel vertelt en laat horen wat zij het best klinkende vinyl van 2010 vinden.

Speciaal voor de kinderen (tot 14 jaar is de toegang gratis) is een hoek ingericht waar naar hartelust geknutseld kan worden. Een enorme berg platenhoezen mag worden verknipt, beplakt, gekleurd en beschilderd om uiteindelijk aan de Wall Of Fame te eindigen en misschien wel verkozen te worden tot mooiste platenhoes.

De Dag Van Het Vinyl
Zondag 23 januari 2011. Aanvang 12:00 uur, zaal open 12:00 uur.
Tickets à 10,00 euro (excl. servicekosten) zijn reeds verkrijgbaar via 013 en Ticket Service Nederland.
Kinderen tot 14 jaar mogen gratis mee naar binnen.
Lokatie: 013, Veemarktstraat 44, Tilburg. Zie ook www.013.nl

Een verslag van de eerste Dag van het Vinyl op 24 januari 2010 is hier te vinden.

 

EDITORS' CHOICE