NIEUWS

Publicatie week 42 - VAD Voorbeschouwing

Redactie HiFi.nl | 15 oktober 2009

Rond de VAD Show is het altijd een drukte van belang op de redactie van HiFi.nl. Want we zijn er namelijk niet alleen als deelnemer bij, maar er moet natuurlijk ook verslag gedaan worden.

Dat kost een hoop georganiseer, en traditiegetrouw beginnen we daar veel te laat mee. Omdat we in ons achterhoofd weten dat het vorig jaar ook gelukt is toen we (traditiegetrouw) veel te laat met de voorbereiding begonnen.

Maar toch, het moet uit de lengte komen als het uit de breedte niet lukt, dus is de publicatie van vandaag veel kleiner dan normaal. Omdat we het belangrijk vinden dat onze lezers goed beslagen ten ijs komen in Veldhoven publiceren we al een paar jaar een Blog rond de VAD Show. Daarin kunnen van tevoren alle interessante noviteiten worden getoond, importeurs kunnen speciale acties aankondigen, en ook als wij zelf iets leuks organiseren is dat in de Blog te vinden.

Kijk dus gerust eens HIER, maar vergeet niet om ook te kijken naar hetgeen we wél publiceren vandaag, want dat is toch echt heel erg de moeite waard.

Beter Beeld & Geluid in Hilversum is de winkel van Garmt van der Zel en Bjorn Mateijsen, voor de trouwe lezers ook bekend als oud-recensenten van HiFi.nl. Zij specialiseren zich in de combinatie van beeld en geluid (what`s in a name?), en om hun bijzondere bedrijfsfilosofie goed over het voetlicht te krijgen stuurden we een nieuwe auteur op pad. Bart Nijman is een professioneel journalist met een grote passie voor muziek. Niet voor niets maakt hij ook deel uit van het auteursteam van Muziek.nl, onze zusterpublicatie.

Kilian Bakker trakteert ons weer op een vervolg in zijn nieuwe serie Mythen en Misverstanden (intern steevast aangeduid als M&M), en er zijn ook weer muziek- en filmrecensies.

Rest mij nog u veel leesplezier te wensen, en wie weet lopen we elkaar dit weekend wel tegen het lijf in Veldhoven.

Max Delissen
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hi-Visit

Beter Beeld & Geluid in Hilversum
“Muziek en geluid zijn twee verschillende dingen”, zegt Garmt van der Zel van Beter Beeld & Geluid in Hilversum. “Die ergens in het midden samenkomen. En als dat goed gebeurt, hoor je alleen nog muziek en geen geluid meer. Zo ontstaat er ruimte voor de beleving waar het om gaat: die van de muziek. En hetzelfde geldt voor film.” Nog geen tien minuten na binnenkomst is de filosofie van Beter Beeld & Geluid, een specialist in audioapparatuur en – vooral – custom home cinema al duidelijk: muziek en film moeten je kunnen raken door een belevingswereld op te roepen die niet geobstrueerd wordt door de weergavebron. Want dat is slechts gereedschap, menen ze bij BB&G. 
Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 4: Schijfschuif
Er bestaan veel mythen en misverstanden over CD, SACD en DVD loopwerken, met name over de rol van de individuele onderdelen waaruit een compleet digitaal loopwerk -met of zonder lademechnisme- is opgebouwd.  

Muziek- en filmbesprekingen

Violent Cop (DVD)
In de serie Koinobori, met klassiekers uit de Japanse cinema, verscheen de debuutfilm van Takeshi Kitano uit 1989. Al gecast als hoofdrolspeler nam hij de regie in een laat stadium over van de bejaarde Kinji Fukasaku, die later nog het supergewelddadige Battle Royale maakte. Kitano schrapte grote delen uit het scenario, wat resulteerde in een behoorlijk onconventionele thriller. De titel is meer dan toepasselijk.

The Cars - The Cars  (CD)
Aan het einde van de zeventiger jaren werden er vele new wave bandjes ontdekt die een brug sloegen door de met rock ’n roll doordrenkte muziek van die tijd te verbinden met de popmuziek van die tijd. De bandjes kwamen als paddestoelen uit de grond, waarbij sommigen een kans zagen om opgemerkt te worden door een platenlabel. Eén van die bands was The Cars, die hun eerste album uit zagen komen in 1978.

Natalie Cole - Still Unforgettable (LP)
De een denkt bij het horen van de naam van deze zangeres direct aan haar eerste grote R&B hit This Will Be, afkomstig van haar debuutalbum Inseparable, waarvoor ze in 1976 direct al een Grammy Award ontving. Anderen associëren haar met haar vader Nat ‘King’ Cole en met zijn muziek.

Pat Metheny Group - Travels (LP)
Sommige albums blijven een leven lang meegaan. Voor veel Metheny fans is dat het album Travels, Recorded live in concert. In juli, oktober en november 1982 opgenomen gedurende concerten in Dallas, Philadelphia, Hartford, Sacramento en Nacogdoches. De titel van openingsnummer Are You Going With Me is wat dat betreft veelzeggend. Maar daarnaast is deze song van Methey en Mays in feite representatief voor veel van zijn werk.

Tom Waits - The Heart Of Saturday Night (LP)
In de praktijk kies ik voor het beluisteren van Tom Waits songs als Shiver Me Timbers of The Heart of Saturday Night over het algemeen voor coverversies, uitgevoerd door damesstemmen. Domweg omdat ik nu eenmaal liever naar de intrigerende stembanden van Holly Cole of Madeleine Peyroux luister dan naar een karaktervolle, rasperige mannenstem.

Abby Lincoln - Straight Ahead (LP)
Aanvankelijk zong Abbey Lincoln onder de naam Anna Marie. In die periode zong zij als conventionele clubzangeres waar zij trachtte te voldoen aan de uitstraling die de, met name blanke, showbizzbazen voor haar hadden gecreëerd. Daarbij mocht ze vooral niet op een negerin lijken. 


EDITORS' CHOICE