NIEUWS

We moeten door - Publicatie week 18

Redactie HiFi.nl | 01 mei 2009

Een dag na de bizarre gebeurtenissen op Koninginnedag hervindt Nederland langzaam haar gewone ritme, en ook op onze redactie moeten we terugkeren naar de orde van de dag. Met gemengde gevoelens, maar we moeten door, dus we gaan door.

Een onderwerp waaraan het de afgelopen tijd beslist niet heeft ontbroken op HiFi.nl is analoge muziekweergave. Sterker nog, we hebben onlangs in een redactievergadering besproken dat we een beetje op de rem willen gaan trappen met de berichtgeving over platenspelers en phonotrappen. Wees niet bevreesd, er blijft ruim voldoende aandacht voor het `zwarte goud` bestaan, en er zit nog genoeg interessants in de pijplijn wat dat betreft.

Een recente publicatie op Audio Video Revolution bericht over een toename van vinylverkopen maar liefst 89 procent (in 2008, ten opzichte van het jaar daarvoor). Sceptici kunnen met enig recht betogen dat 89 procent groei van bijna niks nog steeds bar weinig voorstelt, maar geen enkel ander medium heeft zich de afgelopen jaren in zo`n groei mogen verheugen. Ook de nieuwe digitale media niet. Aan een vertaling wordt gewerkt, dus binnenkort meer hierover.

Mede om die reden starten we binnenkort met een vervolgartikel in heel veel delen over de werking van de platenspeler. Daar kan ik nu nog niet teveel over kwijt, maar reken maar dat er nog nooit zo`n compleet en uitstekend gedocumenteerd pakket aan informatie over dat onderwerp in een gratis online publicatie is verschenen.

Deze week dus ook nog gewoon een platenspeler op HiFi.nl. Niet alleen omdat de afspraak daarvoor al redelijk lang geleden gemaakt was, maar ook omdat het een verdraaid interessant apparaat betreft, dat zowel qua vormgeving als prestaties zijn prijsklasse op veel punten overtreft.

Een andere manier om analoog naar muziek te luisteren is de goeie ouwe tuner. Een onderwerp dat bijna nooit meer aan bod komt bij ons. Niet bij gebrek aan beschikbare tuners, maar wel omdat (zoals auteur René van Es terecht opmerkt) echt goede, discreet gebouwde tuners zeer zeldzaam zijn.

Twee bijzondere apparaten dus deze week. Gebouwd volgens een duidelijk visie, en zonder kwaliteitscompromissen. Waarmee ook weer wordt aangetoond dat `ouderwetse` technologie met behulp van moderne ontwerpmethodes tot verbluffende resultaten kan leiden.

Verder natuurlijk weer een handige tip, een mooie lezers-set, en een aantal bijzondere muziek- en filmbesprekingen. Met het weekend voor de deur wens ik u in elk geval veel leesplezier. Tot volgende week!

Max Delissen

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Arcam FMJ T32 tuner
Er is een legale manier om muziek te beluisteren, zonder dat u er één cent extra voor hoeft te betalen. De muziek varieert van pop, via jazz naar klassiek. Het is in ruime mate beschikbaar en vrijwel elk genre komt wel een keer aan bod. De muziek wordt u sinds jaar en dag aangeboden op de radio.

Funk Vector draaitafel
Toen ik een jaar of zeven geleden, na jarenlang uitsluitend Cd’s te hebben beluisterd, toch weer een stap in de wereld van vinyl wilde wagen, ging ik over tot aanschaf van een Clearaudio Champion draaitafel met RB300 arm. Nooit liet de speler mij in de steek en opwaarderen met een beter element was altijd duidelijk hoorbaar. Qua uiterlijk heb ik de strakke, bijna industriële, vormgeving altijd erg mooi gevonden. 
Tip

Platenspeler Stolp
Ooit werd elke platenspeler af fabriek met een (Acryl) stofkap geleverd. Menig hedendaags loopwerk is kaploos, wat zo`n loopwerk minder gevoelig maakt voor akoestische terugkoppeling. 


Muziek- en filmrecensies

The Decemberists - The Hazards of Love (CD) 
Conceptalbum en rockopera, het zijn begrippen die onvermijdelijk met de jaren zeventig en dinosaurussen verbonden zijn. The Decemberists halen hun neus er niet voor op en zijn niet bang om voor pretentieus versleten te worden. Gelukkig maar, want The Hazards of Love blijkt na enig doorbijten een indrukwekkend werkstuk.     

Bach h-Moll-Messe (CD)
De grote mis in b-klein BWV232, vanaf de 19e eeuw beter bekend als de Hohe Messe. Sigiswald Kuijken en zijn Petite Bande hebben zich met tal van andere onderzoekers naar en uitvoerders van Bach’s religieuze muziek geschaard in het kamp van de voorstanders van de kleine bezetting. Geen massale koren maar uitsluitend solisten die samen tevens het koor vormen, iedere stem enkelvoudig bezet, en ook een zo klein mogelijk orkest.

Mary Preston - Organ Odyssey (HDCD CD) 
Mary Preston is als organiste van het Dallas Wind Symphony Orchestra te horen op de prachtige Reference Recording Crown Imperial. Op Organ Odyssey mag zij als soliste nu voor de eerste maal een recital geven op datzelfde label dat klankmatig immer hoog scoort.     

Fourplay - Energy (SACD)
Fourplay is overgestapt naar een ander label. Voor hun eersteling op Heads Up Records hebben ze als gast een dame uitgenodigd die op ditzelfde label uitkomt; Esmeralda Spalding. Zij zingt op het enige nummer dat niet geschreven is door één van de Fourplay leden, te weten Bob James, Nathan East, Larry Carlton en Harvey Mason.

Het zusje van Katia (DVD film)
Een meisje zit weinig op haar gemak te kleuren terwijl de klas gevraagd wordt wat iedereen later wil worden. Onvermijdelijk komt ze ook aan de beurt. Gewoon, is haar antwoord. Hoezo gewoon? Gewoon, het zusje van Katia. Het begin van een schrijnend portret van een eenzaam, emotioneel verwaarloosd meisje van 13 dat zelfs geen naam lijkt te hebben.


EDITORS' CHOICE