NIEUWS

Denksprong - Publicatie week 17

Max Delissen | 23 april 2009

Wat een prachtig woord: denksprong. Het zou mij niet verbazen als het ooit door Kees van Kooten is verzonnen, net als een paar andere briljante vondsten die hij in de loop der jaren aan onze schone taal toevoegde (ei-glans, regelneef en doemdenken, voor de liefhebbers). Afgelopen week heb ik een forse denksprong moeten maken na een indrukwekkende demonstratie van een bijzonder digitaal muzieksysteem.

Als hifi- en muziekliefhebber heb ik op deze plaats al vaker geroepen dat de geluidsinstallatie het middel is, en de muziek het doel. En daar blijf ik bij, hoe leuk het soms ook is om te spelen met apparatuur en allerlei tweaks.

Wat hifi betreft behoor ik tot de wat oudere generatie, een deel van mijn jeugd heb ik zonder cd-speler moeten doorbrengen, omdat het ding domweg nog niet op de markt was. Dat heeft mijn luistergedrag beĂŻnvloed: ik hou er van om een album (door mij halsstarrig nog steeds aangeduid als `Plaat`) in zijn geheel te luisteren. Daar heeft de komst van de cd weinig aan kunnen veranderen, en ook mijn iPod niet, al moet ik bekennen dat dat ding (tijdens mijn dagelijkse woon-werk treinreis) ook wel eens op shuffle staat.

Maar thuis worden hele albums gedraaid. Dat hoort nu eenmaal zo. Dacht ik. Tot afgelopen vrijdag. De ontmoeting met het bewuste systeem heeft bij mij de denksprong veroorzaakt dat het ook anders kan. Gewoon omdat het leuk is, maar vooral omdat ik als muziekliefhebber maar een onthutsend klein deel van mijn collectie beluister, als ik er eens eerlijk over nadenk. En waarom? In het hele huis liggen cd`s en staan lp`s. Want in de huiskamer kunnen ze gewoon niet allemaal staan. Dus je pakt in de praktijk heel vaak wat je binnen handbereik hebt.

En daar gaat het mis, en niet alleen bij mij denk ik. Pogingen om een digitale bibliotheek op te bouwen zijn gestrand op de onbruikbaarheid van de beschikbare systemen. Een playlist op de computer is geen goede manier om orde in de chaos te scheppen, want je verplaatst het probleem alleen maar van de actuele naar de virtuele wereld. Wat ik nodig heb is een visueel ingesteld systeem, waarin ik als het ware kan bladeren, en waarin ik kruisverbanden kan vinden. En (want ik ga met mijn tijd mee, zij het schoorvoetend) waar ik eenvoudig een steekhoudende selectie kan maken voor als ik in een bepaalde muzikale mood ben.

Daarover een enthousiast verhaal dus, ik kon niet anders. Toevallig (hoewel ik uit praktische ervaring zeker weet dat toeval niet bestaat) publiceren we deze week ook een Hi-Visit die René van Es aflegde bij de importeur van dat fraaie digitale muzieksysteem. Een bedrijf dat zich al tientallen jaren inzet voor hoogwaardige muziekbeleving.

In de categorie hardware-recensies kunt u deze week genieten van de avonturen van René van Es in Sutherland (sorry, ik kon de woordgrap niet weerstaan), en ook zijn verhaal over een geweldige Velodyne subwoofer is de moeite van het lezen meer dan waard. Een goedkope, eenvoudig uit te voeren en zeer bruikbare hifi-tip van Kilian Bakker hebben we ook weer voor u, evenals een aantal interessante muziek- en filmbesprekingen. Een aparte set van een luisteraar rondt deze publicatie weer af.

Ik wens u veel leesplezier en goede muziek toe, tot volgende week!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Sutherland Ph3D phonoversterker
Geen enkele recensent mag vooringenomen zijn, niet als het gaat om het beoordelen van restaurants, niet als het gaat om auto’s, niet als het gaat om audio-apparatuur. Open en eerlijk de materie tegemoet treden behoort het credo te zijn. Toch ontkomt geen enkele beoordelaar aan enige vooringenomenheid, persoonlijke voorkeur, verwachting of zelfs eigen smaak. De komst van de Sutherland phonoversterker in mijn set is typisch weer een geval, waarin je alert moet zijn om volledig open te staan voor “anders”. Want na enige jaren vrijwel uitsluitend te hebben gespeeld met phonoversterkers met buizen (E.A.R., Xindak, H.A.T.) is de cultuurschok naar een Sutherland met IC’s groot. Kastje open en geen ECCxx? "Kan dat wel iets zijn?" vraag je je ineens af. Kennelijk wel, als je Ron Sutherland zijn gang laat gaan.

Velodyne SPL 1200 Ultra subwoofer
In 2008 heb ik met plezier twee Velodyne subwoofers aan de tand gevoeld. Op het kleinste model, uit de SPL serie R, had ik enige kritiek, die voornamelijk te maken had met de user interface. Deze bestaat uit het tellen, hoeveel keer een LED oplicht om zo te weten komen, welke stand ik selecteer. De sub werkte correct en ik beleefde er veel plezier aan, maar ik heb nooit kunnen wennen aan de wijze van instellen.

Achtergrondartikel

Meridian Sooloos - Meer dan de som der delen

Toen in maart 2009 het nieuws naar buiten kwam dat Sooloos was overgenomen door Meridian ging er een golf van opwinding door de hifiwereld. Insiders wisten natuurlijk al dat de bedrijven zo`n twee jaar eerder een vriendschappelijke samenwerking waren begonnen die gebaseerd was op groot wederzijds respect voor elkaars producten, en een gevoel van ideologische verbondenheid.

Hi-Visit

Viertron in 32 jaar
Het is 1977 als Peter Viergever het bedrijf Viertron opricht in Barendrecht. In die tijd heette zijn onderneming een “technische handelsonderneming”. Gespecialiseerd in de verkoop van elektronica en elektrotechnische artikelen. Eén van de meest prille merken is Eagle International, leverancier van audio en accessoires, naast 100 Volt systemen voor kerken en gebouwen, van microfoonversterkers tot inbouwluidsprekers.


Tip

Ferrietkralen
Menig hedendaags hifi-apparaat wordt gevoed uit een lichtnetadapter (in het Engels niet onterecht `wall-wart` genaamd), van platenspelerloopwerken en Phono-voorversterkers tot D/A omzetters en electrostatische luidsprekers. Dergelijke lichtnetadapters voeden hun apparaat meestal door een onafgeschermd (en erg dun) tweelingsnoertje, zonder enige afscherming. 


Muziek- en filmrecensies

Cassandra Wilson - Closer To You: The Pop Side (CD) 
Voor mij is Cassandra Wilson in de eerste plaats een jazz zangeres maar daarbij haast ik mij om te zeggen dat ze zich net zo thuis voelt in blues, R&B, Soul en Pop. Ongetwijfeld heeft het iets te maken met haar ouders die haar van jongs af aan vertrouwd maakten met vele muziek stijlen. Daarbij gaf haar vader, als gitarist en bassist, haar vader met name de voorkeur aan jazz terwijl haar moeder meer gecharmeerd was van het Motown geluid.    

Phantom Limb - Phantom Limb (CD)
Bristol is al jarenlang het bruisende centrum van de hedendaagse Engelse muziek. Niet zo verwonderlijk dus dat de vijf leden van Phantom Limb allen afkomstig zijn uit die stad. Sinds 2004 vormen ze samen een band en elk lid heeft samengewerkt met andere uit dezelfde regio afkomstige beroemdheden waaronder bijvoorbeeld Massive Attack, Jazzanova etc.

Alfred Schnittke - Symphony No. 9 - Alexander Raskatov - Nunc Dimittis (CD) 
Componisten gaan vaak niet met pensioen. Niet zelden werken ze door tot hun dood. Dan blijven er onvermijdelijk halve werken liggen. Zo ook bij Alfred Schnittke, die niet de pensioenleeftijd bereikte maar vanwege tal van beroertes wel al heel lang in de WAO had gekund. Het ontcijferen en uitwerken van de notities voor zijn negende symfonie, geschreven met de dood in de ogen, was een monnikenwerk.    

The Veils - Sun Gangs (CD)
De eerste twee albums van The Veils, het vaak van samenstelling veranderende bandje rond Finn Andrews, maakten meteen grote indruk. De kennismaking met Sun Gangs verliep stroever. Wederom veel en grote emoties, breed uitgemeten Weltschmerz. Maar ook: niet echt anders, al eerder gehoord. De enorme stap van The Runaway Found naar Nux Vomica wordt niet herhaald; Sun Gangs blijft dicht bij zijn voorganger.

Anne Soldaat - In Another Life (CD)
Voor het eerst staat de naam Anne Soldaat op de voorkant van een cover, maar een nieuwkomer in de muziek is hij niet bepaald. Jarenlang speelde en zong hij koortjes in Daryll-Ann, en daarna maakte hij een CD als voorman van het bandje Do-the-Undo. Het solodebuut, opgenomen in de huiskamer van singer-songwriter en multi-instrumentalist Jason Falkner, klinkt als een klok.

Stevie Wonder - Songs in the Key of Life (LP)
De creativiteit van Stefke Mirakel, zoals we hem thuis altijd noemen, had zijn bloeitijd in de jaren zeventig, met Songs in the Key of Life uit 1976 als weinig betwist hoogtepunt. Zijn productiviteit ging de opslagruimte van een LP te boven. Zelfs twee schijven volstonden niet, er werd een extra 7” EP toegevoegd om de 21 tracks een plek te geven. Onder het motto Back to Black is nu een reconstructie verschenen in het oorspronkelijke formaat.

Young At Heart (DVD film)
Young @ Heart is een bejaardenkoor uit Northampton, Massachusetts. Bijzonder is het koor vooral door het door dirigent Bob Cilman gekozen repertoire, dat bestaat uit moderne popsongs die je niet meteen associeert met tachtigers. De verrassende combinatie vertedert en fascineert, met als gevolg dat het fanatieke koor al menig wereldtournee achter de kiezen heeft. Ook de documentaire van de Engelse filmmaker Stephen Walker over het koor is een groot succes. 

Estomago (DVD film)
Als liefde door de maag gaat is koken een machtsmiddel van formaat. Dat dat laatste zo is blijkt wel uit de twee verhaallijnen van deze bedrieglijk luchtige Braziliaanse film. Door elkaar zien we hoe Raimundo Nonato zich opwerkt van dakloze armoedzaaier tot succesvol kok met mooie vriendin, en in de gevangenis van de grond tot het bovenste bed stijgt in de hiërarchie van de celbewoners.


EDITORS' CHOICE