NIEUWS

Luisteren(!) - Publicatie week 14

Redactie HiFi.nl | 02 april 2009

Wat hebben we toch een leuke hobby! En dat wil ik nu eens zonder achterliggende gedachte, en zonder cynisme zeggen. Afgelopen weekend heb ik weer een heleboel bekende maar ook flink wat nieuwe gezichten gezien op De Doelen Lente Hifishow (ons verslag is in de maak, maar heb nog even geduld), en dat betekent volgens mij dat de hifi in Nederland het zo slecht nog niet doet, ondanks hardnekkige geruchten dat er een crisis gaande zou zijn.

Shows als deze focussen vanzelfsprekend het meest op de apparatuur. Logisch, want cd-spelers, versterkers, platenspelers, luidsprekers en dergelijke zijn nu eenmaal hét middel om naar muziek te kunnen luisteren. En een grote groep geïnteresseerden stort zich dan ook bij elke show weer fanatiek op de aanwezige merken. En in `de wandelgangen` merk je dan dat, in tegenstelling tot het gezegde, over smaak juist erg fijn te twisten is.


(Doelen 2006, foto: Jiri Büller ©)

Ik hoorde zeer uiteenlopende meningen over de demonstraties op de beurs. De één vond het bij merk X erg lekker klinken, terwijl de ander daar juist hard was weggelopen. En als men dan je HiFi.nl badge ontdekt, dan wordt je natuurlijk voortdurend geacht om ook een mening te hebben. En hoewel ik die gedachtegang volledig kan begrijpen probeer ik me – in navolging van de vooraanstaande Britse hifi-journalist Paul Messenger – op beurzen juist altijd te onthouden van commentaar, omdat er simpelweg teveel onbekende variabelen in het spel zijn om een gefundeerd antwoord te geven op “hoe vind jij dat nou klinken?”.

En dat is niet raar of hooghartig. De locaties waar dit soort beurzen worden georganiseerd zijn ontworpen om grote groepen mensen op enigszins comfortabele wijze te herbergen, niet om goed te klinken. Dus als ik op zo`n beurs naar een set luister denk ik er soms wel het mijne van, maar ik zeg niks. Want juist het oordeel van een audio-journalist gaat al gauw een eigen leven leiden in het toch behoorlijk kleine hifi-wereldje, en daar moet je dus uiterst voorzichtig mee zijn.

Waarom ik u dit allemaal vertel? Omdat ik denk dat zo`n beurs bij uitstek geschikt is om nieuwe ideeën op te doen, en om te spreken met de mensen achter de merken, maar niet om een keus te bepalen. Dat doet u, als het goed is, bij (en met hulp van) de vakhandel.


(Doelen 2006, foto: Jiri Büller ©)

Maar ik vertel dit ook omdat ik graag nog een keer (ja, nóg een keer, en dan hou ik er voorlopig weer mijn mond over) wil benadrukken dat het echt heel erg leuk is om met apparatuur bezig te zijn, maar dat het volgens mij uiteindelijk toch om de muziek zou moeten draaien. Als de hifi-set een doel op zich wordt loopt u de kans om voorbij te gaan aan het ultieme doel van een goede geluidsinstallatie: u laten genieten van muziek. Denk daar maar eens over na als u vanavond voor de dertiende keer deze week uit uw luisterstoel opstaat om de luidsprekers nog net een tikje meer in te draaien...

In de publicatie van deze week kunt u een artikel lezen over een verrassend goede hifi-set van 950 euro. Compleet dus, met cd-speler, versterker, luidsprekers en bekabeling. Het verwijt dat hifi alleen maar duur is kan dus worden opgeborgen.

Verder een bespreking van een mooie (maar toch wel wat duurdere) platenspeler van Thorens, een handige tip, een aantal interessante muziek- en filmrecensies, en een mooie lezersset. Het was me het weekje wel, tot de volgende!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

950 Euro Systeem: Marantz, DALI en QED
Voor beginnende audiofielen valt het nog niet mee om met een beperkt budget een gedegen systeem samen te stellen. Een mooie muziekweergaveketen voor minder dan 1000 Euro, dat was de opdracht van de hoofdredacteur... en het is gelukt.

Thorens TD 160 HD
TD 160 is de alom bekende type-aanduiding van een klassieke platenspeler. Met de TD 160 HD wil Thorens een moderne klassieker op de markt zetten met vertrouwde Thorens eigenschappen en nieuwe technologie.


Tip

Laserlens Reinigen
Een digitale schijfspeler is voor het optimaal uitlezen van CD`s, SACD`s en DVD`s mede afhankelijk van een onbelemmerd uitzicht op de onderzijde van de schijf. Ooglaseren is geen sinecure maar gelukkig is het reinigen van een laseroog minder ingrijpend.


Muziek- en filmrecensies

Patricia Barber - The Cole Porter Mix (CD) 
Het is alweer enkele jaren geleden dat Patricia Barber op Nightclub ‘Standards from the great American songbook’ ten gehore bracht. Op haar tiende album The Cole Porter Mix pikt ze deze draad weer op. Ditmaal door het interpreteren van tien werken van haar favoriete componist uit die periode.  

Lykke Li - Youth Novels (CD)
Ik heb iets met Scandinavische zangeressen. Solveig Slettahjell, Kari Bremnes; heerlijk! Nieuwste ster aan dit fi rmament is Lykke Li. Lykke Wie? Voluit Lykke Li Timotej Zachrisson dus.

Aidan Moffat The Best-Ofs - How to Get to Heaven from Scotland (CD) 
Het solowerk van Aidan Moffat, ooit de helft van Arab Strap, varieert sterk. Eerst was er het instrumentale Lucky Pierre (ook wel L. Pierre), vervolgens een bijna spoken word album My Ear at Your Heart, en nu iets wat toch weer wat weg heeft van een bandje. Net als altijd doet Moffat met zijn kenmerkende Schotse tongval verslag van de wederwaardigheden van zijn liefdesleven. Met als verrassing: het gaat goed! 

Arvo Pärt - In Principio (CD)
Op het elfde ECM New Music album dat helemaal gewijd is aan werken van de populaire componist Arvo Pärt zijn zes nieuwe werken voor orkest en koor te horen. Tesamen bieden ze een mooi beeld van de breedheid van zijn persoonlijke, met spiritualiteit doordrenkte stijl: van serene verstilling tot monumentale bouwwerken van klank, met veel drama.  

Vox Populi (DVD film)
Filmmaker Eddy Terstall weifelt al geruime tijd over zijn politieke ambities. Enerzijds wil hij niet aan de kant blijven staan en zijn bijdrage leveren als actief PvdA lid. Anderzijds doorziet hij als geen ander de hypocrisie en het schaamteloze opportunisme van de narcistische ego’s die zich van nature aangetrokken voelen tot het Haagse pluche. In Vox Populi krijgt dit wereldje de (lach)spiegel voorgehouden.


EDITORS' CHOICE