NIEUWS

Normaal - Publicatie week 7


Redactie HiFi.nl | 12 februari 2009

Vorige week las u hier een publicatie die voor het eerst in onze geschiedenis geheel aan één onderwerp was geweid. Uit enthousiasme over de theatershow van Jan Douwe Kroeske besloten we de geplande artikelen een week vooruit te schuiven, en uitsluitend daarover te berichten.

Dat betekent dus dat u deze week weer een normale, maar buitengewoon goed gevulde publicatie van ons krijgt voorgeschoteld. Twee leuke hardware recensies, vijf muziek- en filmbesprekingen, een luisterbezoek, een nuttige Tip én een nieuwe HiVisit.

En omdat we vanmiddag al weer vroeg naar Leeuwarden moeten voor de volgende aflevering van Jan Douwe`s theatertour ga ik het hier bij laten. Maar niet nadat ik u veel leesplezier heb gewenst!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

NAD C545BEE CD-speler
De C545BEE maakt deel uit van NAD`s nieuwe productlijn, de Classic Series en dat is te zien aan de meer tijdloze en sobere vormgeving.

Wilson-Benesch Square One
Wilson-Benesch werd in 1989 opgericht door Craig Milnes en Christina Milnes met als doel, het vervaardigen van de ultieme platenspeler en toonarm. Alhoewel die twee analoge producten niets minder dan revolutionair waren, was het de A.C.T. One Luidspreker waarmee Wilson-Benesch zichzelf definitief op de internationale audiokaart zette.

Achtergrondartikel

Luisterbezoek Roger
Een hoog niveau werkelijkheidsweergave wordt pas gehaald als aan ook de schijnbaar triviale details de juiste aandacht is besteed. Alles aan de set en in de onmiddellijke omgeving van de set moet zogezegd kloppen. Het beste uit een set halen is daarbij net een beetje als bergbeklimmen: de laatste meters naar de top vergen een ander en steviger soort inspanning dan de eerste kilometers aan de voet van de berg. Slechts echte doorzetters met kennis van zaken én met goede oren slagen er in de vlag op de top te zetten oftewel: zij kunnen zich prijzen met een muziekweergave van het hoogste niveau.


HiVisit

EP: Kuister FirstClass
Sinds donderdag 13 november 2008 is de hoofdstad van het Noorden een speciaalzaak rijker: EP:Kuiter FirstClass heeft op die dag haar deuren in Groningen geopend. Het is de 2e winkel van Rene en Bertie Wansleeben en hun zoon Edwin. Naast deze winkel hebben ze een winkel in Appingedam, waar ook witgoed verkocht wordt. Bij EP:Kuiter FirstClass in Groningen draait het alleen om het betere beeld en geluid.


Tip!

Met Stip
F.T.S., oftewel Favorite Track Selection was een handige functie waar vroegere Marantz CD-spelers mee waren uitgerust. Een speler met F.T.S. kon per CD `onthouden` naar welke tracks men graag luisterde. Platenspelers zijn nimmer van een dergelijke functie voorzien en de F.T.S. stickers die bij de genoemde Marantz CD-spelers werden geleverd markeerden wel een CD, maar niet de geselecteerde tracks. 


Muziek- en filmbesprekingen

Therapy - Crooked Timber (CD)
Het sympathieke Noord-Ierse trio Therapy? viert dit jaar zijn twintigjarig jubileum. Alle reden voor een nieuwe CD dus. Gelukkig geen ‘best of’ of iets in die trant, maar tien nieuwe composities die onder de titel Crooked Timber het levenslicht zien. 

Faith no - More Angel Dust (LP)
Na de re-release van Megadeth’s Countdown To Extinction door Mobile Fidelity Sound Lab het afgelopen jaar moet duidelijk zijn geworden dat liefhebbers van goed vinyl niet alleen maar naar jazz, klassiek of toegankelijke popmuziek willen luisteren. Gelukkig had MFSL nog een sterke productie klaar liggen om opnieuw te masteren en op de bekende hoge kwaliteit zwart goud uit te brengen.

Jacintha - Best of Jacintha (LP)
Liefhebbers van vocale jazz hebben tegenwoordig een ruime keuze als het gaat om albums van vrouwelijke artiesten. Steeds meer –al dan niet audiofiele- persingen worden uitgebracht en oude songs en tijden herleven als nooit tevoren. Soms met een nieuwe, eigen draai (Patricia Barber) en anders weer met een nieuwerwetse interpretatie van oudere jazz evergreens. Jacintha valt absoluut onder de laatste noemer en geldt als toonaangevend als het gaat om hoogwaardig stemgeluid. Niet voor niets heeft deze diva dan ook zes albums op haar naam staan. Tijd voor een “best of”, dacht Groove Note. Waarvan akte.

Breath (DVD-film)
Een jonge vrouw komt er achter dat haar man haar bedriegt. Als ze geëmotioneerd het huis verlaat en een taxi aanhoudt. Ze weet eerst geen bestemming te noemen, en laat de chauffeur dan naar de gevangenis rijden. Daar zit de ter dood veroordeelde man die steeds weer met een nieuwe zelfmoordpoging in het televisienieuws verschijnt.

Eleni Karaindrou - Elegy of the Uprooting (DVD-film)
De registratie van het grootse concert met film- en theatermuziek van Eleni Karaindrou dat maart 2005 in Athene plaats vond, verscheen eerder op dubbel-CD. Nu is er ook een versie met beeld erbij. Altijd leuk om te zien hoe muziek live tot stand gebracht wordt, en bovendien zijn er mooie filmbeelden die achter de 110 muzikanten op het toneel geprojecteerd worden. 

EDITORS' CHOICE