NIEUWS

Nieuwe concurrent Blu-ray: CBHD

Redactie HiFi.nl | 31 juli 2008

(gezien op Internet)

In het vierde kwartaal van 2008 krijgt het Blu-ray-dvd-formaat van Sony er een concurrent bij. China Blue High-Definition(CBHD) is een nieuw type datadrager zoals HD-DVD en Blu-ray waarop HD-films gezet kunnen worden. Volgens de ontwikkelaars is CBHD een stuk goedkoper dan het formaat van Sony.



Het was al bekend dat onderzoekers bezig waren met een nieuw formaat, maar het bleef lange tijd stil hieromtrent. Vooralsnog zal het formaat enkel in China gebruikt worden. Eén van de voordelen van CBHD is dat een bestaande dvd-productielijn voor ‘slechts’ 800.000 dollar omgebouwd kan worden zodat het CBHD’s kan maken. Om een lijn om te bouwen voor Blu-ray-schijven is drie miljoen dollar nodig. Daarnaast hoeft een producent van een CBHD-speler minder licentiekosten te betalen dan voor het produceren van een Blu-ray-speler.

Natuurlijk heeft het formaat van Sony een veel grotere voorsprong en heeft het inmiddels alle grote filmstudio’s achter zich staan. Dat laatste zou echter wel eens een stuk minder belangrijk kunnen zijn in China, dat toch het land van de illegale kopieën is.


EDITORS' CHOICE