NIEUWS

Innovatief – publicatie week 32


Marc Brekelmans | 09 augustus 2007

Glazen luidsprekerunits kom je niet iedere dag tegen en ook een stekkerblok waar de voedingskabels naar de apparatuur aan vast gemaakt zitten zijn geen alledaags gezicht. High end hifi grijpt graag terug op bestaande en bewezen technieken, zie het succes van de buizenversterker en de draaitafel. Gelukkig zijn er nog steeds bedrijven die nieuwe paden durven te betreden.

Focal is zo’n bedrijf waar innovatie een belangrijke pijler is van het huidige succes. Nu maakt Focal al sinds jaar en dag gebruik van glazen luidsprekerunits. Niet dat de gebruikers zich zorgen hoeven te maken over de breekbaarheid van de glazen units: natuurlijk zijn de luidsprekers niet gemaakt van het glas dat u bijvoorbeeld gebruikt om uw dagelijkse glaasje melk uit te drinken.  Het conusmateriaal van de W-unit  -afkomstig van Verre Verre (VV) :inderdaad, Frans voor glas – bestaat uit een sandwich van glasvezel met daartussen een laag polypropyleen.

Ook de gebruikte tweeter is een zeer innovatief ontwerp: een inverted dome – een normale tweeter, maar dan met een holletje in plaats van het gebruikelijke bolletje – van het uiterst giftige Beryllium. Gelukkig voor de eindgebruiker is Beryllium uitsluitend tijdens het fabricageproces giftig, anders was het echt een luidspreker to die for.

Ook het nieuwe ‘stekkerblok’ van Naim is een vreemde eend in de hifi-bijt. Het blok lijkt een op een rastafar of, zoals ze het bij Naim zien, op een – weliswaar langharige – egel; vandaar de naam Powerigel. Oplettende lezers zullen nu ongetwijfeld roepen dat ‘egel’ in het engels vertaald wordt als ‘hedgehog’. Klopt, de Powerigel is namelijk ontworpen door de Duitse distributeur van Naim, en in het Duits noemt men een egel een…Igel. 

HiFi.nl is met haar pod- en vodcasts niet zozeer innovatief bezig, maar voorop lopen doen we zeker met onze Vodcasts in High Definition. Deze week hebben we weer een ‘nieuwe’ vodcast; een compilatie van de VAD show 2006.
Daarnaast hebben we deze week ook de tweede editie van onze Hi-cast. In deze Hi-cast - die u trouwens gewoon via uw pc kunt beluisteren - aandacht voor de draadloze luidsprekers van KEF, de nieuwe NAD versterkers, het Geneva systeem en een interview met Roland Stehle van de IFA in Berlijn.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Focal-JMlab Electra 1037 
Wie mijn recensies een beetje volgt weet dat ik al jaren met Focal-JMlab luidsprekers werk in de meeste omstandigheden; opgenomen in mijn duurdere systeem. Rond 1995 ben ik begonnen met een zelfbouw set gebaseerd op een ontwerp van Focal. De naam Focal werd toen nog gereserveerd voor de zelfbouw luidsprekers, gerede producten droegen de naam JMlab.

Music Line/Naim Powerigel 
Audiofiele lichtnetverdelers zijn tegenwoordig alom en in vele soorten en maten verkrijgbaar waardoor men zou kunnen denken dat `it has all been done before`.


Hi-Visit

Hobo hifi Rotterdam 
Op een steenworp afstand van het overdekte winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam bevindt zich aan de Pleinweg 136-138 de winkel van Hobo Hifi. In de directe nabijheid is voldoende parkeerruimte aanwezig, let op betalen van de parkeerautomaat kan uitsluitend met chipknip, een pré in een grote stad als Rotterdam.


Achtergrondartikelen

VAD 2006 
In deze Vodcast een overzicht van de Highlights van de VAD show 2006. Ook dit jaar zal er in Veldhoven weer een VAD show georganiseerd worden, en HiFi.nl is aanwezig om voor u verslag te doen.

Hi-Cast 2  
In de tweede Hi-cast van HiFi.nl aandacht voor o.a. het draadloze KEF systeem, de nieuwe NAD versterkers, de Geneva luidsprekers en de aankomende IFA in Berlijn.


Software recensies

Ingram Washington - What A Difference A Day Makes (LP)
Wanneer ik van een echte digital aanhanger als Frits de With van STS Digital een LP ontvang om te recenseren dan moet ik toch even glimlachen. Die glimlach wordt vervolgens een brede grijns wanneer ik eerst de zwarte schijf beluister en vervolgens de CD in mijn luisterruimte laat weerklinken. Who needs digital?

Valentin Silvestrov, Arvo Pärt, Galina Ustvolskaya – Misterioso (CD)
Drie muzikanten, Alexei Lubimov, Alexander Trostiansky en Kyrill Rybakov op respectievelijk piano, viool en klarinet, spelen drie componisten die geboren werden in drie verschillende delen van de voormalige Sowjet-Unie. Silvestov is Oekraïner, Pärt komt uit Estland en Oestvolskaya is een Russin. Hoewel onderling erg verschillend zijn ze alledrie sterk in verstilling en is de titel van dit album op alle werken van toepassing.

Ton Koopman – Opera Omnia V (CD)  
Twee cd’s met resp. 9 en 11 korte cantates, vormen deel 2 van de vocale werken uit het grote Buxtehude-project dat Ton Koopman na de voltooiing van zijn complete Bach-cantates momenteel aan het verwezenlijken is. Vanzelfsprekend met de vertrouwde medewerking van  The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir en een fine fleur van uitmuntende zangsolisten die geheel vertrouwd zijn met de barokpraktijk.

Philip Glass – Heroes Symphony / The Light (CD) 
Philip Glass werd bekend met minimal music voor zijn eigen, door elektronische orgels gedomineerde ensemble, maar ging in de jaren 80 ook componeren voor conventioneel symfonieorkest. Het Bournemouth Symphony Orchestra biedt onder leiding van dirigente Marin Alsop twee uitstekend uitgevoerde resultaten uit het enorme oeuvre dat Glass inmiddels op zijn naam heeft staan.

Derek Jarman - The Angelic Conversation, Caravaggio en Wittgenstein (DVD-film)
De onafhankelijke DVD-verspreider Moskwood probeert met nimmer verslappende inzet de erfenis van belangrijke tegendraadse filmmakers levend te houden. Aan de boom met collecties gewijd aan Bergman, Tarkovski, Greenaway, Eisenstein en Svankmajer is onlangs een nieuwe tak toegevoegd. Gelijktijdig verschenen drie films van de Britse cineast Derek Jarman: The Angelic Conversation, Caravaggio en Wittgenstein.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »