NIEUWS

Bijzonder - publicatie week 18


Marc Brekelmans | 03 mei 2007

Voor het weergeven van hoge tonen wordt een zogenoemde tweeter ingezet. Tweeters zijn er in vele verschijningsvormen, maar het meest voorkomend is de dome-tweeter: het kenmerkende bolletje in de luidsprekerkast dat blijkbaar een enorme aantrekkingskracht heeft op kleine kindervingertjes.

Maar er zijn nog veel meer tweeter-vormen. Zo is er onder andere de inverted dome; u raadt het al, een dome-tweeter met het bolletje naar binnen gekeerd zodat een holletje ontstaat, de ribbon- tweeter, de band-tweeter, er zijn zelfs tweeters ontwikkeld op basis van piëzo elementen.

Vandaag testen we twee luidsprekers met bijzondere tweeters. Rene van Es test de Dali Mentor 1 die gebruik maakt van een tweeter die de bekende dome combineert met een magnetostaat. Deze tweetercombi heeft zijn waarde al bewezen in de succesvolle Ikon serie van Dali, en ook de meer exotische modellijnen van Dali zijn voorzien van deze bijzondere combinatie.

De andere luidspreker, besproken door Kilian Bakker, maakt gebruik van… euh, eigenlijk geen tweeter. De Eclipse luidsprekers hebben namelijk maar één breedbandige unit, die dus het gehele frequentiebereik moet bestrijken. Door gebruik te maken van één unit is de Eclipse TD508 II  een zogeheten ‘puntbron’: alle frequenties komen vanuit één punt. Maar dat is niet het enige dat de Eclipse luidsprekers bijzonder maakt! Door maar één unit te gebruiken is er ook geen wisselfilter meer nodig.

Auteur Rene Smit werd uitgenodigd om de fabriek van Audiovector in Denemarken te bezoeken. Het merk past een aantal bijzondere technieken toe in het ontwerp van haar luidsprekers.  Een van die technieken heeft betrekking op de tweeter: deze stralen blijkbaar naar beide kanten (voor en achter) even veel energie uit.

Verder brachten we een bezoek aan Audio Artistiek in Groningen, namen we weer een paar platen en films onder de loep en probeert Pitje uit de wirwar van kabels te komen. Mocht dat laatste probleem u bekend voorkomen, dan verwijs ik u graag naar het artikel ‘aansluitingen’ dat we speciaal herhalen voor iedereen de wel eens worstelt met het aansluiten van een subwoofer op een stereo-versterker, of wil weten wat bi-ampen nu precies inhoudt en hoe je dat vervolgens aan moet sluiten.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Eclipse TD508 II   
De Eclipse Time Domain luidspekerlijn heeft wereldwijd hoge ogen -én oren- weten te gooien met hun innovatieve technologie en al even opmerkelijke vormgeving.

Dali Mentor 1  
Veel mensen beschouwen een kleine luidspreker nog altijd als een verademing omdat hij zo lekker onopvallend te plaatsen is. Helaas gaan ze daarmee, om esthetische redenen, vaak voorbij aan geluidskwaliteit en nemen ze een slecht resultaat op de koop toe.


Achtergrondartikelen

Fabrieksbezoek Audiovector  
Audiovector is gehuisvest in een voormalig pakhuis in het havengebied van Kopenhagen. Na jarenlang geresideerd te hebben in het centrum werd het ongeveer 3 jaar geleden echt noodzakelijk uit te zien naar een groter pand. Het huidige pand biedt voldoende ruimte voor alle activiteiten en biedt daarnaast nog een fraai uitzicht op de haven waar met enige regelmaat cruiseschepen aanmeren.

Aansluitingen  
HiFi.nl legt eenvoudig uit wat de volgende begrippen inhouden: aansluiten van uw A/V installatie, luidsprekerkabels, connectie methodes, bi- en tri-wire, bi- en tri-amping, actief versus passief, aansluiten van een subwoofer...
 

Hi-Visit

Audio Artistiek / Furnaud
Meer doen met minder. Zorg dan wel dat de basis goed is en de fundamenten eronder stevig zijn. Een stelling die breed toepasbaar is in alle aspecten van het dagelijks leven, een stelling die ook duidelijk van toepassing is in een topklasse audioset.


Software recensies

The Waterboys – Book of Lightning (CD) 
Bands die na vele jaren nog of weer blijken te bestaan hebben vaak moeite te bewijzen dat ze er nog toe doen. De successen van weleer staan in het geheugen gegrift, maar hoe daar nog nog iets relevants aan toe te voegen? Als dat niet lukt is het gevaar groot een parodie op jezelf te worden. The Waterboys raken met Book of Lightning niet uit deze gevarenzone.

Eleanor McEvoy - Out There (SACD)  
Dit is alweer de zesde schijf van Eleanor McEvoy en opnieuw heeft ze een juweeltje afgeleverd. Een prachtige productie met vijftien songs waarbij het merendeel afkomstig is van deze Ierse dame zelf.

Allison Krauss + Union Station – Live (LP)  
Keer op keer werd de release datum van de MFSL mastering van het album ‘Live’ van Allison Krauss + Union Station uitgesteld maar uiteindelijk bereikte mij eind 2006 dan toch de werkelijk schitterend uitgevoerde box met daarin drie 180 gram zware vinyl schijven en een fraai booklet met prachtige foto’s en informatie over het optreden dat deze Amerikaanse groep op 29 en 30 april 2002 gaf in The Louisville Palace in Louisville Kentucky.

Dreaming by Numbers (DVD-video + CD)  
Getallen kunnen veel troost bieden. Dat wordt geïllustreerd in de prachtige documentaire Dreaming by Numbers van de Italiaans-Nederlandse filmmaakster Anna Bucchetti. Zij volgde de bezoekers aan een piepklein lottokantoortje in Napels en legde hen vast in schilderachtige zwart-wit beelden met grove korrel. Voorzien van sfeervolle muziek van Lucio Caliendo, die meegeleverd wordt op een CD.

Conspirators of Pleasure (DVD-film)  
Seksueel verlangen is een belangrijke drijfveer voor mensen, maar sommigen maken er wel een hele toestand van. Dat zou je kunnen concluderen uit Spiklenci Slasti, oftewel Conspirators of Pleasure, de derde lange speelfilm van de Tsjechische filmmaker Jan Svankmajer. Zes mensen bevredigen hierin op omslachtige, surrealistisch vormgegeven wijze hun fetisjistische obsessies. Maar hier is wel veel meer aan de hand.

EDITORS' CHOICE