Vita Audio R1 DAB/FM radio

(ingezonden mededeling)

De Vita Audio R1 DAB/FM RDS Radio is een heel nieuwe kijk op de ‘draagbare radio’. De R1 is een combinatie van een kwaliteitsradio voor Digital Audio Broadcast plus FM, een versterker voor lijnsignalen plus een programmeerbare wekker.

En dat alles verpakt in een bijzonder stijlvolle minibehuizing (kleiner dan een ½ vel papier) van staal en hout met een kwaliteitsuitstraling die meteen ‘hebberigheid’ opwekt. De R1 is bovendien zo klein en licht (2 kg) dat je hem echt óveral kunt meenemen en gebruiken: van thuis tot tuin tot camping tot strand, waar ook ter wereld *.

De FM-ontvanger is daarbij speciaal ontworpen om onder alle omstandigheden goede ontvangst te garanderen. DAB staat natuurlijk overal garant voor digitale radiokwaliteit. Gebruik is ongekend simpel: Je bedient alles via de unieke blauw oplichtende RotoDial met 13 druktoetsen en volumeregeling plus de duidelijke display.

De RotoDial heeft de volgende toetsen: vijf zendervoorkeuze (voor DAB en FM), een ingangskeuze (DAB/FM/Lijn In), een displaykeuze, twee voor handmatige zenderafstemming, twee voor de wekker, een OK-toets plus de grote ronde Aan/Uit drukknop, die tegelijk ook de volumeregeling is. Met de AutoTune-functie kun je automatisch alle op de lokatie beschikbare DAB-zenders opslaan. Je kunt 5 DAB- en 5 FM-zenders programmeren onder de voorkeuzetoetsen. Het volume regel je met de grote draaiknop (de display toont dan de stand). Met de INFO-toets kies je wat er in de display wordt getoond, zoals zenderinformatie (zendernaam, radiotext, programmasoort, etc.), de ontvangststerkte, zenderfrequentie, datum en tijd, etc. De wekker heeft een Slaap- en een Wekfunctie.

De R1 ziet er niet alleen goed uit, hij klinkt ook geweldig dankzij de speciaal ontworpen high-end audioelektronika, de 7 W versterker, de 9 cm breedbandluidspreker plus de jarenlange ervaring van de ontwerpers op het gebied van kwaliteitsaudio. Op het achterpaneel zit een aansluiting voor een extra luidspreker: die maakt van de R1 ineens een echt stereosysteem. Via de twee lijnuitgangen kan de R1 worden aangesloten op elk ander audiosysteem. Op het voorpaneel zit een ingang voor een externe signaalbron zoals iPod of draagbare CD-speler en uiteraard is er ook een hoofdtelefoonaansluiting.

Vita Audio is opgericht door mensen die hun sporen in de audiowereld hebben verdiend: Allan O’Rourke van Ruark Acoustics, audiotechnicus Paul Bird en ontwerper Jan Paoli. Ze willen compacte audioapparatuur maken van absolute topkwaliteit, vakkundig gemaakt en met een stijlvolle vormgeving. Kortom: Kwaliteit vóór kwantiteit. De R1 is het eerste opvallende product van Vita Audio en er staat nog meer op stapel (de R2 komt in juni, de R4 eind 2007).


Prijs en leverbaarheid:

De Vita Audio R1 is vanaf april leverbaar in warm kersenhout of walnoothout of in spectaculair rood of grijs hoogglanslak. De verkoopprijs is 299 euro.

*) Met de speciale netvoeding kan de R1 overal gebruikt worden waar een lichtnetspanning van 100 tot 240 V is. Bovendien is de R1 met een extra accessoirekabel aan te sluiten op een 12V accu (van auto, caravan, boot). Kortom: kwaliteitsradio is dus écht overal mogelijk!


EDITORS' CHOICE