NIEUWS

Handjes - publicatie week 9

Marc Brekelmans | 01 maart 2007

De afgelopen week staken we de  handjes uit de mouwen; zo hebben we de afgelopen week de laatste hand gelegd aan de zelfbouw special op HiFi.nl, hebben we de rubriek my.hifi uitgebreid met de mogelijkheid om zelfbouw projecten toe te voegen, zijn we naar de Bristol Sound & Vision show geweest, hebben we daar inmiddels ook al het verslag van op HiFi.nl gezet, en hebben we tussendoor ook nog ergens de tijd gevonden om de gebruikelijk recensies en achtergrondartikelen online te zetten. Kortom: we hebben ons de afgelopen week niet verveeld.

Een kleine steekproef onder onze lezers van een paar maanden gelden gaf het al aan; veel van onze lezers zijn actief bezig met zelfbouw. We denken u dan ook een plezier te doen met een zelfbouw special op HiFi.nl. Nu hebben we ons de afgelopen jaren niet echt gericht op de zelfbouwmarkt. Specifieke kennis en artikelen waren dus niet (voldoende) voorhanden. Vandaar dat we een samenwerking aan zijn gegaan met Elektuur, hét blad voor de elektronica hobbyist. Samen met Elektuur zullen we de zelfbouw special verder vorm gaan geven. Maar op zelfbouw.nl (ja, deze special heeft een eigen domeinnaam) zullen nog veel meer leuke dingen gaan gebeuren. In de gaten houden dus als je geïnteresseerd bent in zelfbouw audio.

Dat sommige mensen de handjes beter thuis kunnen houden bleek maar weer eens tijdens ons bezoek aan de Bristol Sound & Vision show. Tijdens een demonstratie waarbij de opklimmende kwaliteit (en dus ook de prijs) van verschillende producten bewezen moest worden, kon de fabrikant schijnbaar (heel misschien was er geen opzet in het spel) de verleiding niet weerstaan met de handen aan de volumeknop te zitten. Daarmee de betrouwbaarheid van de demo ondermijnend. Wilt u weten hoe het precies zat? Lees dan de column van Rene van Es.

Iedereen die Julian Sas wel eens live heeft mogen aanschouwen weet dat deze bluesman over gouden handjes beschikt. Het is haast ongelooflijk wat deze energieke performer aan zijn gitaar weet te ontlokken. In de muziekbeleving van… een interview met deze Rory Gallagher fan.

En of dat nog niet genoeg is; we hebben ook nog een recensie van de Energy RC-mini luidsprekers, een recensie van de  Scanspeak Maxima, achtergrondartikelen over versterkerklassen en basreflex luidsprekers en een vijftal software recensies, waarbij u zelfs kans maakt het klassieke ELO album ‘Out of the Blue’ te winnen. Om kans te maken hoeft u alleen maar het juiste antwoord op de vraag te mailen.  Even de handjes uit de mouwen steken dus.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl


Hardware recensies

Energy RC-mini   
Het meer dan 30 jaar oude Canadese merk Energy staat bekend om hun wetenschappelijk onderzoek en de toepassing van Energy weergevers in studio`s. Het ontwikkelen van eigen `drive-unit`s` is bij Energy een standaard bezigheid omdat daarmee bepaalde doelen beter bereikt kunnen worden. De Reference Connoisseur lijn is de huidige toplijn waarvan de allerkleinste weergever ook meteen één van de meest interessante is.

Scan Speak Maxima  
Het zelf bouwen van luidsprekers is voor velen een plezierige en zinvolle vrijetijdsbesteding. Ik kan er uit ervaring over meepraten. Mijn eerste luidsprekers waren kleine gesloten systemen op basis van de befaamde KEF T27/B200-combinatie met een eigen scheidingsfilter.


Achtergrondartikelen – column

Bristol Sound & Vision show 2007 
Vraag een willekeurige fabrikant of een willekeurig lid van de audiopers in Engeland welke show op dit moment het belangrijkste is in Albion en het antwoord luidt steevast: “De show in Bristol”.

De muziekbeleving van… Julian Sas   
Meer dan vijftig positieve recensies zijn er al verschenen over zijn recente, zevende cd Resurrection. Hij hangt al zo’n maand lang bijna dagelijks aan de telefoon met journalisten van over de hele wereld en werd vergeleken met alle grote jongens waar hij het vak zelf van leerde. Rory Gallagher, Jimi Hendrix,Ten Years After, Johnny Winter. In deel 10 van De Muziekbeleving Van… Julian Sas.

Demo of nep?, door Rene van Es  
Door mijn bezoek aan de hifi show in Bristol is het begrip “demo” in mijn hoofd blijven plakken. Demo met een bijsmaak helaas.

Versterkerklassen  
Het leveren van veel vermogen is geen eenvoudige klus voor een versterker. Er is zowel spannings- als stroomversterking nodig om voldoende vermogen aan de aangesloten luidsprekers te kunnen leveren. Luidsprekerboxen hebben immers maar een rendement van enkele procenten en dat betekent dat voor het produceren van voldoende geluidsdruk in een huiskamer toch zeker enkele watts nodig zijn.

De basreflex luidspreker  
Waarom is eigenlijk een luidsprekerkast nodig? Een luidspreker sluit zichzelf namelijk als het ware kort als hij zonder klankbord wordt gebruikt.


Software recensies

ELO - Out Of The Blue (30th anniversary Edition CD) 
Electric Light Orchestra (ELO) was een zeer succesvolle rockgroep uit Birmingham die furore maakte in de jaren zeventig en begin jaren tachtig. Jeff Lynne was  de zanger én frontman. Ook één van de meeste verkopende rock bands van de jaren zeventig. Twintig top twintig hits in Engeland.

Mira Calix - Eyes Set Against The Sun (CD)  
De uit Zuid-Afrika afkomstige Chantal Passamonte maakt bijzondere muziek onder de naam Mira Calix. Op haar derde album mengt ze verstilde elektronica met natuurgeluiden en andere akoestische bronnen, variërend van een kinderkoor of een orkest tot (duim)piano of haar eigen fluisterzachte stem. De sfeer is rustig maar nooit lieflijk. Muziek die zich slechts door aandachtig luisteren, liefst via een koptelefoon, prijsgeeft.

John Mayer - Continuum (LP)
Platina kreeg John Mayer voor zijn eerste, uit 2001 daterende, studioalbum ‘Room For Squares’. Ook de tweede schijf, ‘Heavier Things’ uit 2003, was zeer succesvol voor deze singer songwriter die nog het meest aan Dave Matthews deed denken. In 2005 ging hij meer de blues en R&B kant op met het live album ‘Try!’ dat hij maakte met het John Mayer trio dat hij vormde met drummer Steve Jordan en bassist Pino Palladino.

Walking on the Wild Side (Lai xiao zi) (DVD-film)  
Van de vele films die jaarlijks op het Filmfestival Rotterdam te zien zijn gaat steevast een groot gedeelte over losgeslagen, lanterfanterende jongeren. Vaak is het weinig verheffend en ronduit saai om getuige te zijn van de verveling en algehele ledigheid die jonge filmmakers blijkbaar, niet zelden op basis van eigen ervaringen, inspireert om een speelfilm te maken. Het debuut van Han Jie is binnen deze thematiek een uitzondering, en won dan ook vorig jaar een Tiger Award op het festival.

Nederlands Blazers Ensemble – Het Paradijs (DVD-muziek) 
Het nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble lag dit jaar al na enkele weken in de winkel, wederom als pakketje met een weergave op zowel CD als DVD. Was vorig jaar het thema Papa’s aanleiding om kritiek op het asielbeleid van Verdonk te leveren, onder meer door asielzoekers een bijdrage te laten leveren, dit jaar werd onder het motto Het Paradijs hetzelfde nog eens gedaan.


EDITORS' CHOICE