NIEUWS

Chefkok – publicatie week 48

Marc Brekelmans | 30 november 2006

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hifi-installatie? Die vraag werd me deze week gesteld door een verslaggever van weekblad Panorama. “Teveel om op te noemen”, wou ik zeggen. En toen schoot het echte antwoord door mijn hoofd. “Dat je naar een goede Hifi speciaalzaak gaat!”

Een goede hifiwinkel helpt je bij het samenstellen van een optimale set. Hij (zij) weet welke apparatuur goed bij elkaar past, wat de mooiste componenten zijn in de gewenste prijsklasse en weet je smaak te vertalen in apparatuur. Eigenlijk is zo’n winkelier een soort chefkok die speciaal voor u kookt. Hij vraagt u naar uw smaak en voorkeuren, en stelt vervolgens vanuit de aanwezige ingrediënten een topgerecht samen. En beter nog, na het samenstellen van het gerecht mag u proeven en het recept laten aanpassen. Pas als u volledig overtuigd bent dat u het juiste gerecht voorgeschoteld heeft gekregen en besloten heeft het te gaan consumeren hoeft u te betalen. Dat is nou service, en zelfs niet zeldzaam bij de betere hifiwinkels.

Rene Smit bezocht afgelopen week de World of Hifi beurs in Duitsland, georganiseerd door de High End Society en het Duitse blad Stereo. Daar geen kamertjes met importeurs, maar kamers met uitgewogen sets. Gedemonstreerd door onafhankelijke professionals van de High End Society en Stereo. Ook geen ellenlange uitleg over de apparatuur, of een glad commercieel verhaal. De aanwezige sets moesten het werk doen. Proeven en genieten dus.

Italianen staan bekend om hun gevoel voor stijl en schoonheid, maar ook zeker om hun heerlijke eten. Kortom; Italianen hebben in de ogen van veel mensen smaak. Dat ze dat ook weten te vertalen naar audio apparatuur is al langer bekend. Italië is een land met een rijke hifihistorie. Vandaag aandacht voor een klein Italiaantje, maar wel een met smaak, stijl en schoonheid (door eenvoud): de Bluenote Phono 1 MkII.

Het gaat dus allemaal om de Kunst van het Combineren. Het combineren van louter “testsiegers” of “vijfsterren”  apparatuur is geen garantie voor succes. Het resultaat kan, zeker met hifi-apparatuur, meer zijn dan de som der delen….maar ook minder. Een voorbeeld van een erg geslaagd huwelijk is de combinatie van Harbeth luidsprekers en Sugden elektronica. Dat zeggen niet alleen wij; dat kunt u de komende maanden ook zelf gaan beluisteren.  Een zestal hifispecialisten zal in de maanden december en januari deze combinatie voor u speelklaar hebben staan. Dan kunt u met eigen oren horen of we gelijk hebben. Want net als bij een goed gerecht is waardering grotendeels afhankelijk van smaak.

Eet smakelijk ;-)
Marc Brekelmans
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Bluenote Phono 1 mkII phonovoortrap  
Sinds jaar en dag staat Italië bekend om zijn passie voor schoonheid, zijn temperamentvolle volk en goede wijn en voedsel. Een hifi-liefhebber zal sneller denken aan Unison Research of Sonus Faber. Sinds vorig jaar importeert Sneek Hifi B.V. het merk Bluenote, dat dit rijtje zeker mag completeren.


Achtergrondartikelen – column

Harbeth meets Sugden  
Ik heb het voor u opgezocht in Van Dale en het woord demonstratie heeft onder andere als betekenis: vertoning van de mogelijkheden van een toestel. Het betekent ook: het aantonen van iets door middel van een proef. Ik mag beide verklaringen van toepassing noemen als ik terugkijk op een aangename middag bij Audio Excellence waar een “demonstratie” wachtte van twee echte Engelse merken, Harbeth met luidsprekers en Sugden met elektronica.

World of HiFi – Neuss  
De High End Society verzorgt jaarlijks de High End show in Munchen. Naast deze meerdaagse show verzorgen ze ism Stereo ook tweedaagse beurzen door heel Duitsland.


Software

The Brand New Heavies – Get Used To It (CD)  
Bijna 21 jaar na het ontstaan van de ‘acid jazz funk en soul band; The Brand New Heavies en 15 jaar na hun debuutalbum zijn ze terug. Ook de Amerikaanse zangeres van het eerste uur, N’Dea Davenport (die vanwege haar solo carrière in 1997 werd vervangen door Siedah Garrett) is er weer bij.

Arab Strap – Ten Years of Tears (CD)
Een verzamelalbum van het Schotse duo Arab Strap bij gelegenheid van zowel het tienjarig jubileum als het afscheid. Dat had een obligaat gedoe kunnen zijn, maar van dit album is flink werk gemaakt. Het bevat demo’s, b-kantjes, vroege live opnamen en veel niet eerder uitgebracht werk, al dan niet speciaal voor deze CD opgenomen. Een mooi overzicht van een bijzondere carrière, zonder in herhaling te vallen.

Mozart – Violin Concertos (CD en SACD)  
De 250ste geboortedatum van Wolfgang Amadeus Mozart is bepaald niet onopgemerkt voorbijgegaan. Nieuwe opnamen van zijn werken waren talrijk en vaak van buitengewoon niveau. Doublures zijn daarbij geen uitzondering, maar dat is in het geval van deze twee recent verschenen uitvoeringen van de vioolconcerten, met Julia Fischer en Johannes Leertouwer als solist, geen enkel bezwaar.

François Couturier – Nostalghia – Song for Tarkovsky (CD)  
De Franse pianist François Couturier houdt erg van de films van Andrej Tarkovski. De CD Nostalghia bevat geen filmmuziek – die gebruikte Tarkovski zeer spaarzaam – maar een eerbetoon, een poging de door de films opgeroepen emoties te verklanken. Het resultaat is spiritueel en traag, intrigerend en inspirerend, net als de films.

Eric Rohmer Collectie (DVD-film)  
Eric Rohmer was eind jaren 50 een van de grondleggers van de ‘Nouvelle vague’, maar het grootste deel van zijn omvangrijke filmoeuvre is niet onder die noemer te vangen. Hij creëerde een geheel eigen stijl met kleinschalige, zeer realistisch ogende praatfilms waarin het spel van aantrekken en afstoten tussen jonge volwassenen tot in detail geanalyseerd wordt. Homescreen stopte vijf voorbeelden in een mooie doos.


EDITORS' CHOICE