NIEUWSB&W

Remember the Music - publicatie wk. 5

Marc Brekelmans | 02 februari 2006 | B&W

Voor sommige mensen is Hifi onlosmakelijk verbonden met bepaalde muziekgenres. Klassiek, jazz, blues, mooie vrouwenstemmen, wereldmuziek… daar is Hifi voor gemaakt. U luistert graag naar rock, misschien zelf wel naar hardrock, punk, metal, hiphop, smartlappen of country? Dan bent u bij deze mensen aan het verkeerde adres, u moet maar een setje bij It’s of de Harense smid gaan kopen!

Natuurlijk chargeer ik hier, maar de opmerking dat je geen installatie kunt beoordelen op rockmuziek wordt regelmatig geuit. Toch is dat, naar onze mening, grote onzin. Iedereen die wel eens het verschil heeft gehoord tussen, pak ‘m beet, Rage Against The Machine via een goede hifi-installatie  of via een standaard muziekinstallatie zal weten wat we bedoelen. Muziek moet iets met u doen, het moet u laten dansen, lachen, huilen, zingen. Of dat nu met klassiek, jazz, pop of rock is. Een goede installatie kan u helpen dichter bij die emotie te komen. Na een avond muziek luisteren, moet u vervuld zijn met de gedachte hoe goed de muziek geklonken heeft, niet met welke apparatuur er gedraaid werd; Remember the Music!

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nlDeze week nieuw op HiFi.nl

Hardware

AVI  S21 M1, door Michel Hazen 
AVI heeft in thuisland Verenigd Koninkrijk een goede reputatie op het gebied van klank, mechanische degelijkheid en elektronische betrouwbaarheid. Een prominente positie in het museum van industriële vormgeving zou voor de vorige serie AVI producten niet erg waarschijnlijk zijn maar de huidige ‘Laboratory Series’ ziet er prima uit.

Harmonix tuning devices, door Rene van Es 
Om de één of andere reden ben ik slecht in het reviewen van accessoires. Niet omdat ik het niet wil of de verschillen niet onder woorden kan brengen, nee eigenlijk omdat ik ze in dagelijks gebruik neem en simpelweg geen aantekeningen maak.

Harmonix TU-800EXi improved version, door Rene van Es 
Zo rond de tijd dat de recensie van de Harmonix tuning devices, bestaande uit de TU-812 puck en TU-800EX mat werd geschreven, kondigde Harmonix een “improved” versie aan van de mat. Uit pure nieuwsgierigheid vroeg ik een exemplaar voor een recensie.

Densen DeMagic, door Bert Dekker  
Als je dan bedenkt wat de prijs is voor deze CD, 12 Euro’s, is dit ongeveer een van de goedkoopste tweaks die er bestaan en het zou dan ook bijna een zonde zijn deze niet in huis te hebben.


Achtergrondartikelen - column

Foto-impressie IS Europe 2006, door Marc Brekelmans   
 HiFi.nl bracht een bezoek aan IS Europe 2006, een handelsbeurs gericht op Custom Install en Home Automation. Vorig jaar in Amsterdam, dit jaar onder het wakend oog van het Atomium in Brussel. Hierbij een foto-impressie van deze show (een uitgebreid verslag volgt).

Het schnitzelparadijs, door Rene van Es  
Na 10 uur rijden met een constante snelheid, die ergens tussen de 140 en 190 kilometer per uur ligt op de Duitse Autobahn, arriveren wij in Oostenrijk. Op weg naar schnitzels en noedels.


Hi-Visit

De Audiowinkel - Delden, door Guido de Kanter  
Jarenlang stoorde het Jan Schoneveld dat er in heel Twente niet één winkel te vinden was met verstand van zaken op het gebied van platenspelers. En uiteindelijk was dat voor hem zelfs reden om in het voorjaar van 2005 Dé Audiowinkel te beginnen.


Software

Kraftwerk - Minimum Maximum (Vinyl), door Jan de Jeu  
Ooit, in de zeventiger jaren van de vorige eeuw, startten Florian Schneider en Ralf Hütter uit het Duitse Düsseldorf de groep Kraftwerk. Met hun muziek legden zij de basis voor de techno en daarvan afgeleide stromingen die niet meer weg te denken zijn uit de muziekcultuur.

Kaiser Chiefs – Enjoyment (DVD-muziek), door Jan Luijsterburg 
Volgens de aftiteling was het hitalbum Employment eigenlijk de soundtrack van de documentaire op deze DVD. Één van de talloze kleine en grote grapjes, merendeels van het melige soort. In de termen van mijn dochter, tevens fan: ‘die sporen dus ècht niet’. Een ander flauw grapje is dat het menu van het schijfje, en daarmee een karrenvracht aan bonusmateriaal, lastig te vinden is.

Sonic Youth - Koncertas Stan Brakhage Prisiminimui (CD), door Jan Luijsterburg 
Sonic Youth is al zo’n 25 jaar een constante factor in de wereld van gitaar en noise. Toen de band in 1990 de overstap naar een grote maatschappij maakte (Geffen) werd een meer commerciële koers gevreesd, maar wat plaatsvond was een splitsing van activiteiten.

Naked (DVD-film), door Jan Luijsterburg  
In de DVD-reeks met Moderne Europese Klassieken is het Verenigd Koninkrijk zeer terecht vertegenwoordigd door Mike Leigh’s meesterwerk Naked uit 1993.

The Story of the Weeping Camel (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Muziek kan veel met een mens doen, dat weet u vast wel. Minder bekend is dat muziek ook voor dieren belangrijk kan zijn. In The Story of the Weeping Camel zijn we getuige van een muzikaal ritueel waarmee beoogd wordt een moeder-kameel te verzoenen met het door haar verstoten kalf.

MERK

EDITORS' CHOICE