NIEUWSB&W

Engeland - publicatie week 22

Marc Brekelmans | 02 juni 2005 | B&W

Engeland wordt algemeen gezien als de bakermat van de HiFi. Namen als B&W, KEF, Tannoy, REL en Arcam zijn zelfs bij de minder ingewijde audio liefhebbers wel bekend. Naim, Creek, Exposure, Cyrus, ProAc, PMC, Sugden…. het lijstje Engelse fabrikanten kent bijna geen einde.

Sommige fabrikanten beschikken over de meest moderne fabrieksruimtes, anderen moeten het met minder indrukwekkende ruimtes doen. Maar juist de kleine fabrikanten, die zich in schuurtjes of kleine loodsen bevinden, blinken vaak uit in inventiviteit en gedrevenheid, maar vooral in liefde voor het vak. Een kleine fabrikant als Exposure bijvoorbeeld, was niet tevreden met het aanbod aan loopwerken, dus ontwikkelden ze een eigen loopwerk. U begrijpt natuurlijk dat dit een gedurfde stap is voor een kleine fabrikant. Maar het tekent wel hun toewijding aan de ultieme muziekweergave. Vandaag kunt u lezen of het door Exposure genomen risico zich ook vertaald in een betere weergave.

Marc Brekelmans ging, op uitnodiging van importeur Joenit, een weekendje met negen winkeliers naar Engeland om de fabrieken van The Chord Company en Partington te bezoeken. De laatste is zo’n typisch voorbeeld van een gedreven (en bedreven) kleine fabrikant. Partington maakt werkelijk fantastische audio meubelen vanuit een paar kleine geschakelde loodsen.  Het bezoek aan Partington, maar ook aan dat van Chord, was een bijzondere belevenis.

Waar de Engelsen wars van zijn, is het gebruik van subwoofers in combinatie met kleine luidsprekers. Simpelweg niet puristisch genoeg. Ook in Nederland leeft het vooroordeel dat een subwoofer er uitsluitend is om een boembas weer te geven, en niets te maken heeft met HiFi. Rene van Es bewijst met de Dynaudio Sub250 het tegendeel.

Wij wensen u weer veel leesplezier

Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl


Hardware

Exposure 2010S CD-speler, door Rene Smit 
Importeur Amacom is overtuigd van Exposure’s kwaliteit en geeft daarom drie jaar garantie. De 2010S serie zit met prijzen van rond de 900 euro per component in een druk bevochten segment en onderscheidt zich ten opzichte van de concurrentie door de uitbreidingsmogelijkheden met bijvoorbeeld losse eindversterkers en door het vasthouden aan stereoweergave ten faveure van meerkanaalweergave.

Engeland


Dynaudio Sub 250, door Rene van Es   
Nog steeds lees en hoor ik te vaak dat het toevoegen van een subwoofer aan een stereo installatie afbreuk doet aan de set. Kopers van een subwoofer zouden slechts uit zijn op goedkoop effectbejag en het toevoegen van een boem bas, om de huiskamer te transformeren tot een van zwarte ramen voorziene Volkswagen Golf, waarvan het dak op en neer gaat op het dreunen van de bas.

Engeland


Achtergrondartikelen - Columns

Bezoek Partington en The Chord Company, door Marc Brekelmans 
Op uitnodiging van importeur Joenit mocht ik een negental Nederlandse Hifi dealers vergezellen naar de fabrieken van audiomeubel fabrikant Partington en kabelspecialist The Chord Company. Met twee auto’s gaan we, via de tunnel, op weg naar Engeland waar we laat in de avond arriveren bij een prachtige oude boerderij (uit 1380), die tot hotel is omgebouwd. De volgende ochtend gaan we na een heerlijk Engels ontbijt al eerste op weg naar Partington.

Partington en The Chord Company (c) Xingo

Vintage, door Bert Dekker 
Het is een trieste zondagochtend. Buiten regent het pijpenstelen terwijl het toch al mei is. Geen weer om heerlijk de tuindeuren open te gooien en de zwoele lentegeuren te verwelkomen in het huis. Aangezien ik nog allerlei klusjes te doen heb, maar dankzij de droefheid buiten aan niets zinnigs toekom, besluit ik mijn enorme stapel Hifi-tijdschriften eens te gaan fatsoeneren.

Hot, door Rene van Es   
Europa is hot. Als ik de column schrijf weet ik de uitslag van het referendum nog niet. Als u aan het lezen bent weet u dat inmiddels wel. Zal het verschil geven? Was het een schok? Zijn de gevolgen groot of valt het allemaal wel mee.

De Top 10 van.....Rene van Es
Deze week de favoriete films en CD`s van onze hoofdredacteur Rene van Es.


Software

Amplifier - Amplifier (CD), Michel wanner 
Een aangename verrassing was het toen de eerste tonen van dit Engelse trio zich een weg door de huiskamer baanden. Opgewarmd door de biografie en songtitels als ‘Motorhead’, ‘Panzer’ en ‘Old movies’ waren er natuurlijk reeds bepaalde verwachtingen.

Smalts – Nevelglans (CD), door Jan Luijsterburg 
De tweede langspeel-CD van Smalts heeft opvallende tekstschrijvers. Nederlandstalige poëzie van Marsman, Achterberg, Morriën, Claus, Kloos, Jan Arends en Jan Hanlo, die laatste trouwens ook vertegenwoordigd met een Engelstalig vers, I am the English Master.

Sir Simon Rattle - Dancing on a volcano (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul
Precies als zijn grote Amerikaanse collega Leonard Bernstein, ontpopt ook de Britse maestro Sir Simon Rattle zich niet alleen als voortreffelijk orkestleider, maar ook als een gedreven docent.

Verdi - Macbeth (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul
Als een opera-produktie uit 1972 – opname van het Glyndebourne Festival van dat jaar, pas na ruim 30 jaar in een "verdoeking" op dvd wordt uitgebracht en bovendien zowel muzikaal als theatraal voldoet aan zeer hoge kwaliteitsnormen, dan is beslist van een "historische opname" sprake.

Samaritan Girl (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Kim Ki-duk maakt prachtige sprookjesfilms voor volwassenen. Deze is een moderne variant op het bijbelverhaal van de barmhartige Samaritaan, maar had net zo goed Vasumitra kunnen heten, naar de Boeddhistische hoer van wie alle klanten meteen monnik worden.

Engeland

MERK

EDITORS' CHOICE