NIEUWSB&W

Tijd - publicatie week 7

Marc Brekelmans | 17 februari 2005 | B&W

Tijd kan ons geheugen voor de gek houden. Zo was Rene van Es er van overtuigd dat de Pritchard arm, die hij na ruim 25 jaar zoeken eindelijk in zijn bezit heeft, een metalen headshell had. Nu hij hem eindelijk heeft kunnen kopen blijkt dat de headshell van kunststof is gemaakt. En zelfs dat is niet voldoende om hem te overtuigen van zijn ongelijk, hij verzoekt lezers, die de jaren zestig actief hebben meegemaakt en hem misschien meer kunnen vertellen over zijn Pritchard arm, contact met hem op te nemen.

Tijd heeft vaak ook een (positieve) invloed op de prijs van HiFi apparatuur. Zo zijn uitlopende modellen (en waarom zouden die op slag minder presteren als er een nieuw model voorhanden is?) vaak tegen aantrekkelijke prijzen te koop. U kunt ook snuffelen op de tweedehandsmarkt, onze eigen tweedehandsrubriek is een ideaal startpunt voor een leuke zoektocht (en gratis!). Maar er zijn ook winkels die gespecialiseerd zijn in tweedehands HiFi. Zo brachten wij onlangs een bezoek aan het Haagse Studio 107, een winkel met een zeer ruim assortiment tweedehands HiFi. Uiteraard met garantie.

Tijden veranderen helaas ook. Stond in de jaren 70/80 in nagenoeg iedere huiskamer een fatsoenlijke HiFi-installatie, met de komst van de Midi en Minisets is de kwaliteit van de muziekweergave in de huiskamer met sprongen achteruit gegaan. Moderne versterkertechnieken maken compacte apparatuur mogelijk, maar gaan ten koste van de geluidskwaliteit. Zeker in het tegenwoordig zo populaire surround mag de apparatuur en de luidsprekers niet groot zijn. Ook het hifimerk NAD zag deze ontwikkeling met lede ogen aan. Om een kwalitatief goed alternatief te bieden op de zogenaamde all-in-one surroundsets ontwikkelden zij de NAD L53, een HiFi DVD-receiver. Om vijf kanalen te versterken heb je relatief veel kastruimte nodig, daarom kozen ze voor een tweekanaals versie met echte “discreet opgebouwde” versterkers. Surroundweergave wordt gesimuleerd met SRS TruSurround. Of dat ook de beoogde kwaliteitswinst oplevert kunt u lezen in de recensie van Patrick Hendriks.

Tijd voor het overzicht van deze week!

Redactie Hifi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl


Hardware

NAD L53, door Patrick Hendriks 
Surround receivers zijn er in alle soorten en maten. En ze hebben tegenwoordig allemaal DA-converters aan boord, waarmee het digitale audiosignaal wordt omgezet naar een analoog signaal. DVD-spelers zijn ook uitgerust met DA-converters. Dus waarom niet het DVD-loopwerk in de surround receiver inbouwen?

NAD L53 en Dali Concept1

SEEC Zillion, door Robert van de Wardt 
De wereld van kabels is een slangenkuil. Het is lastig om het kaf van het koren te scheiden in een markt waar marketing een flinke vinger in de pap heeft. En dan is het nog een hele opgave om de juiste match in de installatie te vinden. De afgelopen weken ben ik in de (wurg)greep van de Zillion luidsprekerkabel genomen. Weliswaar adembenemend, maar niet verstikkend.

SEEC Zillion (c) Xingo


Achtergrondartikelen - Columns

Pritchard arm ... en rijk, door Rene van Es 
Deze column begint eigenlijk in 1976 met een heel speciale ervaring die ik sindsdien nooit meer vergeten ben. In 1976 schreef ik een recensie over een Goldring G900SE element van 245 gulden voor het blad Stereotest (het huidige HVT). De Goldring was een verbazingwekkend goed element dat voor de prijs ongekende prestaties neerzette. Om die reden nam ik het mee naar Dick Bakker Stereoarchitectuur aan de Pleinweg in Rotterdam. Dick monteerde het element in een Pritchard arm die, naar ik mij meen te herinneren, op een Fons draaitafel zat.

Pritchard (c) Xingo


Bladen overzicht

Vi-Fi nummer 3, januari - februari 2005
HomeStudio, februari 2005
HVT nummer 2, februari 2005

HET, februari - maart 2005


Hi-Visit

Studio 107, door Rene van Es
Studio 107 is gevestigd in het Haagsche aan de Hollanderstraat 107. In een wijk die zich kenmerkt door grote verzorgde herenhuizen. Een zijstraat van de Groot Hertoginnelaan vormt het decor voor een winkel die ik nog ken van de vorige eigenaar en waar een deel van mijn hifi roots liggen. Het is des te leuker om nog eens het pand van binnen te zien en overal even rond te lopen. De vertrouwde sfeer van destijds is nog aanwezig en het is een bijzondere audiowinkel gebleven waar klanten binnenlopen voor een praatje, een aankoop en sinds de winkel Studio 107 heet ook voor een verkoop.

Studio 107 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo


Software

Umphreys McGee – Anchor Drops (CD), Michel Wanner
Dit is wat je nou noemt een Rivella-band. Een beetje vreemd, maar in tegenstelling tot genoemde drankje wel degelijk lekker. Sinds 1997 is Umphrey’s McGee al actief in de zogenaamde jam band scène, maar het sextet brengt nu pas voor het eerst een cd uit in Europa.

Low - The Great Destroyer (CD), door Jan Luijsterburg
Low staat al elf jaar voor extreem verstilde muziek, traag, sereen en zo kaal mogelijk opgenomen. Het trio bouwde een flinke reputatie op, maar kwam ook voor het dilemma van elke band met een specifiek eigen geluid te staan. Blijf je je herhalen voor eigen publiek, of gooi je het roer om met het risico je eigenheid te verkwanselen?

Roger Sessions - The Black Maskers & C. McPhee (Vinyl), door Jan de Jeu
Eerlijk gezegd zijn deze twee Amerikaanse componisten mij onbekend op het moment dat re-issue van Speakers Corner Records mij onder ogen komt. De naam Mercury staat echter garant voor een prima geluidskwaliteit dus dat op zich is al een reden om de schijf aan een nader onderzoek te onderwerpen. Voeg daarbij de toch wat minder gangbare muziek waarvoor Colin McPhee verantwoordelijk is en ik heb twee redenen om deze verzwaarde - 180 gram - versie op mijn draaitafel te doen belanden. Na de eerste luistersessie ben ik al blij dat ik de moeite genomen heb. Zoals ik al verwachtte is Tabuh-Tabuhan het meest bijzondere stuk van de twee.

Quincy Jones - The Birth Of A Band (Vinyl), door Jan de Jeu
Tegenwoordig liggen de activiteiten van Jones met name bij het impresariaat QDE (Quincy Jones/David Salzman Entertainment) maar zijn bijdragen aan de entertainment wereld vormen een lange lijst van sterk uiteenlopende bezigheden. Zo heeft hij thema’s voor films (The Pawnbroker, The Getaway etc.) en televisieseries (Ironside, Sanford and Son etc.) geschreven, platen geproduceerd (o.a. Thriller van Michael Jackson) en is hij zijn leven lang al een geëngageerd activist.

Piano Mecanique (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Als er een piano afgeleverd wordt bij het decadente, aristocrate gezelschap dat deze film, in Rusland net voor de revolutie, bevolkt, kijkt men even verbaasd op. Speelt die armoedige bezorger met het stralende gezicht echt zo goed? Gelukkig blijkt het instrument een pianola, een piano mecanique. De toetsen bewegen automatisch, en de neerbuigende arrogantie hoeft nog niet bijgesteld te worden.

MERK

EDITORS' CHOICE