NIEUWSB&W

Achter gesloten deuren - week 44


Marc Brekelmans | 28 oktober 2004 | B&W

Het afgelopen weekend stond voor HiFi.nl helemaal in het teken van de VAD show in Veldhoven. Voor de enkeling die niet weet waar we het over hebben; de VAD show is de grootste HiFi show van de Benelux en wordt ieder jaar in oktober gehouden in het Koningshof te Veldhoven.

Zoals u inmiddels van ons gewend bent, waren wij ook dit jaar weer aanwezig om “live” verslag te doen van dit evenement. De afgelopen dagen heeft HiFi.nl dan ook helemaal in het teken gestaan van de VAD show. Met maar liefst twaalf mensen zijn we naar het zuiden afgereisd.  Een overzicht van alle noviteiten, sfeerimpressies en fotoverslagen - de eerste verslagen konden wij al op zaterdag plaatsen - zijn de tastbare resultaten van onze inspanningen.

Achter gesloten deuren (c) Xingo

Deze keer was de beurs groter van opzet (ook de presentatiehal was na jaren weer in gebruik) en konden we ook een paar verrassende nieuwkomers verwelkomen. Zo waagde Bose zich in het hol van de leeuw (Chapeau!) en liet ook Kenwood zich voor het eerst in Veldhoven zien. Gezien de drukte bij deze twee deelnemers werd hun aanwezigheid behoorlijk gewaardeerd. Ook voor wat betreft de bezoekersaantallen konden we van een succes spreken; zo’n 7000 mensen wisten de weg naar het Koningshof te vinden (en dat kan door de wegopbrekingen in Veldhoven ook letterlijk genomen worden).  Er stonden dan ook regelmatig rijen mensen te wachten om de luister/demoruimtes te kunnen betreden. Bij importeurs die de keuze hadden gemaakt te demonstreren met de deuren dicht was het zelfs nagenoeg onmogelijk daar ooit binnen te geraken. Op uur en tijd mocht een handjevol bezoekers het walhalla van deze importeurs betreden, om na een half uur weer losgelaten te worden. Nee, echt uitnodigend was het niet altijd! Toch verrassend om te zien dat grote drommen mensen toch netjes in een dergelijke rij aansloten om zich vrijwillig op te laten sluiten.

Ook waren er nieuwe trends te constateren. Zo probeert iedere, zichzelf respecterende, importeur mee te liften op het succes van de zeer populaire Tivoli en PURE draagbare radio’s. Jaren ’50 vormgeving en soms zelfs jaren ’50 techniek zijn hierbij de toverwoorden. Ook de integratie van audio/video en computer grijpt om zich heen, de zogenaamde netwerk servers zijn op steeds meer stands terug te vinden.

Natuurlijk op HiFi.nl heel veel aandacht voor de VAD show. Maar natuurlijk doen we meer. Hieronder vindt u het gebruikelijke overzicht van alle andere publikaties van deze week.

Veel leesplezier!

Redactie HiFi.nlNieuw op HiFi.nl

Hardware

Marantz SA8400vM, door Rene van Es
Wie mijn Marantz SA8400 recensie heeft gelezen weet dat ik enthousiast ben over deze machine. Toch wilde ik de SA8400 niet ruilen met mijn eigen combinatie, omdat de CD-weergave niet geëvenaard werd door de Marantz. Bij SA-CD ging de Marantz wel de CD combinatie voorbij. Met dat gegeven in het achterhoofd raakte ik in gesprek met AudioMart.


Achtergrondartikelen - Column

Danish Sound Technology, door Rene van Es
Wie weet heeft u zonder het te beseffen wel luidsprekers in huis met units die gemaakt zijn door Danish Sound Technology, het moederbedrijf van merken als Scan-Speak, Vifa, Peerless en Logic. D-S-T is één van de grootste leveranciers ter wereld van units en maakt er per jaar ongeveer 5 miljoen op een totale bedrijfsoppervlakte van 25.000 m2. De hoofdvestiging van D-S-T staat in Videbaek, Denemarken en daar mochten we een kijkje nemen.

Achter gesloten deuren (c) Xingo

Piega C-serie, door Michel Hazen
Zonder dat ik exact weet welk type Piega ik aan het beluisteren ben, schakelen we tussen het grootste en één na grootste type dat bij BSA opgesteld staat heen en weer. Wat me direct opvalt, is iets wat ik een coherent geluid zou willen noemen: de integratie tussen midden en hoog is voorbeeldig en ook het laag is erg goed. Heel open, snel en dynamisch.

Achter gesloten deuren (c) Xingo

Phil beluistert.....de set van Dirk, door Phil van Deijk 
Dirk is lang geleden besmet met het hifi-virus.Vanaf 1976 begon het bij Dirk te kriebelen na het beluisteren van een paar IMF luidsprekers. Volgens Dirk in die tijd een doorbraak en ze zouden zeker nog jaren gepeeld hebben als het formaat niet te groot was voor zijn toenmalige woonkamer. De joekels moesten uiteindelijk het veld ruimen en zijn over gedaan aan zijn broer die wat meer ruimte tot zijn beschikking had. Opmerkelijk is dat deze luidsprekers nog steeds staan te spelen, zij het wel met een aantal modificaties.

Benen, door Rene van Es 
Tegen al dat moois stond heel bescheiden Ferd Warnaars te demonstreren met een nieuwe Sugden versterker en nieuw gebouwde Quad ESL-57 elektrostaten. Met korte muziekfragmenten toonde Ferd aan dat vroegere ontwikkelingen zo stabiel zijn en zo goed waren dat zij heden ten dage nog steeds mee kunnen komen. De Quad luidsprekers worden in Duitsland gebouwd exact zoals Quad dat ooit bedoelde en op dezelfde mallen en machines.

Achter gesloten deuren (c) Xingo

Brussel - HT verslag (2), door Garmt van der Zel
Tussen al het geweld van het VAD verslag het tweede deel van het verslag van de Brussels Hifi & Home Cinema Show 2004. In dit verslag een samenvatting van de meest opvallende produkten.


Software

John Williams – The Seville Concert (CD), door Jan luijsterburg
Een beetje een bedrieglijke titel, want dit is bepaald niet wat normaal voor een concertopname doorgaat. Nee, The Seville Concert is eigenlijk de geluidsband van een gelijknamige televisiefilm. John Williams speelt daarin gitaar in diverse zalen en tuinen van het koninklijke paleis Los Reales Alcázares, een toeristische attractie in het Zuid-Spaanse Sevilla. Live, maar zonder publiek.

Sarah Vaughan - S/T (Vinyl), door Jan de Jeu 
Net zo goed als er in de jazz maar één Billie en één Ella is, volstaat ook het noemen van de voornaam Sarah om direct te weten over wie het gaat. Als geen ander weet "Sassy" – zoals ze ook wel liefkozend genoemd wordt – teksten tot leven te brengen, ongeacht of het om een ballad of om een pop tune gaat. Daarbij gebruikt ze haar stem als een instrument; één van de redenen waarom ze zo goed tot haar recht komt in samenspel met uitzonderlijk virtuoze solisten zoals in dit geval Clifford Brown op trompet, Paul Quinichette op tenor saxofoon, Herbie Mann op fluit en begeleid door Jimmy Jones’ trio met Jimmy Jones op piano, Joe Benjamin op bas en Roy Haynes op drums.

The Libertines (CD), door Jan Luijsterburg
Succes hebben in de popmuziek is vaak een kwestie van in de belangstelling blijven. De Engelse band The Libertines verstaat die kunst als Herman Brood in zijn hoogtijdagen. De schandalen volgen elkaar in hoog tempo op – een rock ‘n’ roll lifestyle gaat niet zonder kleerscheuren – en de voormannen Carl Barat and Pete Doherty, ooit de beste vrienden, doen ‘openhartig’ verslag van de verwikkelingen, in de pers en op de plaat.

De Koude Zomer van 1953 (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Het kleine, al sinds 1989 onafhankelijk opererende video en DVD bedrijfje Moskwood heet niet voor niets zoals het heet. De totale tegenhanger van Hollywood: groter kan een contrast niet zijn. Russische films maken nog altijd een belangrijk deel uit van de uitgaven van Moskwood. Hierbij wordt meegelift op het internationale RUSCICO project, een afkorting voor Russian Cinema Council.

DocuZone - Nima Tempa Sherpa en The other final (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Onder het motto `Iedere week een documentaire op het grote doek` zijn afgelopen jaren al vele tientallen kleinschalige films vertoond in een aantal Nederlandse filmhuizen. Om de gelijktijdige release op tien tot vijftien locaties financieel haalbaar te maken werd gebruik gemaakt van het medium DVD in plaats van de gebruikelijke 35mm film. DocuZone werd zo de voorloper van de onafwendbare overgang van analoog naar digitaal in de bioscoopwereld.


 

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »