REVIEWMarantz

Marantz SA8400 geklokt

René van Es | 28 oktober 2004 | Marantz

Wie mijn recensie heeft gelezen van de Marantz SA8400 weet dat ik enthousiast ben over deze machine. Het SA-CD gedeelte heeft mij de ogen geopend om in de wereld van de SA-CD te stappen en de aanschaf van zowel hardware als software te rechtvaardigen. Toch wilde ik destijds de SA8400 niet ruilen met mijn Teac/Monarchy Audio/Assemblage/Apogee combinatie. Omdat die opstelling voor CD niet geevenaard werd door de Marantz. In SA-CD weergave mode ging de Marantz wel de CD combinatie voorbij. Met dat gegeven in het achterhoofd raakte ik in gesprek met Ad en Victor van Medevoort van AudioMart. Hun kennis van modificeren was aanleiding de HiFi.nl SA8400 naar Maarssen te brengen en af te wachten of zij de speler naar een hoger plan kunnen tillen.


Uitgangspunt en uitvoering


Als uitgangspunt is gekozen om de originele specificaties van de machine te handhaven. Dat wil zeggen: Een koppelcondensator in de uitgang om mogelijk gelijkspanning off set te blokkeren. Muting transistoren blijven aanwezig. Als een SA-CD herkend wordt schakelt de digitale uitgang uit. En als je de speler doormeet voldoet hij nog steeds aan de oorspronkelijke fabrieksgegevens. Alleen wordt hij nauwkeuriger en zou hij beter moeten klinken. Hoe voert AudioMart de modificatie uit? Elco`s worden vervangen door een optimale combinatie samengesteld voor de SA8400 en elco’s zijn by-passed met zilver-mica condensatoren. Dat heeft tot gevolg dat de audiobandbreedte uitrekt, zowel in het laag als in het hoog. De ruimtelijkheid die goed is van de Marantz SA8400 in breedte en diepte maar niet in de hoogte (brievenbus effect) moet daardoor opknappen. Alle diodes in de diverse interne voedingen zijn vervangen door audiofiele exemplaren. Types die minder ruis veroorzaken en dus een schoner geluidsbeeld bieden. Op en bij alle actieve componenten en elco`s worden filmcondensatoren geplaatst ter ontkoppeling van de voedingspunten. De diverse IC`s bijvoorbeeld "zien" elkaar dan niet meer en kunnen elkaar daarom ook niet meer beïnvloeden over voedingslijnen. Bitumen zijn toegepast voor het uitdoven van mechanische resonanties. Tot slot ontvangt de eigenaar een origineel modificatie certificaat.

Marantz SA8400 gemodificeerd (c) Xingo (c) Xingo (

Er is nog een stap die tegelijk ingebouwd is namelijk de vM-Clock. Een eigen ontwikkeling van vM die nog net een stapje verder gaat dan de meeste klokken. Kennis van professionele omgevingen heeft AudioMart doen inzien dat niet alleen de kloknauwkeurigheid van belang is maar ook een 50/50% duty cycle. Normaal komt men slechts zelden verder dan een ongeveer 45/55% verhouding met op de markt verkrijgbare- en standaard ingebouwde klokmodules. Op de vM-klokschakeling is de mogelijkheid gecreeerd om de duty cycle exact op 50/50% in te stellen. De tijdsymmetrie is dan pas correct bij analoge signaalopbouw vanuit het digitale domein. Dat een dergelijke exacte timing direct hoorbaar is in muziek komt doordat de harmonischen nauwkeurig op hun grondtonen blijven. Gevolg volgens AudioMart is minder versmering, beter kleinsignaalgedrag (wat akoestiek en ruimtelijkheid verbetert) en dynamiekvergroting.

(Noot: Wie de duty cycle van een digitale klok op een oscilloscoop bekijkt ziet dat de klokafgifte een blokvormig signaal is dat een positieve en een negatieve waarde aanneemt. De tijdsduur als het signaal positief is moet exact gelijk zijn aan de tijdsduur als het signaal negatief is.)

Marantz SA8400 gemodificeerd (c) Xingo (c) XingoEr zit heel veel onzichtbare ontwikkeltijd in het modificeren en AudioMart kan dat alleen maar doen omdat zij een groot aantal (zo niet alle) modificatiepunten toepassen als nieuwe techniek in de eigen Van Medevoort/Audioart spelers. Modificeren is een kunst en bestaat niet uit het simpelweg vervangen van onderdeeltjes. Wie denkt "het zelf wel even te kunnen" komt vaak van een koude kermis thuis. In het verleden heb ik samen met andere auteurs gemodificeerde machines beluisterd die inderdaad "anders" klonken dan het origineel. Helaas in meer dan één geval beduidend slechter.


Opstelling


In grote lijnen is de opstelling van de speler gelijk aan de vorige test. Nieuw is een Lapp netsnoer aan de SA8400, Acoustic Analysing dempers en permanent een Siltech Mxt New York interconnect. De coaxiale digitale uitgang is aangesloten op een Assemblage D2D-1 upsampler (naar 24/96 formaat)/jitter reductie. Na de upsampler een Apogee Mini-DAC voor de D/A conversie. Met een Crystal Cable Reference interconnect verbind ik die gebalanceerd met de Marsh Sound Design P2000b voorversterker en A200s eindversterker. JMlab Electra 926 luidsprekers zijn veranderd in Electra 927 Be van hetzelfde merk. Op de voorversterker is nog altijd een JMlab SW900 subwoofer aangesloten. Van belang is dat de SA8400 zoveel mogelijk gelijke tred houdt in de installatie met de CD combinatie omdat die ter vergelijk moet dienen als een soort absoluut referentie punt. Nieuw toegevoegd en veel gebruikt is een DAC1 d/a converter van Benchmark die voor een recensie aanwezig was. Afwisselend rechtstreeks of via het upsampler circuit aangesloten.

MERK





EDITORS' CHOICE