NIEUWSB&W

Eigenzinnig


Marc Brekelmans | 27 mei 2004 | B&W

In HiFi apparatuur is het minimalisme vaak tot kunst verheven. Versterkers met maar 3 knoppen zijn dan ook zeker geen uitzondering. Ook signaalwegen worden in deze apparatuur bewust zo kort mogelijk gehouden, vaak ten koste van “handige” maar zelden gebruikte functies, om zodoende de beste geluidskwaliteit te kunnen garanderen. Maar juist de afmeting van apparatuur in de hoogste prijsklasse is vaak omgekeerd evenredig met het aantal knoppen. Soms lijkt het erop dat er een soort van compensatie plaats moet vinden voor het “simpele” uiterlijk. Deze week hebben we op HiFi.nl een recensie van de 47 Labs 4717 Shigaraki en dat is een versterker die zelfs aan het formaat geen status wil ontlenen. Het enige wat voor de ontwerper van dit minimalistische design telde was de geluidskwaliteit. Eigenzinnig?..........JA, maar of dat genoeg is om onze auteur enthousiast te maken?
Ook het engelse merk Naim is zo’n aanhanger van de minimalistische aanpak. Daarbij zijn ze ook nog eens zeer eigenzinnig. DIN-pluggen op een moderne versterker? Ja, bij Naim treft u die inderdaad aan en ik kan u alvast verklappen dat ze, op deze combinatie, beter klinken dan de gebruikelijke cinch aansluitingen. Nieuwsgierig geworden naar deze twee minimalistische maar bovenal eigenzinnige ontwerpen, kijk dan snel in onze recensie rubriek voor het volledige verslag.

Onze hoofdredacteur, René van Es, laat zich in zijn hoofdredactioneel van deze week ook van zijn eigenzinnige kant zien. Werd tijdens de High End in Munchen door een groot gedeelte van de aanwezige pers de WLM opstelling gekozen als beste geluid van de beurs, René bleef bij zijn standpunt dat de Avant Garde zondermeer deze prijs verdiende.

Wij wensen u ook deze week weer veel lees-, kijk- en luisterplezier.

De Redactie


Deze week nieuw op HiFi.nl:

Hardware

47 Laboratory 4717 Shigaraki, door René van Es
47 Laboratory is door mij voor het eerst gesignaleerd op de high end show in Frankfurt in 2002. De kleine kastjes met weinig opsmuk verbaasden de toehoorders vanwege de onverwachte kwaliteit. Heel even dachten we met een soort prototypes te maken te hebben, maar als ik de foto’s terug kijk is er niets veranderd. 47 Laboratory heeft zeker voor een merk met deze uitstraling veel aandacht gekregen in de internationale pers.

Eigenzinnig (c) Xingo


Naim Nait 5i en CD5i, door René van Es
Collega recensent René Smit speelt zolang ik hem ken met Naim apparatuur. Van die saaie zwarte kastjes met een onbestemde antraciet/olijfgroene voorkant zonder enige opsmuk. En met van die vervelende DIN kabeltjes aan de achterkant die met moeite verkrijgbaar zijn. Een extra voeding erbij om het nog wat beter te maken en ook nog in bi-amp mode. Hij heeft altijd voet bij stuk gehouden dat zijn Naim erg de moeite waard is

Eigenzinnig (c) Xingo


Achtergrondartikelen – Columns

High End Munchen 2004, door René van Es
René van Es en Phil van Deijk bezochten voor HiFi.nl de High End in Munchen. Binnenkort leest u hiervan het volledige verslag op HiFi.nl. Deze week in de column van René alvast een voorproefje.

Eigenzinnig (c) Xingo

Software

Morrissey, You are the QuarryMorrissey, You are the Quarry (CD), door Jan Luijsterburg
Een complete generatie die troost vond in de zielenroerselen van Morrissey, eerst begin jaren tachtig met The Smiths, daarna solo, was zeven jaren verstoken van nieuwe nummers. Maar nu is hij terug. Er is weinig veranderd, of het moest zijn dat hij nog beter is gaan zingen.

OST Kill Bill 1&2 (CD), door Luc van Gaans
Net als met eerdere meesterlijke producties als Pulp Fiction word je overdonderd door de dialogen, verhaallijnen en…de muziek. Geen andere regisseur slaagt erin om met zo’n uitgesproken muziekkeuze zijn films te versterken. Het kan geen toeval zijn: Tarantino neemt geen risico’s met zijn muziekkeuze, hij weet gewoon wat in zijn films past.

De Wereldband – Lekker warm (CD), door Luc van Gaans
Of de band in kwestie ook in die andere figuurlijke zin een wereldband is valt natuurlijk nog te bezien. De tijd zal het leren. Maar vooralsnog zijn ze hard op weg om met hun theatervoorstelling Nederland te veroveren. Onder leiding van figuurlijke grootheid Karel de Rooij (Mini van Maxi) wordt hard aan de weg getimmerd en de resultaten zijn hoorbaar op deze cd. Gewoon lekker warm!

Eartha Kitt - That Bad EarthaEartha Kitt; That Bad Eartha (Vinyl), door Jan de Jeu
Er zijn in de vorige eeuw nogal wat Amerikaanse artiesten opgegroeid in grote armoede en ellende. Eartha Mae Kitt – ook wel Kitty Charles genoemd – is daar geen uitzondering op. Ze wordt op 17 januari 1927 tussen de katoenvelden van South Carolina geboren als een onwettig kind van een blanke boer en een Cherokee moeder.

Nói Albinói (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Nói is een tegendraadse 17-jarige jongen die weg wil uit zijn dorp aan de noordkust van IJsland. Overal ziet hij palmbomen, op het behang, de bloes van zijn vader, op de verjaardagstaart en vooral op de plaatjes van zijn viewmaster. Buiten is slechts sneeuw en een absurde wereld.

 

 


 

MERK

EDITORS' CHOICE