NIEUWSB&W

Toekomstvisie

Arold Roestenburg | 19 mei 2004 | B&W
Het is en blijft altijd de vraag wat de toekomst ons gaat brengen. Veel mensen laten van een onzekere toekomst het wel of niet kopen van een apparaat afhangen. "Misschien breekt dat nieuwe formaat binnenkort toch door, zit ik met een verouderd model!", is in een winkel dan ook een vaak gehoord argument om iets niet te kopen. Vaak bedenken we ons als consument niet eens of we wel behoefte hebben aan "het nieuwste van het nieuwste". DD EX en DTS ES zijn natuurlijk fantastische formaten, maar hoeveel onder u hebben ook daadwerkelijk de ruimte om die acht luidsprekers te plaatsen? Soms lijken nieuwe ontwikkelingen een hele vooruitgang te zijn, worden massaal gekocht en blijken uiteindelijk toch niet zaligmakend te zijn. Iedereen die had verwacht met de aanschaf van een breedbeeld televisie verlost te zijn van die nare balken kwam dan ook bedrogen uit. Wil je echt genieten van een bioscoopweergave in je eigen huis, moet je eigenlijk een breder-dan-breedbeeld TV aanschaffen.....misschien is dat wel de toekomst. Toch, ik zou er maar niet op wachten als ik u was. Hoe het komt dat u nog steeds met die vervelende zwarte balken geconfronteerd wordt, kunt u lezen in ons nieuwe, en zeer leerzame, achtergrondartikel over Aspect Ratio`s.

 

Zoals u kunt lezen in het hoofdredactioneel van René van Es, is ook HiFi.nl druk bezig met het bepalen van haar toekomstvisie. Welke kant moeten wij op, wat wilt u lezen, waar kunnen we verbeteren, welke nieuwe mogelijkheden kunnen we u als lezer gaan bieden? Eén van de zaken die u zeker in de toekomst mag gaan verwachten is dat wij meer "instap" HiFi apparatuur zullen gaan recenseren. Deze week kunt u dan ook een recensie lezen van de Cambridge Azur 540R, een receiver met een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Er zitten nog meer erg leuke dingen aan te komen, maar die gaan we nog niet verklappen

 

Wij wensen u ook deze week weer veel lees-, kijk- en luisterplezier.

 

Redactie HiFi.nl

 

 

 

Deze week nieuw op HiFi.nl:


 

Hardware recensies

 

Cambridge Azur 540R, door John Koning

Cambridge Audio: een naam met een zekere uitstraling. Veel Britse merken hebben die uitstraling, denk maar aan Rolls-Royce en Harrods: namen die voor een begrip in de markt staan. De naam Cambridge heeft natuurlijk in relatie tot de daar gevestigde Universiteit bovendien een naam hoog te houden. De oprichter van Cambridge Audio wilde zijn producten beschikbaar maken voor een breed publiek. Daarom koos hij voor de formule zijn eigen producten direct te verkopen via een winkelketen. Op die manier wordt het product onder de aandacht van het grote publiek gebracht zonder al te grote marges.

 

Cambridge Azur


 

Achtergrondartikelen - Columns

 

Aspect Ratio, door Patrick van den Bergh

Het klinkt u vast en zeker op de één of andere manier bekend in de oren: een kennis heeft zojuist de nieuwste breedbeeldtelevisie aangeschaft met alle opties die maar mogelijk blijken te zijn. Dit als doel om eindelijk eens echt goed te kunnen gaan genieten van al die widescreen DVD’tjes die voorheen noodgedwongen met zwarte balken op de ‘oude maar vertrouwde’ 4x3 televisie moesten worden getoond. Alles wordt netjes aangesloten, het DVD’tje verdwijnt in de speler, het intro van de betreffende filmmaatschappij start en dan begint de film... Met nog steeds die zwarte balken zichtbaar in het beeld!  En we hadden juist die breedbeeld gekocht met de gedachte eindelijk eens af te zijn van die brievenbusgleuf waardoor we de film moesten bekijken!

 

Aspect Ratio

 

De set van...... Audio Excellence, door René van Es

Ondanks het mooie weer dat uitnodigt de middag buiten door te brengen troont Kees Jan Lankhaar mij mee naar binnen, de centrale luisterruimte van Audio Excellence in Zevenbergen in. Jan Verlegh blijft buiten zitten met de importeur van Xavian die langskomt. Pas later wordt mij duidelijk dat de opgestelde Xavian speakers mee moeten na afloop van de luistersessie. Vandaar het gedwongen vertrek uit de lentezon. Eenmaal binnen staat een set te glimmen die door Kees Jan is samengesteld.


Toekomstvisie (c) Xingo

 

 

Bijdragen, door Rene van Es

Als u dit leest zit ik hoog en droog in München en hebben Phil van Deijk en ik er de eerste dag of al meerdere dagen van de High End show opzitten. Na een treinreis van de nodige uren en een eerste nacht in Beieren.Ik ben reuze benieuwd hoe het gaat worden. Frankfurt was onderhand vertrouwd, München is nieuw. Groter, meer standhouders, meer merken, maar ook meer plezier?

 

 

Showverslagen

 

HVT Show , door Garmt van der Zel

Garmt van der Zel bezocht een aantal workshops tijdens de HVT show van twee weken geleden. Lees hier een verslag van zijn bevindingen.

 

Toekomstvisie (c) Xingo


Op de eerste dag van de HVT open dagen werd er in Studio 2 van het Polyhymnia complex een workshop gegeven over de historie van surround, van mono via Quad naar SACD door Hans Lauterslager (die in de jaren `50 voor Philips Classics werkte) in samenwerking met Latham en HVT.


 

Software

 

Klezmer - Kleztory & I Musici de Montréal o.l.v. Yuli Turovsky, door Jan Luijsterburg

Traditionele muziek op Chandos, een befaamd label voor klassieke muziek. Vreemd? In ieder geval is het een geslaagd geval van kruisbestuiving tussen een gespecialiseerd combo, Kleztory, en een gerenommeerd klassiek kamerorkest.

 

Nas- Video Anthology Vol. 1, door Timo Schuurbiers

Een collectie muziekvideo’s uit het afgelopen decenium van de New-Yorkse rapper Nas(Nasir Jones). 30 jaren jong en toch al een impossante carrière opgebouwd met meerdere albums en andere nevenprojecten.

 

Patti Smith - Trampin`, door Jan Luijsterburg

Je hebt van die artiesten die met de jaren alleen maar beter worden, net als een goede wijn niets aan zeggingskracht of energie inboeten. Patti Smith is inmiddels 57, maar maakte met Trampin` een uiterst urgente rockplaat.

 

George Benson - The Other Side Of Abbey Road, door Jan de Jeu

De op 22 maart 1943 in het Amerikaanse Pittsburgh geboren gitarist George Benson is een man die zich thuis voelt in zowel swing en bop als R+B en pop. Bij het grote publiek wordt hij eigenlijk pas echt bekend wanneer hij in 1976 overstapt naar Warner Bros en daar het best verkochte jazzalbum aller tijden maakt; “Breezin” met daarop de top tien hit “This Masquerade”.

 

Historias minimas, door Jan Luijsterburg

Hoe een vrouw te verleiden? Onthoudt de datum waarop haar kind jarig is en koop een taart. Een hele mooie, bijvoorbeeld in de vorm van een voetbal. Maar is het wel een jongetje, dat kind? Twijfel slaat toe.

MERK

EDITORS' CHOICE