NIEUWSB&W

Optimaliseren


Redactie HiFi.nl | 06 mei 2004 | B&W

Eigenlijk zijn we er allemaal mee bezig, het optimaliseren van ons bestaan. Hoe krijg je het hoogste rendement met de kleinste investering. Ook in Audio en Video geldt natuurlijk hetzelfde. Wij HiFi enthousiastelingen zijn altijd bezig om onze installatie nog beter te laten klinken of een nog mooier beeld te laten geven.

In die zoektocht naar deze optimale situatie (die overigens nooit wordt bereikt) is HiFi.nl een uitstekend hulpmiddel. Onze recensies, hoe werkt... artikelen en onze achtergrondartikelen zijn, voor iedereen die bezig is met HiFi in de breedste zin van het woord, een uitstekende bron van informatie (en alles is ook nog eens gratis beschikbaar). We hebben echter gemerkt dat veel van deze achtergrondartikelen wat lastig zijn terug te vinden. Wij zullen dan ook, vanaf deze week, elke week een eerder geplaatst achtergrondartikel in het spotlicht plaatsen. Voor wie daar niet op wil óf kan wachten, onder deze link vindt u alle eerder geplaatste achtergrondartikelen in de rubriek Techniek en Toelichting terug.

Vandaag hebben we weer een recensies die u van pas zouden kunnen komen bij het optimaliseren van uw installatie; een recensie van de Cinemateq Picture Optimizer Plus (u raadt het al, een apparaat om uw beeldweergave te optimaliseren).

Ook fabrikanten zijn voortdurend bezig met het optimaliseren van hun producten. Zou heeft de fabrikant van het luidsprekermerk Impulse zijn IMP geoptimaliseerd, o.a. naar aanleiding van een eerdere recensie van HiFi.nl. Hoe dit uitpakt leest u in deze uitgave van HiFi.nl.

Mocht u nog ideeën hebben hoe wij HiFi.nl verder kunnen optimaliseren, dan kunt u te allen tijde een mailtje sturen naar redactie@hifi.nl. Want hoe hard wij er ook naar streven, ook HiFi.nl zal nooit "af" zijn.

Wij wensen u ook deze week weer heel veel kijk-, lees- en luisterplezier.

Redactie HiFi.nl 

Nieuw op HiFi.nl:


Hardware

Cinemateq picture optimizer plus, door Garmt van der Zel
Bij de naam van dit product zult u zich afvragen wat het precies is. Om het u makkelijker te maken zal ik zeggen dat we hier te maken hebben met een ‘video scaler’. Aangezien de meesten van u nu nog steeds niet zullen weten wat de functie is van zo’n apparaat zal ik dat uitgebreid uitleggen.

Optimaliseren

Impulse IMP revisited, door Rene van Es
Ik zou teveel eer naar mij toetrekken als ik zou stellen dat Hihat Audio de oorspronkelijke uitvoering van de Impulse IMP alleen gewijzigd heeft naar aanleiding van mijn commentaar destijds. Opmerkingen over een iets te slank laag dat tot enige heesheid leidde kwamen van meer kanten. Maar ik was een duidelijke trigger waardoor ontwerper Keith Marshall ging experimenteren. De wijziging aan de IMP is maar klein en behelst alleen de toepassing van een grotere reflexpoort, nog steeds geplaatst aan de voorzijde schuin tussen woofer een tweeter. Dat die poortverandering van belangrijke invloed is blijkt als ik de speaker een tweede maal in huis krijg. Leest u deel 2 mee?

 

Achtergrondartikelen - Columns

Versterkers, in alle soorten en maten, door Rene van Es
In het kader van het onder de aandacht brengen van onze eerder achtergrondartikelen, hierbij één van de allereerste artikelen voor HiFi.nl van de hand van René van Es ( 11-05-2000); Gezien de beperkte ruimte hier en de vele geschriften die er over versterkers bestaan hou ik het liever wat algemeen in dit stuk en geef ik graag een handreiking om voor u zelf versterkers in te delen in categorieën, op een manier die ik nog nooit ergens ben tegengekomen. Verder wil ik enige namen van beroemde ontwerpers de revue laten passeren en waar mogelijk highlights belichten die beroemd zijn geworden in het heden en verleden.

Reislustig, door Rene van Es
Fascinerend om de verschillen te beluisteren die er zijn tussen de elementen en armen. Eigenlijk was analoog toch zoveel leuker dan de elektronica nu. Zelfs door de naaldhoek in te stellen of de naalddruk aan te passen kreeg je een ander geluid. Mijn hart bloeide op die vrijdagmiddag.


 

Hi-Visit

Staffhorst Utrecht, door Jan de Jeu
Deze winkel is gevestigd op het Vredenburg en ik hoef slechts de borden ‘Centrum’ te volgen om er te komen. Voor ik er erg in heb, heb ik mijn auto al geparkeerd op het om de hoek gelegen Paardeveld, maar ik had evengoed voor de parking in Hoog Catharijne kunnen kiezen. Tenslotte ligt dit grote winkelcentrum, waar ook het station onderdeel van is, pal achter het muziekcentrum Vredenburg dat vrijwel tegenover de winkel ligt. Staffhorst Utrecht is dan ook één van de best bereikbare in het rijtje winkels dat ik inmiddels in het kader van een hi-visit bezocht heb.

Optimaliseren

 

Software

Good Bye Lenin! (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Good Bye Lenin!Meestal zijn de uitgaven van Homescreen, het DVD label van Cinemien, tamelijk sober opgezet. Een mooie film, soms een kort interviewtje, dat is het over het algemeen wel. Het grote filmhuissucces van vorig jaar, Good Bye Lenin!, breekt met die traditie. Geen Oost-Duitse soberheid, maar een schitterend verpakte dubbel-DVD, bomvol met interessant bonusmateriaal. Erg gepast om zo uit te pakken, want dit is een belangrijke, voor een groot publiek aantrekkelijke film. De gedreven werkwijze van regisseur Wolfgang Becker maakt dat er materiaal te over is.

Novastar – Another Lonely Soul (CD), door Michel Witlox
En de Belgen flikken het weer. De vernietigende kopbal van George Grun in 1985 (weg WK voor Oranje) staat me nog helder voor de geest. Babelonië en Het Groot Dictee verliezen we ook steevast en terwijl op moment van schrijven Holland ene Boris naar voren schuift, countert België ons alweer genadelooos om de oren. Zij hebben namelijk Joost Zweegers, het vocale wonder van Novastar. Die dekselse Zuiderburen toch altijd.

Optimaliseren

Ben Webster with strings - Sophisticated Lady (180 grams Vinyl), door Jan de Jeu
De in 1909 in Kansas City, Missouri, USA geboren tenor saxofonist Ben – voluit Benjamin Francis – Webster begint op de piano en leert - nog voor hij de saxofoon als instrument kiest – viool spelen. Niet zo verwonderlijk dus dat hij op dit album ‘with strings’ optreedt en deze combinatie tegelijkertijd zo natuurlijk klinkt.

Rossini - Gymnastique d`Écartement (hybride SA-CD), door Jan Luijsterburg
Gestaag werken pianist Paolo Giacometti en Channel Classics aan een interessante serie. De late pianowerken van Rossini zijn tamelijk onbekend en nog niet vaak compleet vastgelegd. Met een prachtige opname en een gerestaureerde Erard piano uit 1837 als instrument is dit een overtuigende poging tot tijdsmachine: terug naar de Parijse salon waar de oude Rossini zijn gasten vermaakte met leuke, briljante en humoristische stukjes.

Armand van Helden-New York A Mix (CD), door Timo Schuurbiers
Armand van Helden - New York A Mix odysseyHet zijn de eighties die weer helemaal terug lijken te komen. Qua kleding is het al niet om aan te zien(complete spijkerbroeken verdwijnen in veel te grote kaplaarzen). Soms heb ik hetzelfde gevoel met bepaalde muziek uit die tijd.
Maar dan is daar ineens een album van onze New Yorkse held Armand van Helden, waarin hij een brug probeert te slaan tussen House en muziek van 20 jaar terug. Is hij nu compleet de draad kwijt geraakt of lukt het Van Helden om met dit album geschiedenis te schijven?

 


 

 

MERK

EDITORS' CHOICE