Artikelen van Ferd Op de CoulCouperin - Ordres pour clavecin 2,4,9 & 11

Gepubliceerd op 7 mei 2009
Auteur: Ferd Op de Coul
Couperin - Ordres pour clavecin 2,4,9 & 11Van alle musici en componisten uit de vermaarde Franse familie Couperin is Francois Couperin (1668- 1733) zonder twijfel de grootste. Vandaar dan ook de eretitel achter zijn naam: ”Le Grand”. Daar moet wel aan worden toegevoegd dat zijn oom, Louis Couperin, (1626-1661) bewonderd organist-componist, tot de glorie van deze omvangrijke muzikanten-dynastie – enigszins vergelijkbaar met de Duitse tegenvoeters, de familie Bach – op zijn eigen markante wijze heeft bijgedragen.
lees verder>>

Thijs Bonger - Portret Mendelssohn

Gepubliceerd op 26 februari 2009
Auteur: Ferd Op de Coul
Portret MendelssohnAltijd gedacht dat niet Felix Mendelssohn, maar Louis Spohr de "uitvinder" is geweest van de batĂ´n, het dirigeerstokje. Maar op gezag van Thijs Bonger, Bredaas muziekjournalist en programmamaker bij de ConcertZender, neem ik voortaan aan dat dit witte stokje uit de koker komt van de geniale Felix, het zonnigste wonderkind van de muziek na Mozart.
lees verder>>

George Onslow - Violin Sonatas

Gepubliceerd op 19 februari 2009
Auteur: Ferd Op de Coul
George Onslow Violin Sonatas op. 16Natuurlijk kon de "leuke boy" van AVRO-Klassiek, Hans van den Boom, het niet laten onlangs te verwijzen naar de morsige zwager van Hyachint, Onslow, toen hij een sonate van George Onslow moest aankondigen.
lees verder>>

Von Krufft - Fagotsonates

Gepubliceerd op 22 januari 2009
Auteur: Ferd Op de Coul
Sonatas for bassoon and pianoforteSteeds vaker duiken ze op, de laatste tijd: stukken van vergeten muziekvinders uit Italie, Frankrijk of middeneuropese landen. Oostenrijk en Zuid-Duitsland openen archieven van kloosters en universiteiten waar musicologen soms best interessant materiaal opduiken dat als her-uitgave op papier of op cd in aanmerking komt.
lees verder>>

Monteverdi - Vespro della Beata Vergine

Gepubliceerd op 27 november 2008
Auteur: Ferd Op de Coul
Vespro della Beata Vergine - Claudio MonteverdiMet toepassing van de voor de pre-barok gebruikelijke instrumenten en enkelvoudig bezette “koren” door de solisten, krijgt een der grootste meesterwerken van de vokale kunst, nl Claudio Monteverdi’s (1576-1643) Mariavespers in de nieuwe vertolking op twee cd’s door “La Petite Bande”, onder leiding van Sigiswald Kuijken een even transparante als sobere vertolking.
lees verder>>

Puccini - La Rondine

Gepubliceerd op 20 november 2008
Auteur: Ferd Op de Coul
Pucini - La RondineOpera’s in moderne, zogenaamd eigentijdse of actuele ensceneringen worden door de meeste kritici, kenners en liefhebbers doorgaans hartgrondig verketterd. Praktijkvoorbeelden liggen voor het oprapen; denk maar aan de recente Mozart- cyclus van de Nederlandse Opera.
lees verder>>

Franz Schubert - Schwanengesang

Gepubliceerd op 23 oktober 2008
Auteur: Ferd Op de Coul
Schuberts Schwanengesang met Prégardien en StaierDe liederen op teksten van o.a. Ludwig Rellstab en Heinrich Heine die - overigens niet door Schubert zelf - zijn samengevoegd als "Schwanengesang", behoren in elk geval tot de laatste scheppingsperiode van de grootste liedcomponist aller tijden.
lees verder>>

Andreas Scholl - Countertenor

Gepubliceerd op 11 september 2008
Auteur: Ferd Op de Coul
Portret: Andreas SchollMaar al te vaak kom je nog het vooroordeel tegen dat mannelijke altzangers eigenlijk vokale buitenbeentjes zijn. Want: ze zingen doorgaans partijen voor vrouwenstemmen en moeten dus, net als hun 18e eeuwse Italiaanse gecastreerde voorgangers, min of meer als een soort muzikale transsexuelen door het leven.
lees verder>>

EDITORS' CHOICE