Twee weken voor de officiële lancering wordt HIFI.NL benaderd met een van ’s werelds eerste beschikbare sets van de Marantz AV 20 processor en AMP 20 eindversterker voor een uitgebreide review. Mooi voor HIFI.NL, mooier voor mij. Beide hoogwaardige AV-componenten zijn afkomstig uit de gerenommeerde Shirakawa-fabriek in Japan en persoonlijk keek ik hier al enige tijd naar uit. Hoe dit hoogwaardige duo presteert, lees je in deze allereerste review.
Onlangs waren we nog bij Denon & Marantz in het nieuwe Masimo-kantoor in Eindhoven. Tijdens de presentaties maakten we kennis met twee veelbelovende nieuwe AV-modellen van Marantz. Dit zijn de AV 20, een 13.4-kanaals AV-processor en de AMP 20, een 12-kanaals eindversterker. Deze vullen het gat in het assortiment tussen de 11.4-kanaals geïntegreerde Marantz Cinema 30 en de highend 15.4 kanaal AV 10 inclusief de 16 kanaal AMP 10.
Dat Marantz dit gat zou opvullen met een model in de 20-serie was dus te verwachten. Wat mij echter positief verraste, is dat het hier om hoogwaardige gescheiden componenten gaat. Wie mijn eerdere review van de Cinema 30 heeft gelezen, begrijpt waarom ik enthousiast ben. Deze Cinema 30, ook afkomstig uit Shirakawa, presteert namelijk al op een indrukwekkend niveau.
Marantz 20
Qua optiek, mogelijkheden en bediening tonen de nieuwe 20-ers duidelijke overeenkomsten met de geïntegreerde Cinema 30 en de high-end 10-series. Hier hoef ik dus geen extra paragraaf meer over op te nemen. Belangrijker zijn de verschillen tussen de hoogwaardige 10-serie en deze gloednieuwe 20-serie. Laten we dan eerst beginnen met het benoemen van de overeenkomsten en verschillen tussen beide eindversterkers.
De Marantz AMP 20 is net als de hoogst gepositioneerde AMP 10 een technisch hoogstandje. Beide modellen zijn dual-mono opgebouwd, gebalanceerd uitgevoerd en gebruiken dezelfde klasse D-technologie. De signaalpaden zijn zo kort mogelijk gehouden voor maximale beeld- en geluidskwaliteit. Ook de geavanceerde SMPS-voeding met zware koperen voeding strips wordt bij beide modellen toegepast.
Deze reductie speelt in op gebruikers die toch geen zestien kanalen zullen benutten. Elke versterkeruitgang is voorzien van een Marantz HDAM-SA2 module en een ICE Edge klasse D-versterker, intern getuned in de Shirakawa-fabriek. Bij stereogebruik levert de AMP 20 200 watt per kanaal aan 8 ohm. Bij het bruggen (BTL) van kanalen levert deze zelfs 400 watt per kanaal.
De grootste verschillen? De AMP 20 beschikt over twaalf in plaats van zestien kanalen. Een belangrijk verschil met de lager gepositioneerde Cinema 30 is dat je de eindtrappen van deze geïntegreerde versterker niet in brugmodus kan schakelen en enkel kunt bi-ampen. Het bruggen is dus enkel voorbehouden aan de Marantz AMP 10 en AMP 20 eindversterkers. Dit is een duidelijke plus om te kiezen voor de gescheiden componenten.
De Marantz AV 20 processor vertoont eveneens grote gelijkenissen met de AV 10, is voorzien van verschillende trigger aansluitingen, besturingspoorten en -standaarden om de AV-processor in een huisautomatiseringssysteem te integreren. De AV 20 is, net als de AV 10, modulair, dual-mono en geheel gebalanceerd opgebouwd. De analoge, digitale, audio en beeldcircuits zijn vrijwel identiek. Voor muziekstreaming maakt de AV 20 eveneens gebruik van het HEOS-platform, dat de laatste jaren flink is verbeterd qua gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit. Via de HEOS-app schakel je eenvoudig tussen de ingangen van de AV 20 en stream je eenvoudig vanaf je telefoon, tablet, DLNA-server of diensten zoals Tidal Connect, Spotify Connect, Amazon Music, Deezer, SoundCloud, MOOD:Mix, TuneIn internetradio, Bluetooth en AirPlay 2.
Nieuw voor HEOS is de ondersteuning voor Qobuz Connect. Waar Qobuz eerder enkel via AirPlay beschikbaar was (beperkt tot 16-bit/48 kHz), kun je nu direct streamen in native resoluties tot 24-bit/192 kHz. Daarmee is het Connect-trio met Spotify, Tidal en Qobuz nu compleet binnen de HEOS-omgeving. Voor het omzetten van de digitale audiostreams maken beide modellen gebruiken een vrijwel identiek DAC-board, met dit verschil dat de AV 20 negen ES9018K2M DAC-chips gebruikt, terwijl de AV 10 er tien heeft. De AV 20 ondersteunt resoluties tot 24-bit/192 kHz PCM en 5,6 MHz DSD. Qua aansluitmogelijkheden biedt de AV 20 twee coaxiale en twee optische digitale ingangen, evenals een USB-A poort achter het frontpaneel. Voor netwerkintegratie zijn zowel Wi-Fi als bekabelde ethernet (RJ45) beschikbaar.
De beeldzijde van de AV 20 is ook uitstekend op orde en is uitgerust met een modern HDMI-board voorzien van zeven HDMI-ingangen (4K/120 of 8K/60) en drie uitgangen, waarvan één met eARC/ARC. De ingebouwde video-processor schaalt content op tot 8K-resolutie en ondersteunt onder meer HDR10+, Dynamic HDR, Dolby Vision, HLG, 21:9 video, 4:4:4 subsampling, ALLM, VRR, QFT, AMD FreeSync en HDCP 2.3. Ook 3D en BT.2020 pass-through worden ondersteund. Wat opvalt, is de aanwezigheid van twee analoge composietvideo-ingangen én een componentvideo-ingang. Beide opties vind je zelfs niet op de hoogst gepositioneerde AV 10. Voor gebruikers met oudere beeldbronnen kan dit een doorslaggevend argument zijn voor de AV 20 te kiezen boven het topmodel.
Analoog gezien beschikt de AV 20 over 13.4 audiokanalen.Twee minder dan de AV 10, waarbij elk kanaal is voorzien van een monolithische en discreet opgebouwde HDAM-SA3 module. De processor ondersteunt alle gangbare surround formaten zoals Dolby Atmos, DTS:X Pro, IMAX Enhanced en Auro-3D, inclusief backward compatibility met oudere Dolby/DTS-varianten. Voor vinylliefhebbers is er zelfs een MM-phono-ingang aanwezig. Daarnaast zijn er zes RCA-lijningangen en één gebalanceerde XLR-ingang voor externe audiobronnen. Deze zijn, evenals de HDMI en digitale ingangen, naar wens aan een beeld- of geluidsbron toe te wijzen.
Een sterk punt van de AV 20 is het uitgebreide subwooferbeheer. Vier afzonderlijke RCA én XLR-subwoofer uitgangen kunnen elk individueel worden aangestuurd met behulp van het geavanceerde Marantz-bass management. Deze uitgangen kunnen ook dienen als variabele lijnuitgang voor extra (eind)versterkers of actieve speakers in een extra zone. Met al deze mogelijkheden benadert de 20-serie, net als de 10-serie dit deed, qua flexibiliteit de systemen van merken als Trinnov en Storm Audio, maar dan zonder het bijbehorende prijskaartje.
Wat betekent dit in de praktijk? Voor thuisgebruikers biedt de AMP 20 in combinatie met de AV 20 meer dan voldoende luidsprekeruitgangen om een 11.4, 9.4.2 of 7.4.4 configuratie aan te sturen. Hierbij ga ik ervan uit dat de subwoofers actief worden aangestuurd door de AV 20. Bovendien is het mogelijk om met de laatste ongebruikte luidsprekeraansluiting van de AV 20 het belangrijke centerkanaal in BTL aan te sturen.
Behalve voor consumenten zal de komst van de scherp geprijsde 20-serie zal ook voor systeemintegrators een welkome aanvulling zijn. Hiermee kan de elektronica nog nauwkeuriger worden afgestemd in een custom bioscoop project. Verlang je in zo’n custom omgeving naar een maximale bioscoopbeleving met 11.4.4 of 9.4.6 kanalen en wil je zowel center én frontkanalen in BTL aansturen, dan biedt de combinatie van een AV 10 en de twee nieuwe 12-kanaals AMP 20 versterkers je de beste keuze.
Installatie en bediening
Hoewel de specificaties en mogelijkheden van de Marantz AV 20 bijna eindeloos lijken en het aantal in- en uitgangen indrukwekkend is, verloopt de installatie ervan toch verrassend eenvoudig. Dankzij de overzichtelijke grafische setup-assistent kun je het apparaat in ongeveer tien minuten volledig naar wens instellen en dit doe je gewoon met de fraaie meegeleverde afstandsbediening die is voorzien van backlight. Marantz (en zustermerk Denon) biedt namelijk een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke interfaces op de markt.
Zelfs wie nauwelijks technische ervaring heeft kan dankzij de duidelijke schermbegeleiding zonder problemen aan de slag. Na de configuratie van de hardware installeer je de Marantz AVR Remote app en de HEOS app moeiteloos. Dit gaat simpelweg via de QR-code op het scherm. Scan deze met de camera van je telefoon en je wordt direct naar de juiste appstore geleid. Met de Marantz-app kun je basisinstellingen uitvoeren en het toestel bedienen.
Voor meer geavanceerde mogelijkheden gebruik je de webinterface, toegankelijk via de app of rechtstreeks via het IP-adres van de AV 20 in een webbrowser.
Voor muziekbediening gebruik je de HEOS-app. Nadat je een HEOS-account hebt aangemaakt, kun je eenvoudig muziek streamen via onlinestreamingdiensten waarop je geabonneerd bent, lokale muziekservers of direct vanaf je telefoon. Internetradio, eigen playlists en bronkeuze zijn eveneens te bedienen via HEOS. Beide apps hebben deels overlappende functies, zodat je niet constant hoeft te wisselen tijdens het gebruik.
Roomcorrectie
Zodra de luidsprekers zijn aangesloten en je de configuratie hebt bepaald, kun je in de laatste stap van het setup proces de luidsprekers automatisch met behulp van Audyssey MultEQ XT32 inmeten. Dit systeem dat al jarenlang een geïntegreerde feature in Marantz AV-versterkers en -processors is, vereist geen extra abonnement. Met behulp van de meegeleverde microfoon meet Audyssey automatisch afstanden, geluidsniveaus en frequentierespons van elke luidspreker en past dit toe in de DSP. Hoewel ik zelf al langere tijd met Dirac Live werk, besloot ik Audyssey weer eens te proberen en was aangenaam verrast door het gebruiksgemak én het resultaat. Het gemak waarmee deze meting kan worden afgerond ten opzichte van het tegenwoordig vaker gebruikte Dirac Live vind ik een verademing. Ik heb voor het inregelen via Audyssey slechts op drie posities gemeten, al zijn meer metingen voor een optimaal resultaat aan te raden. Het eindresultaat is een krachtig dynamisch en ruimtelijk geluid. Wel mist Audyssey wat verfijning en precisie in zowel het tonale spectrum als in ruimtelijkheid vergeleken met Dirac Live.
Dirac Live: voor wie het uiterste wil
Dirac Live is een van de meest geavanceerde roomcorrectiesystemen van dit moment. In tegenstelling tot Audyssey corrigeert Dirac niet alleen niveaus, vertragingen en EQ, maar ook het fasegedrag van lage frequenties, wat zorgt voor een meer coherente en natuurlijker geluidsbeeld. Dirac Live omvat Room Correction, Bass Control en bij deze AV 20 is nu ook Active Room Treatment toegevoegd. Voor een nauwkeurige meting wordt een optionele miniDSP UMIK-1 microfoon inclusief het bijbehorende kalibratiebestand en een optionele microfoonstandaard aangeraden. Let op: voor Dirac Live heb je een aanvullende licentie nodig. De versie die beperkt is tot 500 Hz kost $259 en voor de volledige frequentieband (tot 20 kHz) betaal je $349. De licentie is vijf jaar geldig, maar het gemeten profiel blijft ook na het verlopen ervan gewoon bruikbaar.
Handmatig instellen: ook mogelijk
Wie liever handmatig aan de slag gaat, kan dit eenvoudig zelf doen. Een meetlint volstaat om de afstanden tussen luidsprekers en luisterpositie te bepalen. Daarna stel je handmatig per kanaal het volumeniveau in.
De AV 20 genereert hiervoor witte ruis waarmee je met een meet app zoals Decibel X (gratis beschikbaar) de niveaus kunt afstemmen. De AV 20 biedt naast de automatische en manuele instellingsmogelijkheden ook diverse beeldoptimalisaties, stemversterking, automatische volumeregeling en verbeteringsopties voor gecomprimeerde audioformaten. Of je nu een purist bent of gewoon wilt genieten van goed geluid zonder gedoe, met al deze features kun je jouw set perfect afstemmen op jouw ruimte, luidsprekers en voorkeuren.
Multichannel luistersessies
Voor de review van de Marantz AV 20 en AMP 20 maak ik gebruik van een zorgvuldig samengestelde opstelling. De frontkanalen worden verzorgd door GoldenEar Triton One.R luidsprekers, waarbij de actieve subwoofers afzonderlijk zijn aangesloten op twee van de vier RCA-uitgangen voor de subwoofer op de AV 20. Een GoldenEar SuperCenter XL fungeert als center speaker en GoldenEar BRX monitors zorgen voor de surround kanalen. Alle luidsprekers zijn bekabeld met AudioQuest SLiP-DB 16/4 bekabeling.
De gebalanceerde interlinks tussen processor en eindversterker zijn afkomstig uit de Grimm TPR-serie. Voor de evaluatie van de tweekanaals geluidskwaliteit gebruik ik naast de Triton One.R luidsprekers ook mijn Usher Mini Dancer 2 vloerstaanders uit de Beryllium-serie, aangesloten met Driade Flow Reference 808 luidsprekerbekabeling. Het netwerk is bekabeld aangesloten en geoptimaliseerd via een Silent Angel Bonn N8-switch, gevoed door een Forester F1-upgradevoeding. De volledige opstelling draait tenslotte op een aparte audiogroep in de meterkast, wat ruis en interferentie tot een minimum beperkt.
Voor de eerste tests begin ik met een handmatige luidsprekerinstelling zonder gebruik van DSP-correctie of equalisatie. Ik start met een reeks filmtrailers in 4K UHD via YouTube. Wat direct opvalt is de autoriteit en het volwassen gewicht waarmee dialogen via de center speaker worden weergegeven. Effecten komen krachtig en natuurlijk over, explosies worden diep en voelbaar weergegeven. Je voelt de lage frequenties letterlijk in je stoel. De front en surround luidsprekers creëren een realistische geluidsbubbel waarin je helemaal opgaat. Hierbij is de mate van detaillering indrukwekkend. Hierna herhaal ik dezelfde trailers met Audyssey en Dynamic EQ. Hiermee neemt de atmosfeer, het realisme van effecten en de ruimtelijkheid van het geluidsbeeld nog een stapje verder toe. Ik kies er vervolgens voor om Audyssey aan te laten staan en deze tijdens de reviewperiode te gebruiken voor het dagelijkse entertainment via het platte scherm. Keer op keer verbaas ik me over de verbluffend goede geluidskwaliteit van de Marantz 20-serie in combinatie met de GoldenEar luidsprekers. Er zijn maar weinig commerciële bioscopen die deze geluidskwaliteit weten te overtreffen.
Tijdens mijn review beluister ik ook meerkanaals SACD, DVD-A en DTS-CD muziekformaten. Ik ben namelijk van mening dat deze formaten dankzij de beschikbaarheid van moderne AV-componenten best wat meer in de spotlights zouden mogen staan. Hoewel deze fysieke media nauwelijks nog geproduceerd worden, is het bronmateriaal vaak nog wel beschikbaar. Denk ook aan alle quadrafonisch gemasterde muziekalbums uit de jaren ’70. Na een remaster van dit vintage materiaal naar een moderne Dolby of DTS standaard kunnen veel AV-componenten hier perfect mee overweg.
De Marantz 20-serie toont zich ook op dit vlak heer en meester. Album na album speel ik via HEOS af. Wanneer de audio-instelling op ‘Direct’ staat, detecteert de processor zelf het juiste bronformaat en speelt deze moeiteloos in loepzuivere kwaliteit af, netjes verdeeld over de hiervoor bedoelde kanalen. Dankzij online streaming diensten zoals Qobuz, Tidal of Sound Cloud zou de distributie van deze ‘vergeten’ formaten een mooie revival kunnen meemaken. Gelukkig zijn er steeds meer artiesten en producers die zich op meerkanaals audioweergave richten. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige Dolby Atmos producties van Steven Wilson.
Stereo luistersessies
Nu is het tijd om de set te beoordelen op een pure tweekanaals muziekweergave. Via Qobuz Connect zet ik de weergave ditmaal op Pure Direct, dus zonder roomcorrectie of andere geluidsverbeteringen. Zo wordt het signaal zo puur mogelijk en met de kortste signaalweg van voorversterker naar eindversterker gestuurd. Hierbij let ik vooral op hoe goed en realistisch de set het geluidsbeeld neerzet.
Het eerste album dat ik via HEOS afspeel is Amused To Death van Roger Waters uit 1992. Dit album is met QSound gemixt en kan, als je set het goed doet, een geluidsbubbel in de ruimte creëren met slechts twee luidsprekers. Bij minder goed presterende sets klinkt het album vlak en saai, maar bij een goede set ervaar je een spectaculair, bijna driedimensionaal belevingsniveau. De 20-serie bouwt het geluidsbeeld op van achter de luisterpositie tot de wand achter de luidsprekers. Elk instrument, elke stem heeft een duidelijke plek en klinkt realistisch. Het onweer in de intro van “Perfect Sense, Part I” klinkt alsof het hoog boven mijn hoofd plaatsvindt en langzaam van achter naar voren beweegt. Kies ik een highres-versie, dan wordt het geluid zelfs nog opener en ruimtelijker weergegeven.
Vervolgens speel ik het album The Red Planet van Rick Wakeman via Qobuz af. Het eerste nummer “Ascraeus Mons” begint met een groot artificieel kerkorgel, ondersteund door bas, drums, toetsen en achtergrondzang. Elk heeft hierbij een eigen plek in het geluidsbeeld. Wat reikt het laag bij “Arsia Mons” tot diep het sublaag en wat wordt dit goed gecontroleerd weergegeven. Ik kende deze artiest eigenlijk niet, maar deze onderscheidende progressive rock-klanken kunnen me beslist bekoren.
Het is een beetje psychedelisch en zweverig allemaal, maar desondanks tap ik al snel met de voet op de maat mee. Dit is waar het bij mij om gaat. Dat ik ongeacht het soort content wordt meegezogen in een trommelvlies masserende muziekstroom en me met gesloten ogen uitsluitend laat genieten van de muziek.
Tot slot zet ik “Piecefield” van het nieuwe album Skeletá van Ghost uit 2025 op. Dit is een van de favoriete bands van mijn oudste dochter en sinds ze het gemak van Qobuz en HEOS heeft ontdekt, neemt ze de muziekregie in de woonkamer geregeld over. Ghost combineert op een slimme manier metal en hardrock uit de jaren ’70, ’80 en ’90 tot een herkenbaar en metallic feel good genre waar zelfs ik als echte metalhead een glimlach van op mijn gezicht krijg. Mijn dochter in aanloop naar het lang verwachte concert ook en dit helpt misschien mee.
Gitaren die bij sommige sets hard en vermoeiend klinken, klinken hier vloeiend en uitnodigend. Ik ben niet zo’n basliefhebber, maar als er laag in de muziek zit, wil ik wel dat het muzikale plaatje klopt. De producer van dit album heeft ervoor gekozen dat je het laag tot in je broekspijpen voelt. Nummer na nummer wordt de ruimte van vloer tot plafond gevuld met earth-shaking Ghostly vibes.
Van het laagste laag tot hoogste hoog, het gehele tonale spectrum heeft een lineair verloop zonder hinderlijke uitschieters. Ik ervaar een krachtig laagfundament waarbij niet enkel de laagste baslijntjes in de muziek met gecontroleerde precisie worden weergegeven, maar moeiteloos een passende atmosfeer naar de ruimte brengt. De midrange heeft een lichte vloeibaarheid en warmte over zich, zonder dat dit ten koste gaat van de neutraliteit.
De nadruk in de top-end ligt op verfijning en snelheid, niet zozeer op extra kracht in het hoog. Dit merkte ik destijds ook met de Cinema 30 op en dit spreekt me aan. Hiermee krijgen dialogen in film of televisieserie net even een beetje meer gewicht en wordt muziek met een heerlijke volle klank weergegeven. Het geluidsbeeld bij tweekanaals muziekweergave is precies en rotsvast, waarbij zang en dialogen perfect vanuit het fantoomcentrum worden weergegeven. Hierbij is het geluidsbeeld kamerbreed en heeft deze een respectabele geluidsdiepte.
Na deze eerste stereo-luisterronde wissel ik van de GoldenEar Triton One.R luidsprekers naar mijn Usher Mini Dancer Two vloerstaanders. Het laag wordt met de passieve Ushers nog steeds uiterst strak gecontroleerd weergegeven en hierbij reikt het sublaag tot diep in het hoorbare spectrum. De laagcontrole heeft dus niet enkel te maken met het actieve deel van de GoldenEar Tritons, maar meer met de kwalitatief goede voorversterking en uitmuntende controle door de klasse D eindversterking.
Met de Ushers merk ik ook dat het midden en hoog iets sneller, opener en gelaagder klinken. In vergelijking met de One.R-modellen is het hoog iets nadrukkelijker aanwezig en wordt dit minder gepolijst weergegeven. De beeldvorming is scherper met een bredere en diepere staging. Hierbij moet ik een compliment uitdelen aan de technici van Marantz. Deze Ushers combineren zelden goed met een klasse D versterker en klinken hiermee vaak scherp, fel en opdringerig.
In combinatie met de 20-serie van Marantz ervaar ik juist een vloeiend, zuiver en toegankelijke midrange, zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid in de muziek. Het is dat ik weet dat er gebruik wordt gemaakt van een klasse-D versterking, maar dit zou ik in een blinde luistersessie niet als zodanig herkennen.
Gebruik je, net als ik, verschillende luidsprekermerken voor surround en stereo, dan kun je in de AV 20 meerdere luidsprekerprofielen aanmaken. Hierbij kun je voor verschillende bronnen, zoals een cd-speler of HEOS-streaming een custom luidsprekerprofiel aanmaken zonder hierbij gebruik te maken van toonregeling of roomcorrectie. Wil je stereo muziek over een set andere luidsprekers weergeven, dan is dit ook mogelijk.
Bij filmcontent via een Blu-ray speler of TV-audio kun je voor deze specifieke ingangen een nieuw meerkanaals luidsprekerprofiel met Dirac Live of Audyssey en geluidsverbeteraars aanmaken voor de best mogelijke beleving. Wil je bij sommige ingangen Audyssey gebruiken en bij een andere ingang Dirac Live, dan is dit ook mogelijk. Alles is flexibel in te richten, waardoor deze AV 20 processor dé gedroomde entertainment hub is.
Oordeel
Marantz laat met de introductie van de AV 20 en de AMP 20 zien dat ze de huidige toppositie in de home cinemawereld met lof hebben verdiend. Met de AV 10 en AMP 10 had Marantz zich al in het topsegment gepositioneerd en worden vaak in één adem genoemd met merken als Trinnov en Storm Audio. Niet zomaar als alternatief, maar als een bewuste keuze waarbij kwaliteit, functionaliteit en gebruiksgemak centraal staan.
Voor velen is deze 10-serie echter een stapje te hoog gegrepen en kunnen met minder kanalen toe, maar waren hier tot op heden toch op aangewezen omdat de hieronder gepositioneerde Marantz Cinema 30 net een paar kanalen tekortkwam. Met de nieuwe 20-serie introduceert Marantz een combinatie waarmee je precies de juiste configuratie kunt samenstellen zonder concessies te doen. Het fijne is dat je met een simpele 5.1-opstelling kunt starten en die later gemakkelijk kunt uitbreiden. En hoe meer kanalen je toevoegt in een Dolby Atmos- of DTS:X-omgeving, hoe beter de beleving wordt. Wil je dus klein beginnen en later uitbreiden met extra back-, wide- of plafondluidsprekers? Dan is het slim om daar nu alvast rekening mee te houden bij je keuze van de elektronica.
Bij entertainment levert de 20-serie bij dynamische passages en op hoge volumes genoeg vermogen om het hele geluidsspectrum, van laag tot hoog, loepzuiver weer te geven. Dit heeft vooral te maken met de zware en over-bemeten voeding in eindversterker én de gescheiden voedingssectie in de voorversterking. Bij meerkanaals geluid wordt het geluidsbeeld vooral bepaald door de verwerking van het Dolby Atmos of DTS:X signaal en de plaatsing van je speakers. De stereo geluidskwaliteit bij AV-sets komt vooral neer op de kwaliteit van imaging eigenschappen en dit is vaak het zwakke punt bij AV-sets. Hier maakt een goede AV-set het verschil met een excellent presterende set en op dit vlak scoort de 20 een gouden medaille.
Is de extra Dirac-functionaliteit voor mij een reden om deze 20-serie te kopen of hiernaar te upgraden? Wanneer Dirac in mijn huidige set zou ontbreken, geef ik inderdaad de voorkeur aan een versterker met Dirac Live vanwege de verfijnde klank en verbeterde geluidskwaliteit. Naast een betere laagweergave en een ruimtelijker geluidsbeeld, verbetert Dirac ook de verstaanbaarheid van stemmen in meerkanaals weergave.
Het nadeel is dat een uitgebreide meting met zo’n zeventien meetpunten noodzakelijk is om het goed te doen. Bovendien kun je al snel het overzicht verliezen in alle mogelijkheden van Dirac, met alle nadelige gevolgen van dien. Ik ben dus van mening dat je over enige kennis dient te beschikken om Dirac optimaal te benutten, of dit inmeten door een expert moet laten uitvoeren.
Het al jaren gebruikte Audyssey MultEQ XT32 is voor veel gebruikers gemakkelijker in gebruik en zal waarschijnlijk ook een betere geluidsbeleving geven na het inmeten door een niet getrainde gebruiker. Bovenal wordt Audyssey meegeleverd zonder aanvullende kosten. Zou ik willen upgraden naar een volwaardige Dolby Atmos omgeving en hierbij gebruik willen maken van zes hoogtekanalen die ik met mijn huidige geïntegreerde AV-versterker niet kan maken, dan biedt deze 20-serie voor nu en in de toekomst voldoende mogelijkheden.
Conclusie
De Marantz AV 20 en AMP 20 overtreffen mijn hooggespannen verwachtingen tijdens de reviewperiode ruimschoots. De vele functies, de flexibele mogelijkheden, het eenvoudige installatieproces én de makkelijke bediening maken dit een ideale set voor het hele gezin. De geluidskwaliteit bij zowel meerkanaals- als bij stereoweergave is van topniveau. Deze combinatie levert bij elke vorm van content een volle, vloeiende en aangename klank. Hierbij zet deze een indrukwekkend geluidsbeeld neer. De 20-serie doet alleen in het aantal beschikbare kanalen een kleine stap terug ten opzichte van de duurdere 10-serie. Daarentegen beschikt deze wel over Dirac Active Room Treatment en additionele ingangen om oudere beeldcomponenten aan te sluiten. Hiermee biedt Marantz met de 20-serie een sterke propositie in een uiterst competitieve markt.
Marantz AV 20 AV-processor & AMP 20 12-kanaals eindversterker
5.500 euro per stuk | www.marantz.com
Beoordeling 5 / 5