Artikelen van fotograaf Frank SpeetMaanmannetjes hebben geen oren

Gepubliceerd op 17 april 2008
Auteur: Frank Speet
Over geluid en marsmannetjes

Hoe komt het nu eigenlijk dat we geluid kunnen horen en horen we eigenlijk wel wat we denken dat we horen? In dit artikel staan deze vragen centraal en zal ik proberen enig inzicht te geven in de manier waarop we horen.

lees verder>>

Motional Feedback

Gepubliceerd op 4 november 2004
Auteur: Frank Speet
Motional FeedbackIn de vroege jaren ´70 kwam Philips met een revolutionair luidspreker- concept dat een aantal technische eigenschappen heeft die uniek genoemd mogen worden. In dit artikel wil ik die opmerkelijke eigenschappen nader toelichten.
lees verder>>

Schakelende voedingen; zegen of nachtmerrie?

Gepubliceerd op 25 maart 2004
Auteur: Frank Speet
Scahakelende voedingen

Frank Speet "reviseerde" een eerder artikel van zijn hand over schakelende voedingen. Leest u nu dit aangepaste artikel.

lees verder>>

Balanceer ellende

Gepubliceerd op 18 maart 2004
Auteur: Frank Speet
Balanceer ellendeAl eerder heb ik op deze plek bedenkingen uitgesproken tegen het toepassen van gebalanceerd signaaltransport voor hifi en nu wil ik graag met een een praktijkvoorbeeld uit de professionele geluidstechniek belichten van wat er fout kan gaan.
lees verder>>

Halfgeleiders

Gepubliceerd op 11 maart 2004
Auteur: Frank Speet
Puur SiliciumIn dit artikel wil ik graag een onderdeel behandelen wat een doorslaggevende invloed heeft gehad op zowat alle omringende apparatuur; de halfgeleider.
lees verder>>

Volumeregelaars

Gepubliceerd op 13 april 2003
Auteur: Frank Speet
Potentio meterHet is iets wat je bijna gedachteloos doet; je draait aan de volumeregelaar of je drukt op een toets van de afstandbediening en het volume van het geluid waar je naar luistert verandert. Maar wat gebeurt er nu precies?
lees verder>>

Modificeren versterkers

Gepubliceerd op 25 maart 2003
Auteur: Frank Speet
Sansui BA3000

Al eerder deed ik verslag van de modificaties die ik aan een oude Sansui BA3000 eindversterker gepleegd heb. Opnieuw modificaties, nu aan aan geïntegreerde versterkers...

lees verder>>

CD versus LP

Gepubliceerd op 19 maart 2001
Auteur: Frank Speet

In dit artikel wil ik ingaan op weer een discussie die regelmatig in audiofiele kringen gevoerd wordt en dat is de vraag wat nu ‘beter’ zou zijn; CD of LP.

Nog los van het feit dat er feitelijk niet echt een eensluidend antwoord op die vraag te geven is, alleen al omdat de techniek van beide vormen van weergave nog altijd in beweging is, is het ook vaak een kwestie van smaak.

lees verder>>

EDITORS' CHOICE