Artikelen van Luc van GaansDominic J Marshall Trio - Spirit Speech (cd)

Gepubliceerd op 16 april 2014
Auteur: Luc van Gaans
Dominic J Marshall

Jazz pianisten zijn als rode wijn, ze moeten rijpen om volwassener en voller te smaken. Maar Dominic J Marshall bewijst dat die regel niet altijd opgaat. De in Nederland wonende, uit Schotland afkomstige pianist leverde in 2012 een veelbelovende tweede cd af met Icaros. Nu levert hij opnieuw een bijzonder sterke cd af. En dat terwijl hij 'nog maar' 24 jaren jong is. Op jonge leeftijd dus al een bijzonder rijpe wijn. Tot welke grand cru gaat dit leiden?

lees verder>>

Harmen Fraanje Quintet – Ronja

Gepubliceerd op 27 juli 2006
Auteur: Luc van Gaans
Harmen Fraanje Quintet – RonjaDe uit Roosendaal afkomstige Harmen Fraanje is ´slechts´ 30 jaar oud, maar nu al niet meer weg te denken uit de Nederlandse jazz-scene. Fraanje is al sinds lange tijd een vaste muzikale partner van Eric Vloeimans, hij speelde met Kenny Wheeler en mocht opnemen met en soleren in het beroemde Nederlandse Metropool Orkest.
lees verder>>

DJ Freelance Hellraiser/Paul McCartney – Twin Freaks

Gepubliceerd op 22 juni 2006
Auteur: Luc van Gaans
DJ Freelance Hellraiser/Paul McCartney – Twin FreaPaul McCartney is niet vies van experimenteren. Eerder bracht hij al albums uit met lounge en dance muziek onder de naam The Fireman (´Strawberries Oceans Ships Forest´, 1994, en ´Rushes´, 1998). Later (in 2000) produceerde hij een geluidscollage cd onder de projectnaam ´Liverpool sound college´ met muziek- en interviewfragmenten van onder andere The Beatles. Al deze projecten waren min of meer stiekem of er werd erg weinig ruchtbaarheid aan gegeven.
lees verder>>

Paul McCartney - Chaos and Creation in the Backyard

Gepubliceerd op 6 oktober 2005
Auteur: Luc van Gaans
Chaos and Creation in the BackyardNa een aantal albums, die zeker niet slecht zijn maar door het grote publiek bijna alweer zijn vergeten, komt hij met ‘Chaos and Creation in the Backyard’. En jawel, met deze plaat maakt doet McCartney een flinke extra schep op de enorme berg onsterfelijkheid die reeds voor zijn voordeur ligt.
lees verder>>

Ben Folds - Songs For Silverman

Gepubliceerd op 11 augustus 2005
Auteur: Luc van Gaans
Songs For Silverman – Ben FoldsNa diverse malen tevergeefs aan Sony te hebben gevraagd een recensie exemplaar te verstrekken van een in Nederland nauwelijks bekende Amerikaanse popgrootheid, moet je soms als recensent het voortouw maar nemen. Ook een recensent heeft wel eens een missie, nietwaar? De missie is in dit geval wat meer bekendheid te geven aan Ben Folds, zanger, songwriter, bassist, gitarist, drummer, maar bovenal pianist.
lees verder>>

Global Kryner - Krynology

Gepubliceerd op 11 augustus 2005
Auteur: Luc van Gaans
Krynology – Global KrynerMijn recensie van de eerste Global Kryner cd leverde veel enthousiaste reacties op. Misschien niet omdat mijn recensie nu zo leuk was maar in ieder geval wel omdat de muziek zo aanstekelijk werkt. Ik was dan ook reuze benieuwd hoe de tweede cd zou uitpakken. En jawel, Krynology is wederom een "snelle afwas" cd!
lees verder>>

Copland, Abercrombie, Wheeler – Brand New

Gepubliceerd op 30 juni 2005
Auteur: Luc van Gaans
Brand NewHet zijn niet de meest alledaagse bezettingen in de geïmproviseerde muziek: piano, gitaar en trompet. En ook geen bezettingen zonder risico’s. Met twee akkoord instrumenten in een line-up van 3 heb je al snel twee kapiteins op 1 schip. Maar dit trio levert het bewijs dat het spannende muziek kan opleveren, hoewel dat niet geheel zonder slag of stoot blijft.
lees verder>>

The Beatles – The Capitol Albums vol.1

Gepubliceerd op 23 juni 2005
Auteur: Luc van Gaans
The Beatles – The Capitol Albums vol.1‘I wanna hold your hand’, zongen The Beatles in 1964. Na ruim 1 jaar Beatlemania in Engeland ging eindelijk de Verenigde Staten voor de bijl en pakte meer dan volledig de hand van The Beatles. Het betekende het definitieve keerpunt in de geschiedenis en ontwikkeling van de populaire muziek en alles wat daarmee samenhangt. Nu zijn de eerste 4 Amerikaanse Beatle-albums in een verzamelbox verschenen.
lees verder>>

EDITORS' CHOICE