Artikelen van Jan LuijsterburgReview: Experimenter (dvd)

Gepubliceerd op 28 oktober 2016
Auteur: Jan Luijsterburg
experimenterEr worden veel biografische speelfilms over wetenschappers gemaakt, maar zelden zijn ze zo origineel en prikkelend als deze over de sociaal psycholoog Stanley Milgram, voor altijd verbonden aan zijn beroemde studies naar gehoorzaamheid. Een simpele opdracht is genoeg om ons tot volstrekt immoreel gedrag te brengen.
lees verder>>

Review: The Assassin (Blu-ray)

Gepubliceerd op 10 oktober 2016
Auteur: Jan Luijsterburg
assassinHou Hsiao-hsien, de vooraanstaande, vernieuwende filmmaker uit Taiwan, wilde altijd al eens een martial arts film maken. Het werd een maximaal verstilde, visueel overweldigende film met eigenlijk maar heel weinig geweld. De plot lijkt ondergeschikt aan de onnavolgbare beeldenpracht.
lees verder>>

Review: Mountains May Depart (dvd)

Gepubliceerd op 27 september 2016
Auteur: Jan Luijsterburg
Mountains May DepartDe wereld verandert en mensen veranderen mee. In China gaat dat snel, waarschijnlijk sneller dan elders. Vanaf 1999 zien we een gezin ontstaan en uiteenvallen in een totaal veranderende omgeving. Keuzes worden gebaseerd op geld, en dat pakt niet altijd gelukkig uit. Indrukwekkend statement van Jia Zhang-ke.
lees verder>>

Review: El abrazo de la serpiente (dvd)

Gepubliceerd op 13 september 2016
Auteur: Jan Luijsterburg
El Abrazo reviewDeze betoverend mooie film vertelt twee sterk op elkaar lijkende verhalen door elkaar. In beide gevallen begeleidt de sjamaan Karamakate een blanke wetenschapper in een zoektocht door het Amazonegebied naar een zeldzame, geneeskrachtige plant, Yakruna geheten.
lees verder>>

Review: Heart of a Dog (dvd)

Gepubliceerd op 31 augustus 2016
Auteur: Jan Luijsterburg
HOADWat een uniek en veelzijdig kunstenaar is Laurie Anderson toch. Of ze nu muziek, poëzie, theater, beeldende kunst of een film maakt - de volkomen eigen identiteit is altijd meteen herkenbaar. Heart of a Dog is een soort hoorspel met beeld, quasi vrij associërend en meanderend rond het thema dood, met als centraal personage haar terriër Lolabelle.
lees verder>>

Review: Les innocentes (dvd)

Gepubliceerd op 15 augustus 2016
Auteur: Jan Luijsterburg
Les InnocentesMeer dan 70 jaar na dato gaan de verhalen over de Tweede Wereldoorlog steeds meer over de gedragingen van de geallieerden, die soms even afschuwelijk waren als die van de nazi’s. Les innocentes vertelt het waargebeurde verhaal van een Pools nonnenklooster dat in 1945 te maken kreeg met Russische soldaten.
lees verder>>

Review: Louder than Bombs (dvd)

Gepubliceerd op 6 augustus 2016
Auteur: Jan Luijsterburg
Louder Than BombsAls iemand in een gezin overlijdt laat dat per definitie sporen achter bij kinderen en partner. Hoe krachtig en verwrongen die schade ook jaren later naar buiten kan komen is het thema van het prachtige Louder than Bombs, de eerste Engelstalige film van de Noorse regisseur Joachim Trier.
lees verder>>

Review: The Postman’s White Nights (dvd)

Gepubliceerd op 1 augustus 2016
Auteur: Jan Luijsterburg
HeaderMet een film kom je nog eens ergens. Deze winnaar van de Zilveren Leeuw voor beste regie bij het Festival van Venetië speelt zich af in een uithoek van Rusland, op en rond het Kenozeromeer, in het zeer dunbevolkte gebied naast Finland. De post wordt er per boot bezorgd. Een primitieve, verdwijnende samenleving, op schitterende wijze vereeuwigd door de inmiddels bejaarde filmmaker Andrei Konchalovski.
lees verder>>

EDITORS' CHOICE